Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Διαβάσαμε και παίξαμε με ... Το βιβλίο του χειμώνα, της Rotraut Susanne Berner

Ο χειμώνας έφτασε, και οι κάτοικοι της πόλης έχουν μπει στο χειμωνιάτικο ρυθμό. Τα τζάκια άναψαν και τα παλτά και τα κασκόλ βγήκαν απ΄τις ντουλάπες. Πολλοί έχουν αρχίσει να παίζουν με το χιόνι και να κάνουν έλκυθρο στις πλαγιές. Στη φάρμα επικρατεί περισσότερη ησυχία απ ό,τι τις πιο ζεστές μέρες καθώς ακόμα και τα ζώα αναζητούν πιο ζεστές γωνιές. Η πόλη βέβαια κάθε άλλο παρά ήσυχη είναι. Τα παιδιά ετοιμάζονται για το σχολείο, κάποιοι έχουν ραντεβού με τον οδοντίατρο, άλλοι τρέχουν στη δουλειά τους και κάποιοι προσπαθούν να προλάβουν το λεωφορείo. 





Ένα πολύ όμορφο βιβλίο χωρίς κείμενο, αλλά με μεγάλες εικόνες που καταλαμβάνουν και τις 2 σελίδες και τόσες λεπτομέρειες σε κατάλληλο μέγεθος ιδανικό για μικρά παιδιά για να εξασκήσουν και να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους.

Ταιριαστό για τις χειμωνιάτικες μέρες, για να χουχουλιάσετε αγκαλιά με το θησαυρό σας και να παρατηρήσετε μαζί τις γεμάτες ζωή εικόνες. Αν κοιτάξετε προσεκτικα θα δείτε κάποιους συγκεκριμένους χαρακτήρες να επαναλαμβάνονται σε κάθε σελίδα. Μάλιστα στο τέλος του βιβλίου η εικονογράφος Rotraut Susanne Berner μας συστήνει κάποιους από αυτούς δίνοντάς μας έτσι κίνητρο να τους αναζητήσουμε μέσα στην ιστορία.

 

Έτσι οι τρόποι για να αξιοποιήσουμε το βιβλίο είναι πολλοί:

1) Κοιτάμε τις σελίδες και συζητάμε για αυτά που βλέπουμε

2) Από την τελευταία σελίδα του βιβλίου προσπαθούμε να εντοπίσουμε τον κάθε χαρακτήρα και να βρούμε πχ ποιος έχασε το κλειδί και το πορτοφόλι του. Από τα αγαπημένα μας είναι να ψάχνουμε να βρούμε τη Δήμητρα που όλη την ώρα διαβάζει!
3) Συζητάμε για τις ομοιότητες με την δική μας χειμωνιάτικη καθημερινότητα.
4) Παρατηρούμε ότι καθώς προχωράμε στις σελίδες ο καιρός αλλάζει και το χιόνι γίνεται πυκνότερο. Πώς αλλάζουν οι άνθρωποι τις συνήθειές τους;
5) Διαλέγουμε ένα χαρακτήρα και καθώς τον ακολουθούμε σε κάθε σελίδα φτιάχνουμε μια ιστορία για αυτόν.




Το βιβλίο έχει σελίδες από πολύ χοντρό χαρτί καθιστώντας το έτσι ιδανικό για τα ταξίδια σας και τις βόλτες σας με τον μικρό σας βιβλιοφάγο. 



Η Rotraut Susanne Berner είναι γερμανίδα γραφίστρια και εικονογράφος, και είναι πολύ γνωστή στο εξωτερικό καθώς έχει πουλήσει πάνω από 500.000 βιβλία! Έχει προταθεί 4 χρονιές (2002, 2004, 20014, 2016) για το βραβείο Hans Christian Andersen και το 2016 το κέρδισε!

Αν θέλετε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Νεφέλη εδώ.

Ευχαριστώ το φιλόξενο Δεντρόσπιτο για τον χώρο και τον χρόνο!

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου