Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Διαβάσαμε το βιβλίο... Ο σκέιτερ και το φανταστικό υπερόπλο, της Ελένης Τασοπούλου


O Νικ αγαπάει πολύ τους σούπερ ήρωες και το σκέιτμπορντ. Και όπως οι σούπερ ήρωες πολεμούν τις αδικίες και υπερασπίζονται τους αδύναμους, έτσι και ο Νικ δεν μπορεί να μην προστατεύει τον φίλο του τον Άλεξ που έχει γίνει στόχος των τραμπούκων του σχολείου του. Όταν λοιπόν, ένα απόγευμα η αδερφή του, η Λυδία, του εκμυστηριεύεται ότι άκουσε τον Τζώρτζη και την παρέα του να ετοιμάζουν σχέδιο για να παγιδεύσουν τον Άλεξ και να τον πετύχουν μόνο του κάτω από την γέφυρα του εξωγήινου, την ώρα που σχολάει από τα Αγγλικά, o Νικ σκέφτεται πως πρέπει επειγόντως να ειδοποιήσει τον φίλο του.

Όμως ο Άλεξ είναι ήδη στα αγγλικά και θα σχολάσει σε 5 λεπτά. Ο Νικ δεν έχει άλλη επιλογή! Δεν του μένει τίποτα άλλο να κάνει. Παίρνει το σκέιτμπορντ και βγαίνει αμέσως στο δρόμο. Μόνο που φτάνοντας στην γέφυρα του εξωγήινου αντιλαμβάνεται ότι δεν ειναι ο φίλος του ο Άλεξ ο
στόχος, αλλά ο ίδιος! Τι θα κάνει; Η περιοχή όπου βρίσκονται ειναι αρκετά απόμερη και κανείς δεν το ακούει! Και ο Τζώρτζης έχει φέρει και την παρέα του, ενώ ο Νικ είναι μόνος του...



Ένα ιδιαίτερα διασκεδαστικό και τρυφερό παραμύθι για τη σχολική βία που όμως ξεφεύγει απ' τα κλασικά. Ο Νικ είναι ένα αγόρι όπως όλα τα άλλα, με έξτρα δυνατή καρδιά και θέληση. Δεν είναι ότι δεν φοβάται, αλλά έχει έντονη την αίσθηση του δίκαιου, ειδικα όταν πρόκειται για φίλους του. Έτσι δεν τον κραταει ο φόβος του πίσω, αλλά με θάρρος και αποφασιστικότητα κάνει αυτό που του λέει η καρδιά του. Και φαίνεται πως η δύναμη την αγάπης μπορεί τελικά να αλλάξει πολλά.
Καλογραμμένο κείμενο από την Ελένη Τασοπούλου, που διαβάζεται εύκολα και ευχάριστα από τους μικρούς αναγνώστες, με ιδιαίτερο τέλος που είναι μια ευχάριστη έκπληξη καθώς ξεφεύγει από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Ο νταής δεν τιμωρείται, αλλά μέσα από την πλοκή έρχεται αβίαστα η στιγμή που αντιλαμβάνεται το λάθος του μόνος του, χωρίς να χρειαστεί να επέμβει κάποιος μεγάλος.
Γενικά είναι οφέλιμο για τα παιδιά μας να έχουν διαφορετικές εκδοχές του ίδιου θέματος, ώστε να μπορούν να έχουν εναλλακτικές απόψεις αλλά και να διαμορφώνουν πολύπλευρη εικόνα. Μια ικανότητα που τα βοηθάει όχι μόνο στο συγκεκριμένο θέμα για το οποίο διαβάζουμε, αλλά με τη συνεχής τροφοδότηση γίνεται τρόπος ζωής καθώς καλλιεργείται ένας σφαιρικός τρόπος σκέψης.

Η εικονογράφηση από τον Αποστόλη Ιωάννου είναι με απλές και γρήγορες γραμμές, σε ασπρό και μαύρο, δίνοντας ένα μοντέρνο- εφηβικό ύφος, που ταιριάζει απόλυτα στην ιστορία.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο αλλά και να διαβάσετε τις πρώτες του σελίδες στο site των εκδόσεων Μεταίχμιο εδώ. Για παιδιά από 9χρ.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου