Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Διαβάσαμε την ποιητική ανθολογία για παιδιά, Ο γύρος το χρόνου με ποιήματα, της Μαριγώς Αλεξοπούλου


Έχουμε συνηθίσει όταν μιλάμε για παιδικά βιβλία να έρχεται στο μυαλό μας αυτόματα ένα παραμύθι, μια ιστορία. Πόσο ξεχωριστό και ιδιαίτερο είναι ένα παιδικό βιβλίο γεμάτο με ποιήματα μεγάλων Ελλήνων ποιητών;

Και πραγματικά κρατώντας αυτό το συγκεκριμένο βιβλίο, μια ανθολογία ποιημάτων που απευθύνεται σε μικρές ηλικίες, δεν μπορώ παρά να νιώσω μεγάλη χαρά, γιατί επιτέλους είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τους θησαυρούς μας να γνωρίσουν κάτι εντελώς διαφορετικό! Η αλήθεια είναι πως δύσκολα μια μητέρα θα αναζητούσε κάτι παρόμοιο, καθώς θεωρούμε πως τα περισσότερα ποιήματα είναι δυσνόητα για αυτές τις ηλικίες. Είναι γεγονός πως παρόλο που τα πολύ μικρά παιδιά έρχονται σε επαφή με τον έμμετρο λόγο μέσα από παιδικά τραγουδάκια, νανουρίσματα κλπ, παρόλα αυτά καθώς μεγαλώνουν χάνεται αυτή η σχέση και πλέον αναγνώσματα αυτού του είδους είναι πολύ μακριά από τις προτιμήσεις τους. Σε αυτό βέβαια μεγάλο ρόλο παίζει στο ότι οι γονείς δεν τα επιλέγουμε για τα παιδιά μας, μια και ούτε εμείς τα έχουμε συνηθίσει. Μια προσεκτική ματιά θα μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πως ακόμα και στη δική μας βιβλιοθήκη, των ενηλίκων, δεν θα υπάρχει ούτε ένα, ή στην καλύτερη θα υπάρχουν ελάχιστα βιβλία με ποιήματα!


ΑΣΤΕΡΙ ΘΕΪΚΟ
Τι φως και χρώμα κι ομορφιά να σκόρπιζε το αστέρι
όπου στην κούνια του Χριστού τους Μάγους είχε φέρει;
Ποιος άγγελος το διάλεξε για τέτοιο ταχυδρόμο;
Τα άλλα τα αστέρια θα βλεπαν το φωτινό του δρόμο
κι από την ζήλια θα τρεμαν...
                                                            Κωστής Παλαμάς



 Η ποιήτρια και εκπαιδευτικός, Μαριγώ Αλεξοπούλου, μέσα από αυτή τη συλλογή ποιημάτων κάνει τα δύσκολα απλά, καθώς με την προσεγμένη επιλογή της μας δίνει μια σπουδαία ευκαιρία να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με το έργο μεγάλων ποιητών όπως  ο Ελύτης, ο Καρυωτάκης, ο Σεφέρης, ο Παλαμάς, ο Χιόνης, ο Ρίτσος, ο Δροσίνης, ο Καβάφης, ο Σαχτούρης, ο Σικελιανός, ο Σολωμός, ο Βάρναλης, ο Καββαδίας, ο Βιζυηνός, ο Εγγονόπουλος, ο Βρεττάκος κλπ. Επιθυμία της επιμελήτριας ήταν να συμπεριλάβει ποιήματα που διεγείρουν την παιδική φαντασία και μυούν εν γένει τον αναγνώστη (χρησιμοποιώντας τα λόγια  του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη) "στην αρχή του μεγάλου ονείρου μας και το τέλος του μικρού ταξιδιού". Μια συλλογή με παλιά αλλά και μοντέρνα, γνωστά αλλά και άγνωστα ποιήματα, κατανεμημένα με βάση τις τέσσερις εποχές του χρόνου που συνοδεύονται από την υπέροχη εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου που τους έδωσε ζωή μέσα από τα χρώματα και τις εικόνες.




Η ποίηση βοηθά να παιδιά να σκεφτούν διαφορετικά, και να αφουγκραστούν τις ανάγκες που θέλει να επικοινωνήσει ο δημιουργός. Καθώς το κείμενο δεν είναι συνήθως μεγάλο και αναλυτικό, και πρέπει όλα όσα θέλει να πει ο ποιητής να τα πει με λίγα λόγια (σε σχέση πάντα με ένα βιβλίο) ο αναγνώστης χρειάζεται να αναλογιστεί, να συνδιάσει, να ανακαλύψει το κρυμμένο μήνυμα, να δημιουργήσει μαζί με τα δικά του συναισθήματα μια προσωπική ερμηνεία. Η ποίηση αφήνει περισσότερα περιθώρια για προσωπική αναμόχλευση, είναι ένα εισιτήριο για ένα εσωτερικό ταξίδι.





Δραστηριότητες:

1) Προσπαθήστε να φτιάξετε τις δικές σας μελωδίες και να τραγουδήσετε τα ποιήματα!

2) Εμπνευστείτε από τους ποιητές και φτιάξτε τα δικά σας ποιήματα για πράγματα, πρόσωπα και ιδέες που αγαπάτε!

3) Ζωγραφίστε το ποίημα!

4) Επιλέξτε ένα ποίημα και αφήστε το παιδί να διαλέξει ένα στίχο. Σκοπός είναι να κάνει παντομίμα αυτό το στίχο και εσείς να βρείτε ποιος είναι!





Ο γύρος του χρόνου με ποιήματα, είναι ένα φανταστικό βιβλίο  που σίγουρα έλειπε από τις ελληνικές κυκλοφορίες βιβλίων και μπορεί να συντελέσει στη μύηση των παιδιών στην νεοελληνική ποίηση.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο site των εκδόσεων Μεταίχμιο εδώ.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου