Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Βιβλιοπαίξαμε με το ... Αχ! Φαντάσματα, της Σοφιάννας Θεοφάνους


O Τίμος είναι ένα παιδί ξεχωριστό. Δεν μιλάει πολύ αλλά ακούει τα πάντα. Ακόμα και αυτά που δεν ακούν άλλοι. Και δεν θα το πιστέψετε! Στο σπίτι του κυκλοφορούν φαντάσματα. Ο Τίμος όμως με το εκπληκτικό χάρισμά του θα καταφέρει να γίνει φίλος με όλα τα φαντάσματα και να ακούσει του καθενός την ιστορία που είναι μοναδική. Μέχρι τη μέρα που όλα θα πρέπει να αλλάξουν...

"Ο Τίμος δεν μιλάει πολύ,
έχει το χάρισμα να ακούει
αυτά που δεν ακούν πολλοί
και που δεν βλέπουν όλοι."




Η Σοφιάννα Θεοφάνους καταφέρνει να ασχοληθεί με ένα θέμα που λίγοι καταπιάνονται και το κάνει με πολύ τρυφερό και διασκεδαστικό τρόπο. Να σας πω την αλήθεια έχω αδυναμία στα βιβλία που είναι γραμμένα με ρίμες. Αυτού του τύπου οι ιστορίες βγάζουν, χωρίς να χρειάζεται να προσπαθήσει και πολύ ο δημιουργός, από μόνες τους μια εύθυμη νότα. Η συγγραφέας του συγκεκριμένου βιβλίου, πατώντας σε αυτό, δεν μένει μόνο εκεί, αλλά καταφέρνει να δουλέψει τόσο περίτεχνα με τις ομοικαταληξίες και να μας δώσει μια υψηλής αισθητικής ιστορία. Μέσα από τα στιχάκια μαθαίνουμε την ιστορία του κάθε φαντάσματος καθώς και πώς κατέξηξε να γίνει φάντασμα, και η όλη πληροφορία έρχεται αβίαστα και όμορφα με κείμενα που βγάζουν νόημα με την πρώτη ανάγνωση χωρίς να χρειάζεται να ξαναδιαβάσουμε το στιχάκι για να το καταλάβει ο μικρός βιβλιοφάγος μας. Και αυτό είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά, την οποία η Σοφιάννα Θεοφάνους έφερε εις πέρας άριστα.


Από την άλλη, η εικαστική συνεισφορά της Zafouko Yamamoto απογειώνει το σύνολο σε άλλα επίπεδα. Νομίζω πως θα γίνει μια από τις αγαπημένες μας εικονογράφους καθώς τελευταία βλέποντας τη δουλειά της δεν μπορούμε παρά να παρατηρήσουμε με πόση ευαισθησία και με πόση αφοσίωση φαίνεται πως επιμελείται την κάθε μία εικόνα. Και σε αυτό το βιβλίο είναι εξίσου ξεκάθαρο.

Πρέπει να σας πω, πως ο Γιώργος μου βλέποντας τον τίτλο αμέσως του κίνησε την περιέργεια και ήθελε να το διαβάσουμε. Εντυπωσιάστηκε με τα φαντάσματα όπως δίνονται μέσα από την εικονογράφηση. Τα περίμενε όπως τα κλασικά, ξέρετε, με άσπρο σεντόνι και μαύρα μάτια. Ιδιαίτερη εντύπωση του έκανε ότι κάποια απ' τα φαντάσματα ήταν παιδιά.



Η Μικρή Σελήνη μας κακομαθαίνει! Κάθε φορά ξέρουμε πως πρόκειται να έχουμε στα χέρια μας ένα βιβλίο διαμαντάκι και πάντα όταν αναγγέλει την κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου είμαστε σίγουρες για το αποτέλεσμα. Είναι ένας από τους εκδοτικούς οίκους που ξεχωρίζει για την ποιότητα του αποτελέσματος.


Δραστηριότητες:


1) Πολύ όμορφες κατασκευές με φαντάσματα!

πηγή: https://momfoodie.com/halloween-ghost-crafts-kids/






πηγή: https://www.bloomingbrilliant.net/halloween-crafts-for-kids/
πηγη: http://themoodyfashionista.blogspot.com/2012/09/ghost-feet.html

2) Αν είμασταν φαντάσματα πώς θα ήταν το δικό μας ποίημα? Φτιάχνουμε στιχάκια που να μας περιγράφουν.

3) Διαλέγοντας κάθε φορά ένα φάντασμα, μπορούμε να φτιάξουμε μια μικρή ιστορία γι αυτό. Δηλαδή το ποίημα να το κάνουμε πεζό κείμενο.

4)  Παντομίμα! Διαλέγοντας ένα από τα φαντάσματα κάθε φορά κάνουμε παντομίμα και προσπαθούν οι άλλοι να μαντέψουν ποιο είναι. Για ακόμα πιο δύσκολο επίπεδο διαλέγουμε ένα συγκεκριμένο τετράστιχο από το κάθε φάντασμα και οι παίκτες αφού βρουν το φάντασμα προσπαθούν να μαντέψουν το τετράστιχο! (αυτό ειναι μια δραστηριότητα στην οποία μπορουμε να εμπλέξουμε παιδιά διαφόρων ηλικιών. Πχ ένα παιδί μικρότερης ηλικίας κάνει παντομία τα στιχάκια -που του τα λέει στο αυτί ένας ενήλικας- και το πιο μεγάλο παιδί που ειναι εξοικιωμένο με την ανάγνωση ψάχνει να τα βρει) 

5) Ο καθένας διαλέγει ένα φάντασμα και βρίσκουμε αντικείμενα στο σπίτι που έχουν σχέση με την ιστορία του! Αυτός που θα μαζέψει τα περισσότερα κερδίζει.

6)  Για τα μεγαλύτερα παιδιά, βλέπουμε την ταινία Ghostbusters




Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το site της Μικρής Σελήνης για να δείτε και τα υπόλοιπα βιβλία καθώς και προτάσεις για δραστηριότητες!

Σας φιλώ γλυκά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου