Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Βιβλιοπαίξαμε με το βιβλίο... "Η τσαγιέρα που ανθίζει", της Τασσούλας Επτακοίλη!


H κα Ροφηματά, αγαπάει πολύ τις τσαγιέρες. Έχει στη συλλογή της κάμποσες. Για την ακρίβεια, πάρα πολλές! Σε κάθε γιορτή, της φέρνουν από μια τσαγιέρα αφού όλοι γνωρίζουν ότι μόνο αυτό το δώρο θα την κάνει ευτυχισμένη. Σε όποιο ταξίδι πάει το μόνο σουβενίρ που αγοράζει για να θυμάται τον προορισμό είναι μια τσαγέρα. Ώσπου μια από αυτές χάνει το καπάκι της. Έχει νόημα να την κρατήσει αφού έχει τόσες πολλές; Με ελαφριά καρδιά την πετάει. Όμως όταν το απορριματοφόρο ήρθε να μαζέψει τα σκουπίδια η μικρή τσαγιέρα που της έλειπε το καπάκι, έπεσε από τη σακούλα και κύλησε στο δρόμο. Και μπορεί να γλίτωσε από το πέσιμο και δεν έσπασε, αλλά σίγουρα θα κινδυνεύει να την πατήσει κάποιο αυτοκίνητο και να την κάνει χίλια κομματάκια... ή μήπως όχι; 

 
Πόσες τσαγιέρες χωρούν σε ένα σπίτι;
Μπορείς να ποτίσεις ένα λιβάδι με τσάι;
Γίνεται να σε ζεσταίνει ένας ήλιος από πλαστελίνη;
Πώς ένα μαραμένο λουλούδι ανθίζει ξανά;





Μια πολύ όμορφα δοσμένη ιστορία από την Τασσούλα Επτακοίλη, που νομίζω πως στο καθένα μας θα μιλήσει διαφορετικά. Το κυρίαρχο μήνυμα είναι η αγάπη, που καταφέρνει να τα ζωντανέψει όλα και να μεταμορφώσει τα μισά σε ολόκληρα. Σπουδαίο και το μήνυμα ότι όταν έχουμε πολλά δεν τα εκτιμούμε, και ότι αυτό που δεν ταιριάζει σε μας και δεν του δίνουμε σημασία, πιθανότατα να είναι θησαυρός για κάποιον άλλο. Πολυδιάστατο βιβλίο, με εκπληκτικές εικόνες για άλλη μια φορά από την Zafouko Yamamoto, οι οποίες διακρίνονται για τα έντονα χρώματα και την χαρούμενη νότα στις πινελιές τους.




Δραστηριότητες για να συνοδέψετε το βιβλίο:


1) Χρωματίζουμε την τσαγιέρα. Είτε την σχεδιάζουμε σε ένα χαρτί, είτε βρίσκουμε εκτυπώσιμο στο διαδίκτυο (κάντε κλικ εδώ),  στολίζουμε την δική μας τσαγιέρα όπως θέλουμε εμείς.

2) Mαθαίνουμε λέξεις στα αγγλικά μέσα από το τραγουδάκι I'm a little teapot (εδώ). Κάνοντας και τη χορογραφία που προτείνεται στο video διασκεδάζουμε ακόμα πιο πολύ!

3) Η κα Ροφηματά είχε τσαγιέρες σε όλα τα σχέδια: τσαγιέρα σε σχήμα ελέφαντα, τσαγιέρα σε σχήμα δελφινιού κλπ. Με βάση το περίγραμμα άλλων ζώων και αντικειμένων φτιάχνουμε την δική μας τσαγιέρα. Μπορεί να είναι ακόμα και σε σχήμα γραμμάτων, ή αριθμών. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη. 

4) Αν είχαμε μια τσαγιέρα χωρίς καπάκι πώς αλλιώς θα την χρησιμοποιούσαμε; Πχ θα γινόταν ένα ωραίο βάζο, ή μια όμορφη μολυβοθήκη. Σκεφτείτε και εσείς άλλους τρόπους επαναχρησιμοποίησης.5) Αν το κείμενο ήταν γραμμένο από τη μεριά της τσαγιέρας τι θα έλεγε; Πώς θα ένιωθε ανάμεσα σε τόσες πολλές τσαγιέρες και πώς όταν έχασε το καπάκι της; Ποιες σκέψεις θα είχε όταν βρέθηκε πεσμένη στο δρόμο;

Αστείες και περίεργες πληροφορίες για τσαγιέρες!


1) H πρώτη τσαγιέρα που φτιάχτηκε ποτέ φαίνεται να ήταν κατά τη διάρκει της δυναστείας των Yuan (1271–1368).
2) Πραγματικά έχουν φτιαχτεί τσαγιέρες σε απίθανα σχέδια. Μια ματιά στο διαδίκτυο θα σας εντυπωσιάσει. Εδώ σας έχω μερικές φωτογραφίες για να πάρετε μια ιδέα!



 


3) Μαθαίνουμε για την πιο ακριβή τσαγιέρα που έχει κατασκευαστεί! Κοστίζει 3 εκατ. δολάρια και κατέχει δικαιωματικά μια θέση στο βιβλίο Γκίνες. Είναι διακοσμημένη με διαμάντια και ρουμπίνια (κάποια μάλιστα από τα πιο σπάνια ρουμπίνια). Δείτε εδώ περισσότερα.


 4) To  ξέρετε ότι οι τσαγιέρες είναι το 7ο πιο δημοφιλές αντικείμενο συλλογής; Κι όμως είναι αλήθεια και μάλιστα ο κος Tang Yu από την Κίνα έχει στην συλλογή του 30.000 τσαγιέρες και κατέχει το ρεκόρ Γκίνες στη κατηγορία αυτή από το 2007!

5) Η μεγαλύτερη τσαγιέρα που έχει καταγεγραφεί στο βιβλίο Γκίνες είναι αυτή που κατασκευάστηκε στο Μαρόκο με ύψος 4μ και διάμετρο 2,58μ το 2016.






Επιστρέφοντας στο "Η τσαγιέρα που ανθίζει" είναι από αυτά τα βιβλία που έχουν κάτι να μας πουν και η ιστορία τους μιλάει στη καρδιά σου.
Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο στο site των εκδόσεων Καστανιώτη εδώ.

Σας φιλώ γλυκά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου