Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Διαβάσαμε το βιβλίο... "Η μέρα που η γιαγιά χάλασε το ίντερνετ", του Μαρκ-Ούβε Κλινγκ!

Μπορεί μια γιαγιά να ρίξει το ίντερνετ; Και όμως μπορεί. Η γιαγιά του Μαξ, της Τίφανι και της Λουίζας κατάφερε να αφήσει ολόκληρο τον κόσμο χωρίς ίντερνετ. Και εκεί που ο καθένας κοιτούσε την δουλειά του ή καλύτερα ήταν στον "κόσμο" του, αναγκάζονται να "βγουν" και να δουν τι θα κάνουν τώρα που δεν μπορούν να ακούσουν μουσική, να παρακολουθήσουν ντοκιμαντέρ, να παίξουν online παιχνίδια, ούτε μπορούν να δουλέψουν. Θα καταφέρουν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα;







Ο συγγραφέας Μαρκ-Ούβε Κλινγκ, μας παρουσιάζει μια διασκεδαστική ιστορία η οποία μέσα από την υπερβολή της μας αποκαλύπτει μεγάλες αλήθειες. Πόσο χρόνο μας απορροφάει το ίντερνετ; Και πόσο εξαρτημένοι είμαστε τελικά σε αυτό; Είναι μόνο οι ώρες που σερφάρουμε ή μήπως μας έχει γίνει απαραίτητο και "κρύβεται" σε πολλές από τις καθημερινές μας δραστηριότητες;
Ένα βιβλίο που ενώ ξεκινάει με κάτι αδύνατο (δεν μπορεί ένας άνθρωπος να "χαλάσει" το διαδίκτυο όλου του κόσμου), τελικά σε κάνει να το παραβλέψεις γιατί ο προβληματισμός που σου δημιουργείται είναι πραγματικότατος. Σε βάζει σε σκέψεις που σε άλλη περίπτωση δεν θα το έκανες, για παράδειγμα να αναλογιστείς την δική σου καθημερινότητα και πόσα πράγματα αλήθεια θα "χάσεις" αν κάποια μέρα "χαλάσει" το ίντερνετ.


Η εικονογράφηση της Άνστριντ Χεν μοντέρνα και διασκεδαστική ταιριάζει απόλυτα στο ύφος και το περιεχόμενο της ιστορίας.

Μια πολύ όμορφη δραστηριότητα είναι να δείτε με τα παιδιά σας πόσες φορές χρησιμοποιείτε άμεσα ή έμμεσα το διαδίκτυο. Είμαι σίγουρη ότι θα εκπλαγείτε!



Το ξέρετε ότι:....To πρώτο ίντερνετ αναπτύχθηκε το 1969 από το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ και ονομαζόταν APRANETΤο 1990 στο CERN ο Tim Berners-Lee  έφτιαξε τον παγκόσμιο ιστό συνδέοντας έτσι όλο τον κόσμο!


Ο υπολογιστή NeXT που χρησιμοποίησε ο Τim Berners-Lee στο CERN (πηγή)

Πολλές κυβερνήσεις θεωρούν το ίντερνετ "κακό πράμα". Έτσι το μπλοκάρουν όλο, ή συγκεκριμένες σελίδες. Οι κάτοικοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση και μόνο σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες, ή σε άλλα μέρη είναι τόσο ακριβό που αναγκαστικά οι χρήστες δεν το χρησιμοποιούν. Για παράδειγμα στην Κίνα θεωρούν ότι η Wikipedia δεν είναι "καλή", και πολλές φορές οι κάτοικοι της χώρας δεν μπορούν να δουν τις σελίδες της ή να προσθέσουν περιεχόμενο σε αυτή. Στη μαύρη λίστα της χώρας είναι το facebook (απαγορευμένο από το 2009), το snapchat, το instagram και πολλά άλλα.
Στη Βόρεια Κορέα, η πρόσβαση στο ίντερνετ είναι αποκλειστικό προνόμιο της κυβέρνησης αλλά και κάποιων ελάχιστων κατοίκων που ανήκουν στην ελίτ! Αν επισκεφθείτε την Γροινλανδία θα είναι μια ευκαιρία να "αποσυνδεθείτε" καθώς η πρόσβαση στο ιντερνετ είναι πανάκριβη αναγκάζοντας τους κατοίκους να μην το χρησιμοποιούν!
Δείτε τι συμβαίνει και σε άλλες χώρες εδώ.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα και να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου στο site των εκδόσεων Μεταίχμιο εδώ.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου