Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Διαβάσαμε και παίξαμε με το... ΟΙ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΕΣ, του Germano Zullo


Ο Αγήνορας-Αγκομπάρ Πουαριέ ντε Σαπέλ και ο Γουίλιγκις Κίτικλι Τζούνιορ είναι γείτονες. Έχουν πολλά λεφτά αλλά καθόλου μυαλό. Η σχέση τους δεν είναι καθόλου φιλική, το αντίθετο μάλιστα. Έτσι μέσα στην ανταγωνιστικότητά τους  αποφασίζουν να παραβγούν στην αρχιτεκτονική των σπιτιών τους και ιδιαίτερα στο ύψος τους!


Ξεκινώντας με τα απλά, ο Αγήνορας φτιάχνει όλη την εξώπορτα από συμπαγή χρυσό, ενώ ο Γουίλιγκις προσθέτει ακριβά μάρμαρα. Σύντομα αντιλαμβάνονται πως για να ξεπεράσει ο ένας τον άλλο θα πρέπει να αυξήσουν το ύψος του σπιτού τους. Προσθέτουν λοιπόν έναν ολοκληρο όροφο κουζίνας ο ένας, ολοκληρο όροφο με αίθουσα δεξίωσης ο άλλος. Σειρά έχουν αίθουσες κινηματογράφου, αίθουσα μπαούλων, κρεμαστοί κήποι, γήπεδο τένις, αίθουσα συλλογών, πισίνα με κυματισμούς, βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία...
Και φυσικά στολίστηκαν με τα πιο ακριβά έργα τέχνης, πίνακες και γλυπτά, φεγγαρόπετρες και πολλά άλλα.



Τα σπίτια τους γίνονται τεράστια. Τόσο τεράστια που κάποια στιγμή με την απληστία τους κατάφεραν να ξεπεράσουν τα 1227μ σε ύψος!
Και ενώ τη μοίρα του ενός σπιτιού μπορούσαμε πολύ εύκολα να την προβλέψουμε, δεν θα μαντεύαμε με τίποτα το τέλος της ιστορίας των δύο αυτών άσπονδων γειτόνων και τι απέγινε ... η πίτσα!

Με ελάχιστο κείμενο, πάνω στο οποίο μπορείτε να "χτίσετε" μόνοι σας την ιστορία, και μικρές αστείες και πρωτότυπες πληροφορίες τόσο για τα υλικά που χρησιμοποιούνται αλλά και για τα ονόματα όσων τεχνικών συμβάλλουν στις διάφορες επεκτάσεις, το βιβλίο αυτό το βρήκα ξεχωριστό.
Δίνει μία άλλη διάσταση στο παραμύθι, ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και "ιντριγγάρει" τον εγκέφαλο με τόσους πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
Τα ονόματα είναι γλωσσοδέτης, αλλά έκανε τα παιδιά να γελούν με τα λάθη μου! χαχαχαχαχαχα
Οι λεπτομέριες στα σκίτσα είναι μοναδικές! Τα παιδιά όσες φορές και να το διαβάσουν πάντα θα ανακαλύπτουν καινούργια πράγματα που δεν τα είχαν παρατηρήσει πριν και θα ξετρελλαθούν με τις αστείες προσθήκες!

Με αφορμή αυτό το βιβλίο σκέφτηκα πως ήταν μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε για τα κτίρια, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να χτίζεις κάτι που
είναι ψηλό και πόση μελέτη θέλει. Έτσι πήραμε τα τουβλάκια από το Jenga και πιάσαμε δουλειά.


Δοκιμάσανε πολλούς συνδιασμούς και διαφορετικούς τρόπους.  Ανακαλύψαμε πώς να το κάνουμε πιο γερό και πώς να το φτιάξουμε πώς ψηλό. Τι είναι αυτό που βοηθάει στην στατικότητα του κτιρίου αλλά και πόση μελέτη θέλει.
Στη συνέχεια δοκιμάσαμε να φτιάξουμε ένα ψηλό κτίριο και με άλλα υλικά: χαρτιά από τράπουλα, κυβάκια ζάχαρης, οδοντογλυφίδες και πλαστελίνη κλπ. Ήταν πολύ ενδιαφέρον το να δούμε ότι το κάθε υλικό θέλει άλλη αντιμετώπιση!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Μέλισσα και μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ.

Σας φιλώ γλυκά!


2 σχόλια:

  1. Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον!!!!
    Άντε μετά όμως να νομιμοποιήσεις τα κτησματα!!!!
    ,,😊

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχαχαχαχα... έχω την εντύπωση πως το σχόλιό σου πηγάζει από την ζωή ... και την καθημερινότητά σου... χαχαχχαχαχαχαχα ! :)
      Σε φιλώ γλυκιά μας δασκάλα!

      Διαγραφή