Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Διαβάσαμε το βιβλίο... Η γιαγιά τερματοφύλακας! , της Σοφίας Μαντουβάλου


Η σούπερ γιαγιά του Νικόλα, εκτός από σούπερ και γιαγιά  είναι και τερματοφύλακας. Και ο Νικόλας εκτός από σούπερ παιδί, είναι και σούπερ ποδοσφαιριστής, σούπερ μπασκετμπολίστας αλλά και σούπερ εγγονός. Τι θα γίνει όμως όταν η σούπερ γιαγιά κάνει ένα σούπερ καρούμπαλο και δυσκολεύεται να επανέλθει αθλητικά; Τι θα γίνει όταν δεν μπορούν να βρουν μια δραστηριότητα που να την κάνουν μαζί ώστε να μην φωνάζουν ο σούπερ μπαμπάς και η σούπερ μαμά; Μα τότε ακριβώς είναι που η σούπερ γιαγιά και ο σούπερ εγγονός βάζουν τα καλύτερα γκολ!




Μια απολαυστική ιστορία από τη Σοφία Μαντουβάλου για μια γιαγιά έτοιμη για όλα και για ένα εγγονό που δεν σταματά ποτέ! Και θα μου πείτε, μα υπερβάλλει πια αυτή η γιαγιά που όλο λέει ότι ο εγγονός της είναι σούπερ σε όλα. Όμως, αλήθεια, πώς βλέπουν οι γιαγιάδες τα εγγόνια τους? Δεν είναι γεγονός πως όλες, μα όλες, βλέπουν ένα τέλειο παιδί, πανέξυπνο και δραστήριο, που όλα μπορεί να τα κάνει και σε όλα είναι πρώτο; Αυτή είναι η αλήθεια, και πολλές φορές εμείς οι μαμάδες (ή και οι μπαμπάδες) δυσανασχετούμε όταν τους βλέπουμε να να μην χαλάνε χατίρι στο εγγόνι τους, και νευριάζουμε που τα κακομαθαίνουν.
" Φαίνεται πως η γιαγιά μου ενθουσιάζεται με ό,τι κάνω περισσότερο από το κανονικό, γιατί μερικές φορές ο μπαμπάς μου κουνάει το κεφάλι του και της λέει πως είναι όπως πάντα υπερβολική, και ότι με όλα αυτά δεν μου κάνει καθόλου καλό, γιατί το παίρνω επάνω μου. Εγώ όμως χαίρομαι κάθε φορά που η γιαγιά μου μου λέει πως είμαι σούπερ..."



Και ακριβώς μέσα από το κείμενο της συγγραφέως, φαίνεται πως τα μικρά παιδιά είναι πανέξυπνα, γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει και δεν τους ξεφεύγει τίποτα. Όμως μας δείχνει και κάτι ακόμα. Ότι το μικρό σούπερ αγόρι, όσο σούπερ και αν είναι, έχει ανάγκη να νιώθει ξεχωριστό, έχει ανάγκη να νιώθει αυτή τη λατρεία από το οικογενειακό του περιβάλλον, η οποία έρχεται σε ισορροπία με την αυστηρότητα (πολλές φορές) των γονιών, οι οποίοι προσπαθώντας να κάνουν την καθημερινότητα να "δουλέψει" πιο εύκολα, θέλουν να μην κακομάθουν το βλαστάρι τους ώστε "να μην το παίρνουν επάνω τους"."Τα παιδιά για να μεγαλώσουν πρέπει να το παίρνουν επάνω τους και όχι από κάτω τους."

... απαντάει η γιαγιά με τη σοφία της, και νομίζω πως έχει δίκιο. Ας αφήσουμε τις γιαγιάδες και τους παππούδες να κακομάθουν λίγο τα παιδιά μας, τους κάνει καλό. Μεγαλώνουν με γερές βάσεις και αυτοπεποίθηση.



Το ολοκαίνουργιο βιβλίο της Σοφίας Μαντουβάλου είναι ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Σε αντίθεση με τις ιστορίες που έχουμε συνηθίσει στα παιδικά βιβλία που ακολουθούν μια γραμμικότητα και συνέχεια στη πλοκή εδώ έχουμε 2 πρόσωπα που εναλλάσσονται στην αφήγηση. Διαβάζουμε τις σκέψεις της γιαγιάς και του εγγονού της, οι οποίες αλληλοσυμπληρώνονται και μας δίνουν δύο οπτικές για τη σχέση μεταξύ τους, ολοκληρώνοντας έτσι την εικόνα.

Θα κρατήσω αυτή τη φράση που νομίζω πρέπει να την έχουμε στο νου μας γονείς και παππουδογιαγιάδες!
"Το χειρότερο με τη γιαγιά μου είναι όταν θυμάται πως δεν είναι παιδί και γυρίζει το διακόπτη και γίνεται πάλι μεγάλη."


Και η διασκέδαση δεν σταματά με το τέλος της ιστορίας! Οι τελευταίες σελίδες είναι γεμάτες εκπλήξεις, με μικρές λεπτομέρειες για τους 2 πρωταγωνιστές αλλά και ιδέες από τη γιαγιά και τον εγγονό της για να κάνουμε στο σπίτι μας!

Η εικονογράφηση από την Δέσποινα Καραπάνου είναι κάτι παραπάνω από ένας απλός συνοδοιπόρος της ιστορίας. Με πινελιές αστείες, διασκεδαστικό ύφος, και έντονα χρώματα, γεμίζουν τις σελίδες με ένα απίθανο παιχνιδιάρικο τρόπο που σε κάθε αλλαγή δεν ξέρεις τι σε περιμένει, καθώς τη μία βλέπουμε να είναι ξεκάθαρος ο διαχωρισμός κειμένου και εικόνας, σε άλλες μπλέκονται εικόνες και λέξεις, και αλλού συνεχίζει το ένα μετά το άλλο, δίνοντας με αυτό το παιχνίδισμα μια ζωντάνια στο βιβλίο μοναδική.

Δραστηριότητες που εμπνευστήκαμε:
1) να φτιάξουμε στολή τερματοφύλακα με ό,τι υλικά έχουμε στο σπίτι
2) μα φυσικά να φτιάξουμε τη οδοντόπαστα του ελέφαντα από τη δοκιμασμένη συνταγή που μας δίνει ο μικρός Νικόλας και η γιαγιά του
3) Τέλος μια φανταστική ιδέα είναι να φτιάξουμε και εμείς τα δικά μας "Σώματα Μορς" . Τι είναι αυτά; Θα πρέπει να διαβάσετε την ιστορία για να καταλάβετε! ;)

Υπέροχο βιβλίο, όπως μας έχει συνηθίσει η Σοφία Μαντουβάλου, και μπορείτε να δείτε περισσότερα για αυτό αλλά και να διαβάσετε τις πρώτες σελίδες του στο site των εκδόσεων Μεταίχμιο εδώ.

Και μην ξεχνάτε πως αυτές τις δύσκολες ώρες, μπορείτε να παραγγείλετε το βιβλίο που θέλετε μέσω του eshop των εκδόσεων ή ακόμα και τηλεφωνικά.



Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου