Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

Διαβάσαμε και παίξαμε με το βιβλίο.... Το Γυρινάκι, του Benji Davies!




Το γυρινάκι μαζί με τα αδερφάκια του ζει σε μία λίμνη. Είναι πολύ μικρό, για την ακρίβεια, όχι μικρό σε ηλικία, αλλά μικρό σε μέγεθος σε σχέση με τα δέρφια τους. Έτσι αναγκάζεται να κουνήσει την ουρίτσα του 2 φορές περισσότερο για να τα φτάσει. Πρέπει πάντα να προσπαθεί διπλάσια σε ό,τι κι αν κάνει αν θέλει να τα ακολουθεί. Kαθώς εκείνα φαίνεται να μεγαλώνουν, το γυρινάκι φαίνεται να μεγαλώνει με πιο αργούς ρυθμούς. Όταν τα αδέρφια του πια δεν εχουν ουρίτσα, εκείνο ακόμα εχει. Ακούει τις ιστορίες για τον Μπούφλα, ένα μεγάλο ψάρι που τρώει βατράχους και ξέρει πως πρέπει να προσέχει πολύ. Όταν τα αδέρφια του αρχίζουν να εξαφανίζονται μυστηριωδώς, το γυρινάκι αρχίζει να φοβάται μήπως ο Μπούφλας καταφέρει και το φτάσει και εκείνο. Ή μήπως όχι;



Νομίζω πως είναι από τα λίγα βιβλία που με κέρδισε ήδη, από το εξώφυλλό του! Τα όμορφα χρώματα, το βατραχάκι που κοιτάει ονειροπόλα στο άγνωστο, αλλά ιδιαίτερα αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον μας, είναι η φράση που έχει γραμμένη:

Ακόμα και οι πιο μεγάλες ιστορίες, στην αρχή είναι πολύ μικρές!

Φυσικά βλέποντας πως είναι του Benji Davies ήμουν σχεδόν σίγουρη πως θα λατρέψουμε και την ιστορία! Πραγματικά δεν πέσαμε έξω! Ένα υπέροχο παραμύθι με ξεχωριστό μήνυμα που εμπνέει τα μικρά παιδιά (και τα μεγάλα), ιδιαίτερα εκείνα που νιώθουν πως δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά όσο οι γύρω τους. Μερικές φορές δεν χρειάζεται να είσαι τόσο δυνατός και τόσο μεγάλος όσο οι υπόλοιποι για να τα καταφέρεις.
Η εικονογράφηση για άλλη μια φορά μας μαγεύει, αποδεικνύοντας πως ο Benji Daves έχει βρει τη μαγική συνταγή! Τα χρώματα και ο συνδιασμός τους πραγματικά μας κάνουν και νιώθουμε πως έχουμε κατέβει στο βυθό της λίμνης και παρακολουθούμε από κοντά το Γυρινάκι.
Η τελευταία εικόνα είναι η αγαπημένη μου και μπήκα στον πειρασμό να σας την αναρτήσω εδώ, σε αυτό το άρθρο, αλλά δεν ήθελα να σας αποκαλύψω το τέλος του παραμυθιού! Γι αυτό θα πρέπει να το αποκτήσετε για να τη δείτε!
Μια ιστορία για την πορεία προς την ενηλικίωση, της δυσκολίες που συναντάμε στο δρόμο και την αποδοχή της αλλαγής και της διαφορετικότητας!




Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος και μπορείτε να δείτε περισσότερα στη σελίδα των εκδόσεων εδώ.

Δραστηριότητες


1) Πριν το ανοίξουμε η πρώτη ερώτηση που έκανα στον Γιώργο ήταν αν ξέρει τι είναι το γυρινάκι;
Στη συνέχεια τον ρώτησα τι γεννάει το βατραχάκι και πού ζει;


2) Κύκλος ζωής. Μετά την ανάγνωση : Μπορούμε τωρα να ανατρέξουμε στο βιβλίο να εντοπίσουμε τα στάδια ζωής τους βατράχου.

3) Μιλήσαμε για το γυρινάκι και τα συναισθήματά του Πώς ένιωθε; Γιατί ένιωθε έτσι; Το έβαλε κάτω; Απογοητεύτηκε; Τελικά του βγήκε σε καλό;

4) Kατασκευές:
- σελιδοδείκτης
- σουβεράκι

- καπέλο
- με ρολό από χαρτί

- μολυβοθήκη
- άλλη μια με ρολό από χαρτί
- με αβγό
- με γράστρες 1
- με γλάστρες 2

5) Βιντεο με βατραχάκια

https://www.tadpoles.org.uk/kids/life-cycles/
6) Κουβεντιάζουμε και ψάχνουμε: τι άλλα ζωα ζουν σε μια λίμνη?
7) Μαθαίνουμε τα πάντα για τα βατράχια
Tα βατράχια ανήκουν στα ερπετά και μάλιστα υπάρχουν ειδικοί επιστήμονες που τα μελετούν και λέγονται Ερπετολόγοι.Είναι αμφίβια γιατί ένα διάστημα της ζωής τους ζουν στο νερό και ένα άλλο διάστημα έξω από αυτό.
Γενάνε αβγα στο νερό και οι προνύμφες (δηλαδή οι γυρίνοι) κάποια στιγμή χάνουν τα βράγχια και αποκτούν πνεύμονες. Χαρακτηριστικό στα αμφίβια είναι ότι αναπνέουν και από το δέρμα τους, ενώ σε κάποια αμφίβια αποτελεί τον μοναδικό τρόπο αναπνοής.



8) Αστείες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα βατράχια

- Πώς ξεχωρίζουμε ευκολα αν ενα βατραχι ειναι αρσενικό ή θηλυκό? Κοιτάμε τα αυτιά τους που ειναι πίσω από τα μάτια τους. Αν ειναι μεγάλα ειναι αρσενικά, αν εχουν μικρά αυτιά ειναι θηλυκά.

- Υπάρχουν 4700 είδη βατράχων και ζουν σε όλο τον κόσμο εκτός από την Ανταρκτική.
- Aλλάζουν δέρμα 1 φορά την εβδομάδα περίπου!
- Μπορούν να πηδήξουν 20 φορές το ύψος τους!
 

O glass frog (βάτραχος γυαλί)  είναι σχεδόν διάφανος. Τόσο που μπορείς να ξεχωρίσεις τα εσωτερικά του όργανα!
Cochranella susatamai03.jpg
- Κοάζουν όταν θέλουν να καλέσουν το θηλυκό!
- Οι βάτραχοι δεν πίνουν νερό. Το απορροφούν από το δέρμα τους!
- Όμως πρέπει να εχουν νερό συνέχεια δίπλα τους! Το δέρμα τους πρέπει να παραμένει υγρό διαφορετικά πεθαίνουν!
- Τα μάτια τους τους βοηθούν να καταπιούν το φαγητό τους! Όταν θέλουν να κατεβάσουν την τροφή τους, κλείνουν τα μάτια τους τα οποία μπαίνουν λίγο προς τα μέσα με αποτέλεσμα να σπρώχνουν το φαγητό πιο κάτω!
O μεγαλύτερος βάτραχος ονομάζεται γολιάθ και ειναι 33 εκατοστά και ζυγίζει 3,250 κιλά.

Ο μικρότερος βάτραχος (Paedophryne amauensis) είναι ο 7,7 χιλιοστά!
Paratype of Paedophryne amauensis (LSUMZ 95004).png
Υπάρχει ένας βάτραχος που ονομάζεται φράουλα εξαιτίας του κόκκινου χρώματος και τις μικρές μαύρες κουκίδες που έχει στο σώμα του. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτός έχει μπλε πόδια και ονομάζεται blue jean βάτραχος!


Όπως καταλαβαίνετε αυτό το βιβλίο μας έδωσε πολλές ιδέες για να παίξουμε και να διασκεδάσουμε!


Ως την επόμενη φορά να παίζετε και να γελάτε σαν τα παιδιά... δυνατά και με την καρδιά σας!

Σας φιλώ γλυκά!




πηγές: nationalgeographic.com, science.com, www.earthrangers.com
φώτος απο wikipedia

2 σχόλια: