Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Διαβάσαμε και παίξαμε με το βιβλίο... "Οι περιπέτειες της Βούλας στο Κόκκινο βιβλίο", της Σταυρούλας Παγώνα


"H Bούλα, μια μικρή μαύρη κουκίδα,
έχει χαθεί στις σελίδες του Κόκκινου Βιβλίου.
Πώς βρέθηκε εκεί; Και από ποια εικόνα του έχει φύγει;
Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να το ανακαλύψει.
Να ταξιδέψει στις σελίδες του!
Στο ταξίδι αυτό θα γνωρίσει τα πλάσματα του βιβλίου ,
θα ζήσει περιπέτειες, θα κάνει φίλους...
Θα βρει όμως πού πραγματικά ανήκει;"
(από το οπισθόφυλλο)


Η Βούλα, η μικρή μαύρη κουκίδα ξύπνησε από το φως που μπήκε στη σελίδα καθώς ο αναγνώστης ανοίγει το βιβλίο! Αναρωτιέται ποια είναι και πώς βρέθηκε εκεί! Δεν χάνει όμως το θάρρος της και αποφασίζει να ξεκινήσει το ταξίδι της στις επόμενες σελίδες και να ανακαλύψει πού ανήκει! Η περιπέτεια ξεκινάει.

Θα γνωρίσει τις πασχαλίτσες και θα πιστέψει πως είναι και εκείνη μια μαύρη βουλίτσα πάνω στα φτερά τους. Αλλά σε καμία πασχαλίτσα δεν λείπει καμία βούλα. Θα αναρωτηθεί μήπως είναι η μαύρη βούλα πάνω στη φλογέρα, αλλά θα αντιληφθεί γρήγορα πως δεν πρόκειται για βούλα αλλά για τρύπα. Θα προσθήσει να ταιριάξει με κουμπιά, με φινιστρίνια... αλλά μάταιος κόπος! Τίποτα δεν είναι σαν την ίδια. Μέχρι που...



Μια πολύ διασκεδαστική αλλά και έξυπνη ιστορία που σίγουρα θα αρέσει στους μικρούς βιβλιοφάγους. Η συγγραφέας Σταυρούλα Παγώνα, έγραψε ένα παραμύθι που ξεχωρίζει για την πρωτοτυπία και την σπιρτάδα του και καταφέρνει με παιχνιδιάρικο τρόπο να μας μιλήσει για τη διαφορετικότητα και το πόσο σημαντικό είναι να είμαστε ο εαυτός μας και να μην προσπαθούμε να ταιριάξουμε με το σύνολο, κινδυνεύοντας να χάσουμε τη μοναδικότητά μας! 




To βιβλίο μας κέρδισε από την πρώτη κιόλας σελίδα του, όταν μας συνδέει με την πλοκή καθώς εμείς είμαστε που ανοίξαμε το βιβλίο και ξύπνησε η Βούλα! Ο Γιώργος μου ενθουσιάστηκε και του κέντρισε το ενδιαφέρον από τις πρώτες αυτές γραμμές! Πάντα ενθουσιάζει τα παιδιά όταν μπορούν με κάποιο τρόπο να επηρεάσουν την ιστορία!
 
Η εικονογράφηση από την Zafuko Yamamoto (ψευδώνυμο το οποίο χρησιμοποιεί όταν εικονογραφεί η Ζαφειρούλα Σιμοπούλου) είναι εξίσου ξεχωριστή και υπέροχη. Τα χρώματα έντονα και οι εικόνες αφαιρετικές, με κείμενα και εικόνες να μπλέκονται σε ένα χορό προσθέτοντας έτσι μια επιπλέον παιχνιδιάρικη πινελιά!  


Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο site των εκδόσεων Ελληνοεκδοτική εδώ καθώς επίσης και να βρείτε την θεατρική διασκευή του βιβλίου στο site της συγγραφέως εδώ!


Iδέες για δραστηριότητες:
1) Πού αλλού μπορεί να ταιριάξει η μαύρη Βούλα; Ψάχνουμε στο χώρο μας και ανακαλύπτουμε όλες τις μαύρες κουκίδες που μπορούμε να βρούμε!

2) Ανοίγουμε ένα άλλο τυχαίο βιβλίο και προσπαθούμε να φανταστούμε το ταξίδι της Βούλας μέσα σε αυτό. Σε ποια σημεία νομίζει πως ταιριάζει; Πώς ξεπερνάει τα εμπόδια που βρίσκει;

3) Απίθανη ευκαιρία να μιλήσουμε για τον πουαντιγισμό! Να δούμε πίνακες, να μάθουμε πώς ζωγράφιζαν οι καλλιτέχνες αυτού του ρεύματος και να προσπαθίσουμε να φτιάξουμε το δικό μας έργο τέχνης!

Σας φιλώ γλυκά!

4 σχόλια:

  1. Ωραίο βιβλίο, εγώ το έχω βάλει στόχο να αγοράζω ένα βιβλίο το μήνα για την κόρη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό κάνω και εγώ Νατάσσα μου! Κάθε 1η του μήνα πάμε μαζι βιβλιοπωλείο και αγοράζουμε από 1 βιβλίο στον καθένα μας! :)

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Ναι, είναι! Νομίζω ότι ανταγωνίζεται άνετα διάσημα βιβλία! :)

      Διαγραφή