Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Ταξίδι, του Aaron Becker



Ένα μοναχικό κορίτσι ζωγραφίζει μία πόρτα που οδηγεί σε ένα κόσμο φανταστικό, περιπετειώδες αλλά και επικίνδυνο. Με τον κόκκινο μαρκαδόρο της στο χέρι, ζωγραφίζει επίσης  μια κόκκινη βαρκούλα και ένα ιπτάμενο χαλί και ταξιδεύει προς το άγνωστο. Μαγικά πουλιά, μυστικές πόρτες, απόρθητα κάστρα, τρομεροί εχθροί, ιπτάμενες μηχανές, αυτή η διαδρομή είναι γεμάτη εκπλήξεις. Το μικρό αυτό θαρραλέο κορίτσι όμως καταφέρνει να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια με τη βοήθεια του νέου της φίλου. Θα φτάσει στον προορισμό της καρδιάς της; Ποιος είναι αυτός;





Το "Ταξίδι", από τις εκδόσεις ΦΟΥΡΦΟΥΡΙ είναι ένα βιβλίο χωρίς κείμενo που αφήνει την φαντασία μας να καλπάσει μέσα στο μαγικό του κόσμο. Είμαι σίγουρη πως θα λατρέψετε την υπέροχη εικονογράφηση και τα μοναδικά χρώματα που χρησιμοποιεί ο εικονογράφος Aaron Becker. Κοιτώντας λίγο πιο αναλυτικά τις εικόνες, θαμπωνόμαστε από τη λεπτομέρεια που έχουν. Επιπλέον δεν μπορούμε να μην προσέξουμε τα διάφορα "στοιχεία" (γιαπωνέζικα φαναράκι, αραβικά ιπτάμενα χαλιά κλπ) που έχει προσθέσει ο Becker, και γνωρίζοντας πως είναι πολυταξιδεμένος, αντιλαμβανόμαστε πως θέλει να δώσει στο "Ταξίδι" μία μυρωδιά από όλα τα σημεία του ορίζοντα. Αυτό κάνει το βιβλίο να μοιάζει σαν να μην είναι απλές εικόνες που τις έβαλε στη σειρά, αλλά σαν να μας δείχνει μέσα από τούτη την ιστορία το προσωπικό του ταξίδι.



 
 Το τέλος της ιστορίας είναι ανοιχτό, και θα σας δώσει πολλές ιδέες για να το φανταστείτε και να το αφηγηθείτε.

Η αλήθεια είναι ότι μας θύμισε αρχικά το βιβλίο "Ο Harold και τα μωβ κραγιόνια", μια και ο Harold ζωγραφίζει και αυτός με ένα κραγιόνι φανταστικούς κόσμους. Αλλά οι ομοιότητες σταματούν εδώ. Βλέπετε, ο Aaron Becker στο "Ταξίδι" ανεβάζει την ιστορία σε άλλα επίπεδα με την πλούσια εικονογράφηση. Το μικρό κορίτσι του Becker, σε αντίθεση με τον Harold, κάνει καινούργιους φίλους, γνωρίζει όμως και μερικούς εχθρικούς ανθρώπους και αλληλεπιδρά μαζί τους. Τα κραγιόνια της δεν της φτιάχνουν μόνο αντικείμενα και ζώα, αλλά γίνονται το μέσο που την εισάγει σε νέους κόσμους και την ταξιδεύουν μέσα σε αυτούς. Μπορεί να μοιάζει ότι ο Harold να είναι το αρχικό ερέθισμα, αλλά ο Becker το δουλεύει με τόση μαεστρία που το απογειώνει.


Είναι ένα βιβλίο που μπορεί να ενθουσιάσει τόσο τα μικρά παιδιά όσο και τα μεγαλύτερα. Η Χριστιάννα μου, 11 ετών πια, ξετρελάθηκε με τις απίστευτες λεπτομέρειες στο κάστρό και την ιπτάμενη μηχανή, λεπτομέρειες που ανάγουν τον συγγραφέα σε αρχιτέκτονα και σχεδιαστή μηχανών πρώτης τάξεως!


Το "Ταξίδι" από τις εκδόσεις ΦΟΥΡΦΟΥΡΙ έχει καταχωρηθεί στα αγαπημένα μας και νομίζω επάξια κερδίζει τον τίτλο του κλασικού βιβλίου. Αξίζει να μπει στη βιβλιοθήκη σας!

Πάρτε και εσείς τα κραγιόνια σας και σχεδιάστε στα χαρτιά σας πόρτες και βαρκούλες, και μπείτε o καθένας σας στους δικούς του φανταστικούς κόσμους! Μια δραστηριότητα που μας κράτησε πολλές ώρες απασχολημένους.
Εναλλακτικά πάρτε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτόνι και ξεκινήστε να σχεδιάζετε έναν κόσμο προσθέτοντας ο καθένας με τη σειρά από ένα στοιχείο στην ίδια εικόνα. Ξεκίνησα εγώ βάζοντας μια λιμνούλα, ο Γιώργος τον spiderman (είναι γνωστό το "κόλλημα" που έχει εδώ και 2 χρόνια) η Χριστιάννα έβαλε ένα πανέμορφο μονόκερο. Συνέχισα εγώ προσθέτοντας μία γέφυρα πάνω από τη λίμνη, μετά ο Γιώργος έβαλε ένα αστέρι (ζωγραφίζει αστέρια παντού τις τελευταίες μέρες), έπειτα η Χριστιάννα ένα κορίτσι που παίζει βόλεϊ. Συνεχίστε και εσείς με αυτό τον τρόπο. Η τελική σύνθεση θα σας εκπλήξει!

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου