Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Διαβάσαμε και παίξαμε με το βιβλίο... "Τι τρέχει με τον θείο Θέμο;", της Ελένης Γεωργοστάθη



Ένας θείος που συμπεριφέρεται σαν να τον έχουν απαγάγει εξωγήινοι. Ένα μυστηριώδες κόκκινο αυτοκίνητο που χάνεται στους δρόμους της πόλης. Μια άγνωστη, πολύ ψηλή, πολύ ξανθιά και πολύ γαλανομάτα γυναίκα. Και μια ανεξιχνίαστη κλοπή στο μεσαιωνικό κάστρο... Θα καταφέρουν άραγε η Ζωή, η Μάγδα και ο Μάνος να λύσουν το μυστήριο;
 (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

O θείος της Ζωής τον τελευταίο καιρό συμπεριφέρεται περίεργα. Κοιτάει σαν χαμένος για ώρες τον ουρανό, ξαπλώνει στην πολυθρόνα και δαγκώνει αφηρημένα το καλαμάκι του αναψυκτικού του, κοιτάει απορροφημένος (τουλάχιστον έτσι φαίνεται) την ταινία της Μπάρμπι στην τηλεόραση. Και το χειρότερο είναι ότι όταν του μιλάνε δεν απαντάει, ή όταν τον ρωτάνε αν θα συνοδέψει τα παιδιά στο σινεμά για να δουν τη νέα ταινία της Μπάρμπι λέει θυμωμένος ότι αυτός δεν βλέπει αυτές τις χαζοταινίες.
Τα ανήψια του, και ειδικά η Ζωή, έχουν τρελαθεί από την αγωνία τους. Τι τρέχει με το θείο Θέμο;




 "...Και τότε άναψε και τρίτο λαμπάκι στο κεφάλι μου και κατάλαβα ότι όταν αγαπάς κάποιον, ακόμα κι άν ασχολείται με το πιο βαρετό πράγμα του κόσμου, εσύ αυτό το πράγμα το αρχίζεις να το θεωρείς σπουδαίο και συναρπαστικό."

Και εκεί που τα πράγματα πάνε να ξεμπλέξουν, και βρίσκουν μια εξήγηση για την ξαφνική αλλαγή του θείου τους, ο οποίος επανέρχεται στα φυσιολογικά του, ξαφνικά τα πράγματα παίρνουν μια αναπάντεχη τροπή και μπερδεύονται ακόμα περισσότερο!


 
Δεν θα σας πούμε όμως περισσότερα. Θα σας αφήσουμε να ζήσετε και εσείς αυτή την περιπέτεια που έγραψε τόσο όμορφα η Ελένη Γεωργοστάθη. Mια ιστορία που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων παιδιών μέχρι και την τελευταία σελίδα. Παρακολουθούμε και "ακούμε" τις σκέψεις της μικρής Ζωής, μια και είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, σαν να διαβάζουμε το ημερολόγιό της. Γεμάτο έξυπνο χιούμορ, και πλοκή με δράση και ανατροπές.

Η εικονογράφιση από την Λέλα Στρούτση, είναι εξίσου διασκεδαστική και όμορφη. Με ασπρόμαυρα χρώματα, θυμίζει παλιές ταινίες κατασκοπείας.
To βιβλίο προτείνεται από 9χρονών και μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες  στο site των εκδόσεων Ψυχογιός εδώ.



 
Αυτό το βιβλίο μας έβαλε σε σκέψεις. Είναι αληθινό, άραγε, το κάστρο της ιστορίας ή δημιουργημα της φαντασίας της συγγραφέως; Και αν είναι αληθινό ποιο να είναι άραγε;
Ήταν μια όμορφη αφορμή να περιηγηθούμε στην Ελλάδα και σαν άλλοι ντέτεκτιβ να ψάξουμε και να βρούμε ποιο κάστρο πληρεί της προδιαγραφές.
Καταρχήν συγκεντρώσαμε τα στοιχεία που μας δίνει το βιβλίο:
1) το έχτισαν οι Φράγκοι, αλλά μετά το πήραν οι Βυζαντικοί και αργότερα οι Τούρκοι
2) Βρίσκεται σε λόφο
3) Βρίσκεται πάνω από το λιμάνι
4) σε αυτό έμενε ο τελευταίος άρχοντας του Βυζαντινού κράτους ο άρχοντας Νικηφόρος

Βρήκαμε πολλά κάστρα που ταιριάζουν στα 2 πρώτα στοιχεία, όπως το κάστρο Ποτίρι στην Εύβοια, το κάστρο Μίλα και το κάστρο Χλεμούτσι στην Πελοπόνησο κλπ.
Aφού συγκεντρώσουmε πληροφορίες για το κάθε ένα θα ελέγξουμε και ποιο από αυτα έχει και τα 2 επόμενα χαρακτηριστικά!
Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε!

Επόμενη δραστηριότητα είναι να φτιάξουμε εμείς το δικό μας κάστρο!
Αυτό δεν το έχουμε κάνει ακόμα. Προς το παρόν μαζεύω τα υλικά γιατί θα χρειαστούμε πολλά ρολά χαρτιού!
Ιδέες υπάρχουν πολλές στο διαδίκτυο, αλλά λέω να δώσω στα παιδιά τα υλικά και να το φτιάξουν μόνα τους. Αν όμως θέλετε μπορείτε να βρείτε πολλές όμορφες προτάσεις στο διαδίκτυο.



Το βιβλίο αυτό είναι μια όμορφη αφορμή για να μιλήσουμε για το επάγγελμα του αρχαιολόγου.
Τι κάνει;
Πώς βρίσκει το σημείο πού θα ψάξει ή σκάψει;
Ποιοι άλλοι τον βοηθούν;
Τι εργαλεία χρησιμοποιεί;
Ποιοι είναι οι πιο γνωστοί αρχαιολόγοι;

Τέλος, καθώς στην κουβέντα για τα κάστρα αναφέρθηκαν οι ιππότες ψάξαμε και βρήκαμε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους ιππότες!
1) Η λέξη ιππότης πρωτοεμφανίζεται στην Ιλιάδα του Ομήρου όπου ο Νέστωρας αποκαλείται "ιππότα Νέστωρ"
2) Ιστορικά ιππότες ονομάζονταν κάθε έφιππος πολεμιστής
3) Αρχικά ιππότες ήταν δούλοι ή δουλοπάροικοι που υπηρετούσαν κάποιον άρχοντα.
4)
Ο Καρλομάγνος θεωρείται ο πρώτος ιππότης καθώς είναι "πατέρας" του ιππότη με τη μορφή που την ξέρουμε σήμερα, δηλαδή έφιππος πολεμιστής αλλά με ευγενική καταγωγή. 
5) Έτσι για να είσαι ιππότης τον μεσαίωνα θα πρέπει να είσαι από εύπορη οικογένεια (ευγενής) αν και συνέβαινε (πολύ σπάνια βέβαια) κάποιος από κατώτερη τάξη να επιδείξει τέτοια ανδρεία και θάρρος που να κερδίσει τον τίτλο
6) Τα παιδιά των ευγενών που ήθελαν να γίνουν ιππότες έφευγαν από τα σπίτια τους από τα 7 τους χρόνια για να ξεκινήσει η εκπαίδευσή τους. Συνήθως το πρόγραμμα εκπαίδευσης ολοκληρωνόταν στα 21 τους χρόνια όπου πλέον μπορούσαν να πάρουν το αξίωμα του ιππότη.
7) Το να είσαι ιππότης ήταν ακριβή υπόθεση. Κόστιζε πολύ η αγορά αλλά και η συντήρηση της πανοπλίας, της ασπίδας, των όπλων και του αλόγου.
8) Η πανοπλία φτιαχνόταν στον αντίστοιχο "ράφτη" καθώς έπρεπε να ταιριάζει απόλυτα στον σωματότυπο του κάθε ιππότη!
9) Η πανοπλία των ιπποτών ζύγιζε μέχρι και 23 κιλά!
10) Το τέλος των ιπποτών ξεκίνησε με την εφεύρεση της βαλίστρας υποστηρίζουν πολλοί. Από την μία το να χρησιμοποιήσει κάποιος την βαλίστρα δεν χρειαζόταν τόση εκπαίδευση. Ένας 2ος λόγος ήταν οτι η βαλίστρα κατάφερνε να διαπεράσει την πανοπλία.
11) Τελευταίος ιππότης θεωρείται από πολλούς ο Μαξιμιλιανός ο Α' της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
12) Υπήρξαν και γυναίκες ιππότες με την πιο διάσιμη την Ιωάννα της Λωραίνης.
13) Υπάρχουν και σήμερα ιππότες, όμως δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς τους μεσαίωνα. Πλέον θεωρείται τίτλος τιμής και μερικοί σύγχρονοι ιππότες είναι ο Πωλ Μακ Κάρτνεϊ, ο Έλτον Τζον, ο Άντονι Χόπκινς και η Τζούντι Ντέντζ

Σας φιλώ γλυκά!

πηγές: wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου