Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Μεγαλώνοντας παιδιά βήμα βήμα - 1. Η μαγεία να είσαι γονιός!, της Hedvig Montgomery



Υπάρχουν πολλά βιβλία που κυκλοφορούν στην αγορά και απευθύνονται σε γονείς, με συμβουλές για τον τρόπο που θα μεγαλώσουν το παιδί τους. Συνήθως όπως σας έχω πει, είμαι αρκετά σκεπτική όταν πέφτει κάτι τέτοιο στα χέρια μου, καθώς δύσκολα με πείθει. Το συγκεκριμένο βιβλίο όμως το αγάπησα από την αρχή. "Σκοπός αυτού του βιβλίου δεν είναι να σας κάνει τέλειους γονείς- αυτό είναι ανέφικτο." Και αυτή ακριβώς η φράση ήταν που μου έκανε το πρώτο κλικ. Επιτέλους! Ένα βιβλίο που δεν μου τάζει ότι θα γίνω σούπερ μαμά και θα λυθούν όλα μου τα προβλήματα.



Ένα πράγμα είναι απόλυτα σίγουρο: πως όλοι θέλουμε να είμαστε καλοί γονείς και όλοι θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας.


Το να είσαι γονέας, μας λέει η συγγραφέας Hedvig Montgomery, μερικές φορές φαίνεται απλό, αλλά τις περισσότερες φορές είναι το πιο δύσκολο πράγμα! Κι άλλο κλικ! Πώς να βάλεις για ύπνο ένα παιδί που αρνείται να κλείσει τα μάτια του; Πώς να το κάνεις να ετοιμαστεί πιο γρήγορα όταν εσύ βιάζεσαι και αυτο έχει στυλώσει τα πόδια του; Κλικ, κλικ κλικ!!!!
Σύνηθως οι γονείς είτε ξεσπούν φωνάζοντας, είτε παραιτούνται και νιώθουν αποτυχημένοι. Η συγγραφέας μας ενημερώνει, πως υπάρχει και άλλος δρόμος, ένας
τρίτος μαγικός που μας επιτρέπει να καταλάβουμε και να δούμε πραγματικά αυτό που συμβαίνει στο παιδί μας.

Η Hedvig Montgomery, ψυχολόγος με ειδίκευση και πολύχρονη εμπειρία στην οικογενειακή συμβουλευτική, έρχεται με αυτό το βιβλίο να μας εξηγήσει μέσα από επτά βήματα και ένα ευρύ φάσμα, τι μπορούμε να περιμένουμε από κάθε αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού. Κατανοώντας το, μπορούμε να χειριστούμε διαφορετικά τις δύσκολες καταστάσεις που μας προκύπτουν καθώς πλέον θα γνωρίσουμε ακριβώς τι και μέχρι ποιο σημείο αυτό που ζητάμε από το παιδί μας είναι λογικό ή εκτός του αναπτυξιακού του πλαισίου.

"Aν το παιδί σας θεωρεί μια ασφαλή βάση στην οποία θα μπορεί πάντα να επιστρέφει, αυτό θα το βοηθήσει μέχρι τη μέρα που θα φύγει από το σπίτι και θα ανοίξει τα δικά του φτερά. Αντίθετα, αν σας αμφισβητεί, δεν θα σας αφήσει να το βοηθήσετε όταν θα το έχει πραγματικά ανάγκη."

Αυτό που ξεχωρίζει και που κάνει το βιβλίο πιο οικείο και πιο κοντά σου είναι ότι η συγγραφέας χρησιμοποιεί παραδείγματα από τη δική της ζωή κάνοντας έτσι τον αναγνώστη να νιώσει πως διαβάζει τα γράμματα μιας φίλης, πως κουβεντιάζει με ένα δικό τoυ άνθρωπο και όχι με μια επιστήμονα που του κουνάει το δάκτυλο.
Είναι άλλωστε εμφανές μέσα από το κείμενο πως αγαπάει τόσο τα παιδιά όσο και τους γονείς.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως η συγγραφέας μας τονίζει πως ποτέ δεν είναι αργά για να διορθώσουμε ό,τι τυχόν έχει πάει λάθος στη σχέση μας με το παιδί μας, μας βεβαιώνει ότι πάντα υπάρχει χρόνος να αποκαταστήσουμε τον δεσμό και μας δίνει οδηγίες και τρόπους για να το κάνουμε αποτελεσματικά. Έτσι το βιβλίο δίνει δύναμη στους γονείς να μην αποθαρρυνθούν αλλά να συνεχίσουν να διατηρούν το δεσμό ανάμεσα σε αυτούς και το παιδί τους.
Γονείς δεν γεννηθήκαμε, μας λέει, γίναμε στην πορεία και καλούμαστε να μην σταματάμε να μαθαίνουμε και να προσπαθούμε το καλύτερο που μπορούμε για τη σχέση μας.

Αυτό που ιδιαίτερα μου άρεσε και νομίζω πως είναι πολύ κατατοπιστικό για τους περισσότερους γονείς, είναι ότι για κάθε ένα από τα εφτά σημεία που αναπτύσσει η συγγραφέας και που θεωρεί ότι είναι σημαντικά να δουλέψουμε, μας παρέχει με βάση το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού κάποιες έξτρα πληροφορίες, μας δίνει επιπλέον συμβουλές δηλαδή πιο στοχευμένες. Αυτό ξεδιαλύνει πολλές απορίες καθώς συνήθως στα γενικά χανόμαστε και μπερδευόμαστε.  
Αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί και το 2ο βιβλίο της σειράς "Η Εποχή των θαυμάτων", ένας οδηγός για τους γλυκούς αλλά και τους θυελλώδεις πρώτους 24 μήνες της ζωής του παιδιού.


Θα κυκλοφορήσουν ακόμα:
- "Μαθαίνω τον κόσμο παίζοντας" την άνοιξη του 2020
- "Συγκροτώντας ταυτότητα" το φθινόπωρο του 2020
- "Εφηβεία: Η πορεία προς την ανεξαρτησία" την άνοιξη του 2021

Ένα πολύ όμορφο και κατατοπιστικό βιβλίο για τους "ανήσυχους" γονείς, για αυτούς που θέλουν να γίνουν οι καλύτερη έκδοση του εαυτού τους!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και μπορείτε να διαβάσετε τις πρώτες σελίδες του στο site τους εδώ.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου