Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Μικροί επιστήμονες: Γιατί οι κάβουρες περπατούν στο πλάι μαμά;

Crab PNG


Τα παιδιά έχουν αυτό χάρισμα. Να σε ρωτάνε τις πιο απλές ερωτήσεις για τις οποίες δεν αναρωτήθηκες ποτέ και συνήθως δεν έχεις απαντήσεις. 

Αυτή τη φορά ο Γιώργος μου, καθώς γυρνούσαμε από το σχολείο με ρώτησε:
- Γιατί οι κάβουρες περπατάνε στο πλάι μαμά;
- Γιατί έτσι είναι φτιαγμένα τα πόδια τους, του απάντησα.

Αλλά αυτό με έκανε να αναρωτηθώ γιατί είναι φτιαγμένα τα πόδια τους έτσι; Κάποιο σκοπό θα εξυπηρετούν και προφανώς η βέλτιστη λύση για αυτό ήταν τα πόδια στο πλάι. 

Ψάχνοντας λοιπόν μάθαμε τα εξής:

Οι κάβουρες δεν είναι κυνηγοί. Τρώνε γαριδούλες, σκουλίκια, αυγά μικρών ψαριών, φύκια και γενικά συλλέγουν την τροφή τους από τον πυθμένα της θάλασσας. Αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζονται γρήγορα πόδια για να πιάσουν την τροφή τους. 

Όμως, αυτό που κάνουν είναι να μένουν κρυμμένα μέσα στην άμμο, πιθανότατα για να μην τα βρίσκουν οι θηρευτές. Αν είχαν λοιπόν κανονικά πόδια, δηλαδη όπως τα υπόλοιπα ζώα με πόδια, αυτό θα τα δυσκόλευε στο σκάψιμο. Έτσι τα πλαϊνά πόδια τα βοηθάνε να "θαφτούν" πολύ γρήγορα κάτω από την άμμο.

Είδαμε επίσης το μικρότερο καβουράκι που υπάρχει στον πλανήτη και είμαι μόλις 5 χιλιοστά και τον λένε Pea crab (κάβουρας φασόλι)
Stage V adult female Pinnotheres novaezelandiae.jpg
Πηγή εικόνας Wikipedia




Καθώς και τον κάβουρα Αράχνη (Spider Crab) που είναι μεγαλύτερος στον κόσμο και μπορεί να φτάσει τα 3.5 μέτρα (άνοιγμα των ποδιών του).

Macrocheira kaempferi.jpg
Πηγή εικόνας Wikipedia


Σας φιλώ γλυκά!

2 σχόλια:

  1. Κι εμείς είχαμε βρει κάτι καβουράκια στις διακοπές μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα ψαχνουμε στα βράχια για καβουράκια! Είναι η αγαπημένη ασχολία των παιδιών...και δική μου!!! ;)

      Διαγραφή