Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Διαβάσαμε το βιβλίο... Παιδιά της Πανδώρας, της Κατερίνας Δημόκα!



Τα παιδιά του μέλλοντος είναι σαν και σένα.
Μόνο που δεν έχουν βιβλία και χρησιμοποιούν
υπερσύγχρονους υπολογιστές.
Οι υπολογιστές αυτοί είναι τα κατοικίδια τους!
Είναι οι γιατροί που φροντίζουν την υγεία τους!
Είναι οι κολλητοί που ξέρουν τα πάντα,
ακόμα και όσα σκέφτονται και νιώθουν!
Κι ενώ όλα μοιάζουν να πηγαίνουν ρολόι, αρχίζουν
να χάνονται λίγο η φαντασία, τα όνειρα, 
αλλά και η ομιλία των παιδιών. Η ανατροπή θα έρθει
όταν ανοίξει μια μυστική καταπακτή. Και από μέσα της
θα ξεχυθούν δυνάμεις που δεν τις φαντάζεσαι...

Μεταφερόμαστε λίγα χρόνια αργότερα από το σήμερα, σε μια εποχή όπου τα παιδιά έχουν για κατοικίδιο έναν υπερυπολογιστή που μάλιστα έχει και όνομα: Πανδώρα 100. Του μιλάς και απαντάει, σε συνδέει με τους  φίλους σου online, σε διασκεδάζει επιλέγοντας τα κατάλληλα τραγούδια με βάση τις προτιμήσεις σου, σε βοηθάει να ολοκληρώσεις την εργασία που σου έβαλε ο δάσκαλος. Όλα αυτά φαίνονται πολύ ενδιαφέροντα και εξυπηρετικά. Τόσο, που ο Τζίμης, το πρώτο παιδί που συναντάμε στην ιστορία, αναρωτιέται γιατί κανείς να θέλει να έχει βιβλιοθήκες γεμάτα βιβλία. Καθόλου οικολογικό δεν είναι να τυπωνονται τόσα βιβλία, σκέφτεται, άσε την σκόνη που μαζεύουν και τον χώρο που πιάνουν!




Έτσι προχωράμε αρκετά χρόνια μετά γνωρίζοντας πρώτα την Πωλίνα με την Πανδώρα 200, στην συνέχεια τον αδερφό της Πωλίνας, τον Άλεξ και τέλος την κόρη του Άλεξ, την Ευα, όπου πια τα βιβλία έχουν απαγορευτεί για τα καλά και οι υπολογιστές έχουν εξελιχθεί τόσο που κάνουν τα πάντα. Φανταστείτε οτι πλέον δεν χρειάζεται να μιλάτε καν, μια και οι σένσορες που έχει η Πανδώρα 400, μπορεί να αποκωδικοποιεί τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας και να τα προβάλλει σαν κείμενο στην οθόνη!
Είναι καλό αυτο; Και τι κρύβεται στην μυστική καταπακτή; Τι συμβαίνει εκεί κάτω;

Ένα βιβλίο που μας βάζει σε προβληματισμούς, αρκετούς από τους οποίους θα τους έχετε και εσείς ως χρήστες της τεχνολογίας αλλά και ως ανήσυχοι γονείς. Πρωτότυπα δοσμένη αλλά και καλογραμμένη η ιστορία από την Κατερίνα Δημόκα, μας ταξιδεύει στο χρόνο και μας δίνει πολλά ερεθίσματα για να αναλλογιστούμε τα οφέλη αλλά και τα μειονεκτήματα της τεχνολογίας που όλο και εισβάλει πιο βαθιά στην καθημερινότητά μας παρέχοντάς μας συνεχώς διευκολύνσεις.



Μας έδωσε λοιπόν αφορμή για να κουβεντιάσουμε και να αναρωτηθούμε μέχρι πιο σημείο νιώθουμε άνετα με την Πανδώρα, μέχρι πού θα μας άρεσε να φτάσει και πόσο τελικά θα θέλαμε να μας βοηθάει;

Υπέροχη και η εικονογράφηση από τον Στάθη Πετρόπουλο, που μοιάζει σαν να θέλει να δώσει μια πινελιά νοσταλγίας επιλέγοντας να ζωγραφίσει πιο παραδοσιακά, με στρογγυλές γραμμές, χρώματα αρμονικά, ύφος πιο κλασικό, τονίζοντας έτσι την αντίθεση της τεχνολογίας με την καθημερινή ζωή των ηρώων και τις ανάγκες τους.

Στο τελευταίες σελίδες του βιβλίου βρίσκουμε πολλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ερωτήματα για περαιτέρω κουβέντα. Προτείνεται για παιδιά από 8χρ, και μπορείτε να δείτε περισσότερα αλλά και να διαβάσετε τις πρώτες σελίδες της ιστορίας στο site των εκδόσεων Μεταίχμιο εδώ.

Ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που κάναμε με τη Χριστιάννα ήταν:

1) Να σκεφτούμε εμείς τι θα θέλαμε να έκανε η δική μας Πανδώρα αν μπορούσαμε να την παραγγείλουμε στα μέτρα μας.

2) Να ψάξουμε να βρούμε αν υπάρχει κάτι σαν την Πανδώρα σήμερα και φυσικά βρήκαμε την Αλέξα, τον Τζάρβις και την Siri.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου