Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Διαβάσαμε το βιβλίο... Ο χιονάνθρωπος, του Μάικλ Μορπούργκο

 

Ο μικρός Τζέιμς λατρεύει το χιόνι και το πράσινο ποδήλατο βουνού με τις μεγάλες ρόδες που έχει ο φίλος του. Αυτό θα ήθελε για χριστουγεννιάτικο δώρο και ελπίζει να τον ακούσει ο Άγιος Βασίλης και να πραγματοποιήσει την ευχή του. Προς το παρόν μια άλλη έκπληξη τον περιμένει. Επιτέλους βλέπει χιόνι από το παράθυρό του και αμέσως πετάγεται έξω και βρίσκει το κατάλληλο σημείο για να φτιάξει έναν χιονάνθρωπο. Του βάζει μάτια από κάρβουνο και για μύτη ένα μανταρίνι, καπέλο του μπαμπά, κασκόλ και 3 λαχανάκια βρυξελών για κουμπιά. Και αν νομίζετε πως η έκπληξη ήταν το χιόνι, είστε γελασμένοι. Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι τα πιο μαγικά και μοναδικά Χριστούγεννα από κάθε άλλη χρονιά...






Ο Μάικλ Μορπούργκο, μας δίνει μια μοναδική έκδοση του κλασικού βιβλίου του Ρέιμοντ Μπριγκς. Η πρώτη νουβέλα Ο Χιονάνθρωπος,
η οποία έχει μαγέψει εδώ και 40 χρόνια τους μικρούς αναγνώστες, είχε μόνο εικόνες δηλαδή ήταν ένα βιβλίο χωρίς καθόλου λέξεις. Αν και η αρχική ιστορία δεν είχε καμία σχέση με τα Χριστούγεννα, και από ό,τι φαίνεται ούτε ο Μπριγκς είχε τέτοια πρόθεση μια και δεν υπάρχει κάποια ένδειξη στις εικόνες πχ δεν υπάρχει χριστουγεννιάτικο δέντρο ούτε Άι Βασίλης, παρόλα αυτά έχει συνδεθεί εντελώς με τα Χριστούγεννα. Ο λόγος; Ο παραγωγός Τζον Κόατς δημιούργησε μια 26λεπτη ταινία κινουμένων σχεδίων βασισμένη στον Χιονάνθρωπο και πρωτοπαρουσιάστηκε από το Channel 4 της 26η Δεκεμβρίου το 1982. Από τότε και κάθε χρόνο το συγκεκριμένο κανάλι προβάλει την ταινία τα Χριστούγεννα.
Μπορείτε να δείτε την ταινία ακολουθώντας το σύνδεσμο εδώ.

Ο Μάικλ Μορπούργκο, αρχικά είχε τους ενδιασμούς του για το αν πρέπει να γράψει ένα βιβλίο βασισμένο στη νουβέλα του Μπριγκς, όπως του ζητήθηκε. Ο θεωρούσε πως μια και το βιβλίο αγαπήθηκε από χιλιάδες παιδιά, και ειναι βιβλίο χωρίς λόγια, είναι θαυμάσιο όπως ακριβώς είναι και δεν θα 'ταν καθόλου καλή ιδέα κάποιος να δουλέψει παραπάνω πάνω σε αυτή.
Βλέποντας όμως την ομώνυμη ταινία, η οποία αγαπήθηκε αξίσου πολύ απ τα παιδιά, το ξανασκέφτηκε. Μα ακριβώς αυτό ειναι το νόημα ενός βιβλίου χωρίς κείμενο. Ο καθένας μπορεί να "πατήσει" πάνω σε αυτό και να κάνει το δικό του ταξίδι στη φαντασία, να πλέξει την δική του εκδοχή. Έτσι λοιπόν έγραψε τη δική του ιστορία η οποία ειναι εξίσου όμορφη όπως του Μπριγκς.


Κράτησε τη βασική δομή της αρχικής νουβέλας, αλλά δεν έμεινε εκεί. Έχτισε ένα υπέροχο ανάγνωσμα με τον μικρό Τζέιμς, να φτιάχνει το δικο του χιονάνθρωπο και να ζει τις δικές του μαγικές στιγμές. Μου άρεσε που ο Τζέιμς διαβάζει αρχικά το ομώνυμο βιβλίο του Μπριγκς, και μοιάζει σαν φόρος τιμής προς τον αρχικό δημιουργό. Η ιστορία του Μορπούργκο παρόλα αυτά καταφέρνει να είναι ξεχωριστή και καθώς την έχει συνδέσει απόλυτα με τα Χριστούγεννα νομιζω πως θα γίνει κλασικό για αυτή την εποχή, βιβλίο για τα παιδιά από 8χρ .

Ο εικονογράφος του βιβλίου Ρόμπιν Σο, έχει κρατήσει το ύφος του αρχικού βιβλίου, με εικόνες ασπρόμαυρες και γραμμές όμοιες με εκείνες του Μπριγκς, δίνοντας μια πινελιά εποχής, κάτι που το κάνει να ξεχωρίζει από τις σύγχρονες εκδόσεις.

Υπέροχη λεπτομέρεια, οι τελευταίες σελίδες που περιέχουν περισσότερες πληροφορίες για το πρώτο βιβλίο καθώς και εικόνες του!

Μια όμορφη έκπληξη που ετοιμάσαμε στα παιδιά ήταν ένας χιονάνθρωπος πίτσα, την οποία φάγαμε μαζί με τους φίλους μας που ήρθαν για να παίξουμε! Την συγκριμένη πίτσα δεν την έβγαλα φώτο, όμως σας παραθέτω μια παρόμοια που είχαμε φτιάξει πέρσι τα Χριστούγεννα, καθώς και το λινκ με άλλες χριστουγεννιάτικές νοστιμιές που μπορείτε να ετοιμάσετε στα παιδιά!



Πολύ όμορφο ανάγνωσμα για παιδιά από 8χρ που σίγουρα θα αγαπήσετε και εσείς. Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο αλλά και να διαβάσετε τις πρώτες σελίδες του αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μεταίχμιο εδώ.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου