Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Εβδομαδιαία Βιβλιονέα!










Ξέρω ότι σας έλειψαν πολύ... το έμαθα από τα μηνύματα που στέλνατε συνέχεια!


Επανερχόμαστε λοιπόν με φρέσκα νέα, που... μοσχοβολάνε! Βραβεύσεις, απονομές, κυκλοφορία ελληνικού βιβλίου στην Αμερική, νέες κυκλοφορίες και άλλα.... φτιάξτε τον καφέ σας, και απολαύστε!



Η εικόνα ίσως περιέχει: την Angeliki Darlasi, χαμογελάει
Από την απονομή (φωτογραφία της Αγαθής Δαρλάση)

Η αγαπημένη συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου για Παιδιά, για το έργο "Νουρ και Ραϊάν ή Ραϊάν και Νουρ".
Συγκεκριμένα η επιτροπή απέμεινε ομόφωνα το βραβείο στο συγκεκριμένο έργο με το σκεπτικό:

«Το έργο ξεχωρίζει για τη σωστή και ισορροπημένη θεατρική δομή και ανάπτυξη σε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που συγκροτούν τα δομικά και υφολογικά στοιχεία ενός δραματικού κειμένου (δράση, αφήγηση, πλοκή, συγκρούσεις, γλώσσα και έντονη προφορικότητα) με πολλαπλές δυνατότητες σκηνικής εικονοποίησης.

Πρόκειται για ένα αλληγορικό και συμβολικό κείμενο με αναγνωρίσιμα παραμυθιακά στοιχεία, ανοικτό σε σύγχρονες σκηνοθετικές διαμεσολαβήσεις, μέσα από αυτοσχεδιασμούς και σκηνογραφικές προτάσεις. Πρωτότυπο και σύγχρονο θέμα, ενδιαφέρουσα ιστορία και εξέλιξη, αναπτυγμένοι χαρακτήρες, απαλλαγμένο από ταμπού και διδακτισμό, ωραία γλώσσα, ισορροπημένη και απόλυτα ενταγμένη στη δραματουργία η χρήση των τραγουδιών και της μουσικής.
Συνδυάζει στοιχεία περιπέτειας με την παρουσία ενός κεντρικού αφηγητή και την εναλλαγή  ρόλων – φύλων μεταξύ χαρακτήρων ή και την μεταμόρφωσή τους (εμφανή στοιχεία της Commedia dell’ arte και των Σεξπηρικών έργων) με την δυναμική θέση της Βασίλισσας, ως γυναίκας που αποφασίζει για την τύχη της κόρης της. Στο περιεχόμενό του κυριαρχεί η αντίθεση ανάμεσα στο είναι και το φαίνεσθαι και στο κατά πόσο οι επιλογές μας  καθορίζουν την τύχη μας και τη ζωή μας».
Δείτε περισσότερα εδώ.



Το βιβλίο της Ροδούλας Παππά, "στη μύτη του κουταβιού μια ακριδούλα..." που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ κέρδισε το κρατικό βραβείο White Ravens.Ο κατάλογος και το σήμα White Ravens εκδίδονται από τη Διεθνή Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου, τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη νεανική βιβλιοθήκη στον κόσμο. Κάθε χρόνο, ειδικοί συνεργάτες της Βιβλιοθήκης ξεχωρίζουν 200 βιβλία, τα οποία θεωρούν ότι πραγματεύονται θέματα με παγκόσμια απήχηση ή διαθέτουν εξαιρετική και πρωτοπόρα εικαστική και λογοτεχνική προσέγγιση.Η ετήσια λίστα White Ravens θεωρείται διεθνούς κύρους και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων εκδοτών του κόσμου, οι οποίοι βρίσκουν σε αυτή τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις προκειμένου να αγοράσουν δικαιώματα μετάφρασης. Για τη φετινή χρονιά, οι τίτλοι επιλέχθηκαν ανάμεσα σε χιλιάδες βιβλία από 59 χώρες και σε 37 γλώσσες. 

Φυσικά δεν ειναι η πρώτη φορά που ξεχωρίζει. Έχει πάρει το 
Βραβείο περιοδικού Ο Αναγνώστης 2018 και Έπαινο Εικονογράφηση ΕΒΓΕ 2018.


Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Το βιβλίο της Κέλλυς Ματαθία-Κόβο "Τα κίτρινα καπέλα", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, θα εκδοθεί το 2020 από τον εκδοτικό οίκο Enchanted Lion, με τίτλο The Yellow Hats!


Η εκδότρια Claudia Zoe Bedrick, έγραψε: «I just love the book and think it has tremendous taste and force, as well as perception» («Αγαπώ αυτό το βιβλίο και πιστεύω πως έχει φοβερή αισθητική, δύναμη και πλούσιο εννοιολογικό περιεχόμενο»).

Τα Κίτρινα καπέλα αφηγούνται την ιστορία μιας εβραϊκής οικογένειας που σώθηκε στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Είναι η ιστορία της οικογένειας της συγγραφέως όπως καταγράφηκε στη μνήμη της από την παιδική της ηλικία.
Μια ιστορία που μιλάει για φόβο και θάρρος, για φιλία που δε γνωρίζει όρια, για ευγνωμοσύνη και μνήμη. Μιλάει για αυτούς που, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με το θεριό, ακούν την εσωτερική τους φωνή, την καρδιά τους, και βρίσκουν τη δύναμη να αποφασίσουν για την τύχη τους. Μιλάει όμως και για εκείνους που βάζουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, υπερασπίζοντας το δικαίωμα στη ζωή. Είναι μια ιστορία λοιπόν που μιλάει κυρίως για θετικές στάσεις.


Τα Κίτρινα καπέλα έχουν αποσπάσει το Βραβείο Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου – Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ.





Νέες κυκλοφορίες που μας έκλεψαν την καρδιά
Εσύ τι λες πολύτιμο πως είναι;

Ένας ασβός τριγυρνούσε εδώ κι εκεί, αναζητώντας το πιο πολύτιμο πράγμα στον κόσμο! Ρώτησε την πέτρα, το δέντρο, τριών λογιών πετούμενα, κι ύστερα, έναν ποιητή, έναν παραμυθά, ένα παιδί. Στο τέλος, βρήκε κάποιον που κοιμότανε και τον ρώτησε κι αυτόν. Άλλοι απάντησαν αυτό που δεν ήξεραν, άλλοι αυτό που ήξεραν, άλλοι αυτό που ένιωθαν. Ο καθένας έδωσε ένα κομμάτι της απάντησης. Τελικά, εσύ τι λες πως είναι το πιο πολύτιμο στον κόσμο;…
Ένα αξέχαστο παραμύθι από τη Λιλή Λαμπρέλλη με τις εικόνες της Κέλλυ Ματαθία – Κόβο.
ηλικές 4χρ



Ο ονειροταχυδρόμος
Ήταν κάποτε ένας ταχυδρόμος διαφορετικός από τους συνηθισμένους. Αν τον έβλεπε κανείς, δε θα καταλάβαινε εύκολα τη διαφορά από τους συνηθισμένους ταχυδρόμους. Ήταν πάντα βιαστικός, όπως είναι όλοι οι ταχυδρόμοι, και είχε πάντα κρεμασμένο στον ώμο του τον ταχυδρομικό του σάκο. Όμως ο σάκος του δεν είχε μέσα φακέλους και δέματα, γράμματα και λογαριασμούς, όπως οι σάκοι των συνηθισμένων ταχυδρόμων. Ο σάκος του ήταν γεμάτος με όνειρα! Ένα μοναδικό παραμύθι με ονειρεμένη εικονογράφηση!


O Ισιντόρ και το φεγγάρι
«Στις λέξεις, Ισιντόρ. Εκεί κρύβεται η μαγεία!»Είναι η καλύτερη, η πιο σημαντική δουλειά του κόσμου. Το μεγάλο όνειρο του μικρού Ισιντόρ: να φυλάξει και αυτός το αόρατο σκοινί του φεγγαριού. Να περιπολεί ακούραστος στην ταράτσα, να δοκιμάζει το σκοινί με το χέρι του για να δει αν είναι δεμένο καλά… Η Μπέλα το κάνει κάθε βράδυ! Ο μάγος Λιβόρνο, όμως, του λέει πάντα όχι. Τρέμει μήπως ο κόμπος λυθεί και το φεγγάρι φύγει μακριά. Και τότε, αντίο κόσμε. Ο χαλίφης δε θα τους λυπηθεί. Αλλά ο Ισιντόρ το έχει πάρει απόφαση. Θα γίνει ο φύλακας του φεγγαριού, ο κόσμος να χαλάσει. Για μια νύχτα. Έστω για μια νύχτα… Μια ιστορία για τα όνειρα, τη φιλία, τον αγώνα. Και για τα θαύματα που ξεπηδούν από τις λέξεις μας και αγκαλιάζουν ολόκληρη τη Γη.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Ντανιέλα Σταματιάδη παρουσιάζουν την πρωτότυπη ιστορία της Αμάλια. Η μικρή ηρωίδα τρυπώνει στην πολύβουη λαϊκή αγορά, εκεί που η φωνή ενός μικρού παιδιού είναι πιθανό να μην ακουστεί καθόλου. Ωστόσο, θα συμβεί κάτι τελείως διαφορετικό.
Καμιά φορά, αρκεί να πιστέψεις στην ομορφιά που κρύβουν όλα αυτά που εσύ έχεις να πεις. Και τότε η φωνή σου, με έναν τρόπο μαγικό, όχι μόνο θα ακουστεί, αλλά χωρίς κανείς να το καταλάβει, θα παρασύρει κι άλλους να κάνουν ένα μικρό βήμα, προς κάτι δικό τους πιο
όμορφο.
Ένα βιβλίο που ξεχειλίζει τρυφερότητα και μας δείχνει έμπρακτα την επίδραση και τη δύναμη που μπορεί να έχει μια ευγενική πράξη στην καθημερινότητά μας.
Από 3χρ




Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

Σ’ έναν κόσμο χωρισμένο σε γάτες που παίζουν τζαζ και σκύλους που παίζουν ροκ, ένας μικρός σκύλος αποφασίζει να πάει ενάντια στο ρεύμα: τολμά να ακολουθήσει τη μουσική που έχει στην καρδιά του, κάνοντας αυτό που πραγματικά τον ευχαριστεί. Με τεράστια επιμονή και παρά την αντίδραση που συναντά, καταφέρνει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, και να παρασύρει στη μουσική ολόκληρο τον κόσμο!
Ένα υπέροχο βιβλίο που μας προτρέπει να είμαστε γενναίοι, και εμάτοι αυτοπεποίθηση ώστε να απολαύσουμε τη ζωή με τον δικό μας ρυθμό. Στην πραγματικότητα όλοι πρέπει να είμαστε περισσότερο «τζαζ»!
Από 3χρ

(Από την ανάρτηση του ίδιου του συγγραφέα στο facebook)"Μόλις βγήκε , ζεστός, ολόφρεσκος, χορταστικός, σούπερ νόστιμος, αλλά και παραμυθένιος, ταξιδιάρης και ταξιδιάρικος, μαζί με τον κένταυρο Χείρωνα, τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, το σπουδαίο σουρεαλιστή ζωγράφο Τζόρτζιο Ντεκύρικο και τον πατέρα του Ευαρίστο Ντεκύρικο εμπνευστή του και κατασκευαστή της γραμμής Βόλου- Μηλιές. Μ' όλ' αυτά και όλους αυτούς....
Κυρίες και κύριοι ο Μουτζούρης, δηλαδή το βιβλίο, "με λένε Μουτζούρη" σε κείμενο της Ελένης Λαμπράκη, εικονογράφηση δική μου-Νικόλας Ανδρικόπουλος- και έκδοση "βιβλίοΔιάπλους, σας περιμένει παίρνοντας στα χέρια σας και ξεφυλλίζοντάς το να ταξιδέψετε νοερά στις πανέμορφες διαδρομές της φύσης, του χρόνου, στις ιστορίες, στους μύθους και στα παραμύθια με τις νεράιδες της φαντασίας της ανάγνωσης και της θέασης.
Αν δεν το κάνετε θα χάσετε....."




Όταν η Ορφώ, το αγαπημένο ψάρι της βασίλισσας Αμφιτρίτης, εξαφανίζεται, το Γραφείο Ερευνών «Οι 12 θεοί» αναλαμβάνει την πρώτη του υπόθεση. 
Θα χρειαστεί η γοητεία της Αφροδίτης, η λάμψη του Απόλλωνα, η βιβλιογραφική έρευνα της Αθηνάς και η συνδυαστική ικανότητα του Ερμή, μαζί με όλη τους τη φαντασία και το αστυνομικό δαιμόνιο, για να λύσουν το μυστήριο του ψαριού που το έλεγαν Ορφώ!


Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε!

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου