Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Διαβάσαμε το ... Πώς φτιάχνεται ένα παιδικό βιβλίο και οι συνέπειες για το περιβάλλον μας, Της Ροδούλας Παππά και του Κώστα Μαρκόπουλου!

Αλήθεια, έχετε σκεφτεί ποτέ πώς φτιάχεται ένα βιβλίο; Εντάξει λίγο πολύ ξέρετε ότι παίρνουμε το χαρτί από τα δέντρα, ότι πάει σε ένα εργοστάσιο κλπ... Αλλά στη πραγματικότητα η διαδικασία είναι πολύ πιο πολύπλοκη από αυτό.
Πληροφορίες για το πώς συλλέγεται το ξύλο, πώς γίνεται η επεξεργασία του για να μετατραπεί σε χαρτί, πώς κατασκευάζεται το τυπογραφικό μελάνι, αλλά και πώς γράφεται μια ιστορία, ποιοι εμπλέκονται στη διαδικασία έκδοσης μέχρι η ιστορία να τυπωθεί και να φτάσει στα βιβλιοπωλεία, είναι ένα υπέροχο ταξίδι γνώσης!


Η Ροδούλα Παππά και ο Κώστας Μαρκόπουλος καταφέρνουν να μας δώσουν μία ιστορία 3 ταχυτήτων, κάνοντάς την όσο αναλυτική γίνεται αλλά και όσο απλή χρειάζεται ανάλογα την ηλικία.
Από τη μία λοιπόν έχουμε τις εικόνες τις οποίες μπορούμε να επεξεργαστούμε με τα παιδιά μικρότερης ηλικίας, να τις κουβεντιάσουμε και μαζί να ανακαλύψουμε την διαδρομή του βιβλίου. Να σταθούμε στα βασικά σημεία και έτσι ο μικρός αναγνώστης να πάρει μια πρώτη "γεύση" για το πώς φτιάχνεται ένα βιβλίο.




Aπό την άλλη με τα παιδιά λίγο μεγαλύτερης ηλικίας ή για τους βιαστικούς αναγνώστες, μπορούμε να διαβάσουμε τα σύντομα κείμενα που είναι μέσα στην κάθε εικόνα. Κείμενα που είναι πιο περιληπτικά και που εστιάζουν σε λίγες παραπάνω λεπτομέρειες, δίνοντας μια πιο γεμάτη εικόνα.
Τέλος, είναι τα κείμενα που βρίσκονται στο πλάι των σελίδων όπου εκεί περιέχονται περισσότερες ακόμα λεπτομέρειες και τεχνικές γνώσεις για τους πιο μεγάλους, ή για τους πιο "περίεργους" αναγνώστες.



Πολύ ενδιαφέρουσες είναι και οι τελευταίες σελίδες του βιβλίου, που περιέχουν την ιστορία του πρώτου βιβλίου, προβληματισμούς για το πόσο επιβαρρυντικό είναι για το περιβάλλον η δημιουργία ενός βιβλίου, καθώς και λύσεις που δίνει η συγγραφέας η οποία προτρέπει και εμάς να βρούμε δικές μας.

Η εικονογράφηση από τον Κώστα Μαρκόπουλο είναι φανταστική. Δίνει όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεται ο αναγνώστης για να μπορέσει να καταλάβει τα βασικά ακόμα και χωρίς να διαβάσει το κείμενο, αποτελώντας έτσι μια πολύ καλή αφορμή για να μιλήσουμε και σε πιο μικρά παιδιά για το πώς φτιάχνεται ένα βιβλίο.




Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο βιβλίο τυπώθηκε στην Ελλάδα σε χαρτί 100% ανακυκλωμένο!
Μια πολύ όμορφη πρόταση από τη Ροδούλα Παππά και τις εκδόσεις Νεφέλη που αξίζει να υπάρχει στη βιβλιοθήκη σας! Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο στο site των εκδόσεων εδώ.



Και φυσικά ποια άλλη δραστηριότητα να σας προτείνουμε από το να φτιάξετε χαρτί μόνοι σας!



Ευχαριστώ το φιλόξενο Δεντρόσπιτο για τον χώρο και τον χρόνο!

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου