Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Διαβάσαμε και παίξαμε με ... Το βιβλίο με τα λάθη, της Corinna Luyken

 
 

Ωχ, το ένα μάτι είναι μεγαλύτερο από το άλλο! Πω πω λάθος! Και κοίτα αυτές τις πιτσιλιές από το μελάνι! Καταστράφηκε η ζωγραφιά! Πω πω λάθος! Ή μήπως όχι?

Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε χρησιμοποιήσει αυτή την λέξη, τόσο σε εμάς όσο και στα παιδιά μας. Και χάνουμε αυτή τη μοναδική ευκαιρία που μας δίνεται να γίνουμε ακόμα πιο δημιουργικοί, να ξεπεράσουμε την στιγμιαία απογοήτευση και να δούμε τα πράγματα πιο θετικά.

 

Ένα εκπληκτικό βιβλίο που μας υπενθυμίζει πως ένα λάθος μπορεί να γεννήσει τις καλύτερες ιστορίες και να οδηγήσει την φαντασία και τη δημιουργικότητα σε καινούρια μονοπάτια! Τελικά μπορούμε και από το λάθος να φτιάξουμε όμορφα πράγματα, και να μάθουμε πολλά. Τόσο για τα υλικά, για τη διαδικασία, και για αυτό που θέλαμε αρχικά να φτιάξουμε, όσο και για τον εαυτό μας! Αρκεί να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα και να σκεφτούμε πως αυτό το λάθος είναι μια καλή ευκαιρία να κάνουμε κάτι διαφορετικό ίσως από αυτό που είχαμε σκεφτεί, αλλά θα είναι κάτι εντελώς νέο που γεννήθηκε ακριβώς τη στιγμή που έγινε το... λάθος! Και σε αυτό οφείλουμε πολλά!

Πανέμορφη και η εικονογράφηση που είναι αρχικά λιτή, αλλά καθώς προχωράνε τα λάθη γίνεται ολοένα και πιο πλούσια καταλήγοντας σε ένα εντυπωσιακό και απρόσμενο αποτέλεσμα! Τα παιδιά μου ειδικά στην τελευταία σελίδα προσπαθούσαν να εντοπίσουν όλα αυτα που ειχαν δει στις προηγούμενες σελίδες!



Και φυσικά τα λάθη μα έδωσαν πολλές ιδέες για παιχνίδι!

1) Διαλέγουμε μια εικόνα τυχαία από το βιβλίο και σκεφτόμαστε τι θα κάναμε εμείς στην αντιστοιχη περίπτωση. Πώς δηλαδη θα αξιοποιούσαμε το λάθος

2) Δίνουμε στο κάθε παιδί σελίδες με ... λάθη. Όλοι θα έχετε στο σπίτι σας σελίδες που κατα λάθος έπεσαν χρώματα, που κάποια στιγμή ξεκίνησε το παιδι και δεν του άρεσε το λάθος που έκανε, ή ακόμα σελίδες που είχατε σημειώσει κάτι εσείς και τώρα μένουν στα πρόχειρα (έτοιμα για ανακύκλωση). Βρείτε τα και προσπαθήστε να σκεφτείτε πώς θα "εκμεταλλευόσασταν" το λάθος σας! Εναλλάκτικά σε άσπρες κόλλες χαρτί τραβήξτε τυχαίες γραμμές, κάντε τυχαία απλά σχέδια και αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη!

3) Το ξέρετε ότι ακόμα και οι μεγαλύτεροι επιστήμονες έκαναν πολλά λάθη;
Ο Αινστάιν έκανε πολλές λανθασμένες υποθέσεις για τις βασικές δυνάμεις που διέπουν το σύμπαν! Παρόλα αυτά δεν απογοητεύτηκε! Συνέχισε να δουλεύει ακούραστα και μας έδωσε όλες αυτές τις μοναδικές θεωρίες οι οποίες μας βοήθησαν να καταλάβουμε τον κόσμο μας καλύτερα και μας έδωσαν τα εφόδια να ταξιδέψουμε στο διάστημα! Φανταστείτε να είχε απογοητευτεί!
Kαι ο Τόμας Έντισον μετά από 10.000 περίπου προσπάθειες, καταφερε να φτιάξει την πρώτη λάμπα που δουλεύει. Όταν ρώτησαν πώς νιώθει για τις 10.000 αποτυχίες του, απάντησε: "Δεν απέτυχα 10.000 φορές. Απλά βρήκα 10.000 διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους δεν δουλεύει ο λαμπτήρας!"
Ο Κέλβιν, από τους μεγαλύτερους επιστήμονες της φυσικής, έκανε λάθος υπολογισμούς όσο αφορά την ηλικία της Γης και του Ήλιου γιατί απλά δεν υπολόγισε την παράμετρο της  θερμοκρασίας. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να κάνει μεγάλες ανακαλύψεις στον τομέα της θερμοδυναμικής ώστε να έχουμε μονάδες μέτρησης της θερμότητας με το όνομά του.

Αφήστε λοιπόν τα παιδιά να κάνουν λάθη και να τα απολαύσουν!

Ιδανικό για τις ηλικίες από 5χρ, που καμιά φορά αποθαρρύνονται από τα λάθη τους. Υπέροχο και για τις μαμάδες των 5χρονων και άνω, που πελαγώνουν και αυτές με τα λάθη των θησαυρών τους! Σας νιώθω κορίτσια!

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο στο site των εκδόσεων ΦΟΥΡΦΟΥΡΙ εδώ.

Eυχαριστώ το φιλόξενο βιβλιοπωλείο Δεντρόσπιτο για το χώρο και το χρόνο.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου