Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Διαβάσαμε το βιβλίο... Ο πολύγραφος ή το καλοκαίρι των ηρώων, της Μαρίας Σκαμάγκα!

 Ο μικρός Παντελής κάνει διακοπές κάθε καλοκαίρι, σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου, μαζί με τη γιαγιά του. Συνήθως δεν υπάρχουν παιδιά και έτσι οι διακοπές είναι βαρετές. Μπάνιο κάθε μέρα στη θάλασσα, περπάτημα στη φύση, ανάγνωση χιλιοδιαβασμένων κόμικ. Φέτος όμως τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Ένα καινούριο αγόρι θα κάνει την εμφάνισή του στο χωριό και πολλά μυστικά θα φωτιστούν.


Ο Λεωνίδας, λοιπόν, το νέο αγόρι του χωριού που εγκαταστάθηκε στο διπλανό σπίτι, είναι αποφασισμένο να ανακαλύψει πού είναι κρυμμένος ο θησαυρός με τις χρυσές λίρες. Ο Παντελής χωρίς να το καταλάβει παρασύρεται σε αυτό το κυνηγητό που σιγά σιγά το λάφυρο θα μετατραπεί σε κάτι άλλο. Ήταν ο παππούς του Λεωνίδα ένας γιατρός ήρωας; Ποιος έκοψε το πόδι του θείου Σαράντου; Και ποιος είναι ο παππούς του Παντελή για τον οποίο δεν είχε ακούσει τίποτα μέχρι τώρα;

 Μπορεί τα 2 αγόρια να μην ανακάλυψαν τελικά το θησαυρό, αλλά μήπως δεν είναι θησαυρός και οι ιστορίες που τους αφηγήθηκαν και η ιστορία των παππούδων τους; Αποφάσισαν λοιπόν να θάψουν τον δικό τους θησαυρό, ένα βαζάκι με μια φωτογραφία, ένα δακτυλίδι και άλλα αναμνηστικά, και να έρθουν χρόνια μετά να το ξεθάψουν παρέα. Και καθώς έσκαβαν τους έγινε μια αποκάλυψη άξιας επιτέλους της παιδικής τους φαντασίας!

ΙΔΕΑ: 

Σε πολλά μέρη του κόσμου κάποια παιδιά βάζουν σε ένα βαζάκι πράγματα μικρά που θεωρούν ότι είναι σημαντικά και τα θάβουν σε ένα σημείο. Χρόνια αργότερα το ξεθάβουν και θυμούνται μικρές λεπτομέρειες εκείνης της εποχής που είχαν για χρόνια ξεχασμένες. Αυτό μπορεί να γίνει και με άλλο τρόπο:κάθε χρόνο μια συγκεκριμένη ημερομηνία βάζουμε πράγματα μικρά σε ένα κουτί με την χρονιά τους σημειωμένη.


Μία ιστορία που έχει την στόφα των καλογραμμένων μυθιστορημάτων και που με εξέπληξε ευχάριστα. Δεν γνώριζα την Μαρία Σκαμάγκα, αλλά μέσα από τη γραφή της την έμαθα και μπήκε στη λίστα με τους αγαπημένους μου συγγραφείς. Καλογραμμένο κείμενο και ατμοσφαιρικό, μου θυμίζει εκείνα τα κείμενα που έγραφε η Άλκη Ζέη και Ζωρζ Σαρρή. Μυρίζει ελληνικό καλοκαίρι, θάλασσα και καρπούζι, ανεμελιά και παιδικές αναμνήσεις.

Καταπληκτικό βιβλίο για παιδιά από 12 ετών, και μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες γι αυτό αλλά και να ξεφυλλίσετε τις πρώτες του σελίδες αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Σας φιλώ γλυκά!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου