Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Διαβάσαμε το ... Νυχτερινό τρένο, των Rodolphe και Louis Alloing!


Ο μπαμπάς της Μαρί της ανακοινώνει πως φέτος για τις διακοπές των Χριστούγεννων θα πάνε στη γιαγιά με το νυχτερινό τρένο. Η διαδρομή είναι μακρινή και η Μαρί βαριέται. Κανένας δεν ασχολείται μαζί της. Άλλος διαβάζει το βιβλίο του, άλλος κοιτάει το κινητό του, άλλος ξεφυλλίζει εφημερίδα, άλλος κοιμάται. Ξαφνικά μέσα στη μέση του πουθενά το τρένο σταματάει! Μήπως τώρα είναι η ευκαιρία να ζήσει τη δική της περιπέτεια και να γίνει αυτή η διαδρομή μαγική;



 Ένα όμορφο παραμύθι από τον Rodolphe, μια ιστορία φαινομενικά απλή, αλλά τόσο μαγική που ξεδιπλώνει τη δύναμη της φαντασίας των παιδιών. Η μικρή Μαρί θα γνωρίσει πλάσματα που μόνο στα παραμύθια υπάρχουν (όπως λέμε εμείς οι μεγάλοι) αλλά στο τέλος της ιστορίας θα μας κάνει να αμφιβάλλουμε για το αν πραγματικά γνωρίζουμε όλη την αλήθεια. Και εκεί που εμείς οι γονείς θα κουνήσουμε το κεφάλι καταφατικά ότι ξέρουμε τι συμβαίνει ("όλα αυτα είναι στη φαντασία της Μαρί" θα σκεφτούμε) εκεί ακριβώς ο συγγραφέας με μοναδικό τρόπο μας ανατρέπει αυτά που γνωρίζουμε και δίνει προβάδισμα στα παιδιά, τα οποία τώρα εκείνα με ύφος συνομωτικό κουνάνε το κεφάλι καταφατικά, γιατί μόνο εκείνα γνωρίζουν την αλήθεια. Ότι μαγικά πράγματα μπορούν να συμβούν, και δυστυχώς εμείς οι μεγάλοι έχουμε χάσει τη δύναμη να τα βλέπουμε.

 Η εικονογράφηση από τον Louis Alloing ανεβάζει την ιστορία σε άλλα επίπεδα. Με απλές και λιτές γραμμές, καταφέρνει να δώσει μια ατμοσφαιρική νότα καθώς έχει χρησιμοποιήσει διαφορετική προοπτική από αυτή που συνηθίζεται στα παιδικά βιβλία, κάνοντας έτσι την ιστορία πιο ζωντανή από ποτέ αλλά και πιο παραμυθένια συνάμα, δίνοντάς της μια κινηματογραφική πινελιά.

Ένα βιβλίο με αναφορά στα Χριστούγεννα που διαβάζεται όμως όλη τη χρονιά, από τις εκδόσεις Ίκαρος που πάντα κάνουν προσεγμένες επιλογές. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αλλά και να διαβάσετε ένα απόσπασμα στο site τους εδώ.

Ευχαριστώ το φιλόξενο Δεντρόσπιτο για το χώρο και το χρόνο!

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου