Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Διαβάσαμε το βιβλίο... "Χάθηκε η μπάλα", της Ελένης Γεωργοστάθη!



 Πότε θα σταματήσει επιτέλους ο καιρός να κάνει τρέλες;

Κι ο μπαμπάς θα πάψει κάποια στιγμή να καίει το φαγητό;
Πώς θα τα βγάλει πέρα ο Αντρέας με τον Άρη και την παρέα του;
Τι ρόλο παίζουν η Σόφη και η Φώφη;
Γιατί είναι κακό να πας για κατασκήνωση στην αυλή του κολλητού σου;

Κι άραγε, φτάνει ένα δεκαήμερο για να βρεις τις απαντήσεις 
σε τόσα αγωνιώδη ερωτήματα;
Ή μήπως θα χαθεί εντελώς η μπάλα;


Ο Αντρέας έχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Βασικά είναι 2-3 αυτά που τον ταλανίζουν αλλά το πρώτο και βασικό είναι ο Άρης και ο αγώνας μπάσκετ που έβαλε στοίχημα. Βλέπετε η παρέα του Άρη που είναι γυμνασιόπαιδα, θέλουν όλο το γήπεδο δικό τους, αλλά είναι και η παρέα του Αντρέα που θέλει να παίξει. Έτσι ο Αντρέας βάζει στοίχημα έναν αγώνα: όποιος κερδίσει έχει το γήπεδο όποτε θέλει.
Ο Αντρέας δεν είναι σίγουρος ότι έκανε καλά, αλλά τώρα δεν μπορεί να το πάρει πίσω. Πρέπει να προετοιμάσει την ομάδα του όσο πιο καλά μπορεί. Και τότε του έρχεται μια απίθανη ιδέα...


 Μια φανταστική ιστορία με την μοναδική και σπιρτόζικη γραφή της Ελένης Γεωργοστάθη που διαβάζεται "μονορούφι". Η συγγραφέας με δεξιοτεχνία μας δίνει μια πολυδιάσταστη αφήγηση και ρίχνει σπόρους ερεθισμάτων για σύγχρονα προβλήματα όπως ανεργία, μπούλινγκ μεγαλύτερων παιδιών προς μικρότερα, αλλά και ισότητα φίλων.
Δεν μένει όμως μόνο στην αναφορά των προηγούμενων θεμάτων, μας δίνει λύσεις (πχ στον εκφοβισμό μιλάμε και ζητάμε βοήθεια) αλλά και μας δείχνει μια άλλη οπτική για το πώς μπορεί να είναι τα πράγματα! Έτσι ενώ συνήθως στις ιστορίες έχουμε τα κορίτσια να οργανώνουν ομάδα μόνα τους και να κερδίζουν τα αγόρια, εδώ έχουμε κορίτσια και αγόρια μαζί να ενώνονται, να αγωνίζονται και να κερδίζουν. Ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις αφηγήσεων έχουμε τους γονεις του θύτη να είναι αδιάφοροι ή να υποστηρίζουν το παιδί τους, εδώ έχουμε τους συγκεκριμένους γονείς να αποδέχονται το πρόβλημα και να αναλαμβάνουν δράση για να βοηθήσουν στη λύση του.




Η Ελένη Γεωργοστάθη πάντα γράφει με σύγχρονο τρόπο και ο λόγος της έχει μια ζωντάνια που σου φτιάχνει τη διάθεση. Απολαμβάνουμε τις αναγνώσεις των βιβλίων της κάθε φορά και δεν μας έχει απογοητεύσει ποτέ!
Η εικονογράφηση από την Λέλα Στρούτση στο ίδιο ύφος, εύθυμη, ζωντανή και μοντέρνα, σε ασπρόμαυρους χρωματισμούς συνοδεύει το κείμενο αρμονικά!

Προτείνεται για παιδιά 9-11χρονων και μπορείτε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο αλλά και να διαβάσετε ένα απόσπασμα στο site των εκδόσεων Ψυχογιός εδώ.

Σας φιλώ γλυκά!

4 σχόλια:

  1. Είναι ότι πρέπει για την κόρη μου πολύ όμορφη ιστορία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω θα της αρέσει... είναι ευχάριστη ιστορία, δεν κάνει κοιλιά, με χιουμορ και γραμμένο σε ύφος κατάλληλο για την ηλικία χωρίς να στερείται ποιότητας. :)

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Γράφει πολύ όμορφα η Ελένη Γεωργοστάθη. Μου αρέσει ο τρόπος που καταπιάνεται με τα θέματα κάθε φορά.

      Διαγραφή