Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

Διαβάσαμε το βιβλίο... "Τα φανταστικά μου ταξίδια", του Βασίλη Κουτσιαρή!



Η Νεφέλη , το κορίτσι της ιστορίας μας είναι μαθήτρια της Β' Δημοτικού, και μάλιστα από τις καλές. Οι αντιγραφές της, οι ασκήσεις της, οι ορθογραφίες της και όλα τα βιβλία της έχουν μόνο Α με τρεις τόνους παρακαλώ. Αριστούχα μαθήτρια λοιπόν αλλά τα δύσκολα ξεκινάνε στα προφορικά. Μόλις η δασκάλα της κάνει μια ερώτηση χωρίς  να έχει σηκώσει το χέρι της, τότε η Νεφέλη παθαίνει "κάτι". Και αυτό το κάτι δεν μπορεί να το εξηγήσει.



Αυτό που μπορεί όμως να κάνει είναι να το περιγράψει. Το περιγράφει σαν ένα ταξίδι. Κάθε φορά είναι και ένα διαφορετικό φανταστικό ταξίδι. Όπως τότε που την ρώτησε η δασκάλα για τα μεταφορικά μέσα και ξαφνικά βρέθηκε να πετάει ψηλά στα σύννεφα δίπλα στα αεροπλάνα. Ή σαν την άλλη φορά που την ρώτησε πώς ονομάζονται τα πανύψηλα κτίρια της Νέας Υόρκης και σε μια στιγμή βρέθηκε να κρέμεται από το παράθυρο ενός ουρανοξύστη. Θέλει τόσο να πει την απάντηση, τις ξέρει πάντα, αλλά οι λέξεις απλά δεν βγαίνουν από το στόμα της.
Τι εμποδίζει την Νεφέλη να δώσει την απάντηση που ήδη γνωρίζει; Θα καταφέρει να ξεπεράσει τους φόβους της; Ποια είναι αυτη η μαγική φράση που θα την βοηθησει τελικά;




Ο συγγραφέας και εκπαιδευτικός Βασίλης Κουτσιαρής καταφέρνει να μας δώσει μια ακόμα τρυφερή ιστορία, για τις φοβίες που αντιμετωπίζουν ορισμένα παιδιά. Και είναι πλέον φανερό πως πέρα από δημιουργική φαντασία ο συγγραφέας είναι και ένας πολύ ευαίσθητος δάσκαλος καθώς όπως έχουμε ξαναπεί, φαίνεται μέσα από τις ιστορίες του, από τα θέματα που καταπιάνεται αλλά και από τον τρόπο που μας τις αφηγείται, πως είναι κοντά στους μαθητές του, αφουγγράζεται τις ανησυχίες τους, και προσπαθεί όχι μόνο να τις κατανοήσει, αλλά θέλει και να βοηθήσει τους μαθητές του να ξεπεράσουν κάθε δυσκολία.

Και έχουμε ήδη αναφέρει, σχολιάζοντας το βιβλίο του "Ας μιλήσουμε για κουκουνάρες", πως οι ιστορίες του μιλάνε τόσο στην καρδιά των παιδιών, όσο και στην καρδιά των γονέων και των δασκάλων. Ειδικά για τους τελευταίους, ήρωες όπως η Νεφέλη, μπορούν να αποτελέσουν "εργαλεία" για την κατανόηση και την λύση δύσκολων καταστάσεων μέσα στην τάξη.


 

Η εικονογράφηση από την Λίλα Καλογερή είναι υπέροχη. Νομίζω πως απογειώνει το κείμενο και μας μεταφέρει απόλυτα τα έντονα συναισθήματα της Νεφέλης, μέσα από τα ταξίδια που μας ζωγραφίζει, που πότε μας πάνε ψηλά στα σύννεφα και πότε μέσα σε ένα σκοτεινό υπόγειο!


Ένα φανταστικό, από όλες τις απόψεις, βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

Σας φιλώ γλυκά.

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ωραίο βιβλίο!!! Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να το διεκδικήσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή