Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Διαβάσαμε το βιβλίο... Η Περ αποφασίζει, της Μαριέττας Κόντου!

 


Η Περ είναι ένα κορίτσι σαν όλα τα άλλα. Μένει με τον μπαμπά της και τη μαμά της, τον σκύλο της τον Όλιβερ και την Σερενάτα τη γατούλα της. Της αρέσει να παίζει, να αγκαλιάζει τους αγαπημένους της, και να τους πιάνει το χέρι. Εκτός από μερικές φορές που δεν θέλει...


Της αρέσει να τη φιλάει ο μπαμπάς και η μαμά, αλλά όχι και κάποιοι από τους επισκέπτες που έρχονται στις γιορτές. Θέλει την αγκαλιά της γιαγιάς αλλά όχι και την αγκαλιά του δασκάλου της μουσικής και νιώθει αρκετά σίγουρη με τον εαυτό της για να του δείξει τα όριά της. Και παρόλο που αγαπάει τη φίλη της, δεν θέλει πάντα να της πιάνει το χέρι, ειδικά όταν η φίλη της είναι αγχωμένη και της σφίγγει την παλάμη δυνατά, τόσο που πονάει. Θέλει να παίζει με τα παιδιά αλλά είναι και μερικές φορές είναι κάποια παιδιά που δεν της αρέσουν και τότε λέει ένα μεγάλο ΟΧΙ. Και είναι τόσο καλό που η Περ ξέρει πότε να λέει ναι και πότε όχι. Είναι υπέροχο που εκφράζεται και νιώθει άνετα να υποστηρίξει τα ΟΧΙ της όταν δεν νιώθει καλά στο περιβάλλον που βρίσκεται.

 


Τα σωματικά όρια διαφέρουν για τον καθένα μας και είναι αυτά που μας κάνουν να νιώθουμε καλά και ασφαλή. Αν παραβιαστούν νιώθουμε εκτεθειμένοι και ευάλωτοι, συναισθήματα που μας προκαλούν άγχος, λύπη και φόβο μερικές φορές. Ένας ενήλικας μπορεί πιο εύκολα να διαχειριστεί αυτές τις καταστάσεις μέσα του, αλλά σε ένα μικρό παιδί δεν είναι. Θα πρέπει εμείς ως γονείς να το βοηθήσουμε να καταλάβει πως είναι εντάξει να θέτει τα όριά του, όποια κι αν είναι αυτά και να του δώσουμε το χώρο να το εκφράζει. Μόνο τότε θα μπορέσει να μάθει να τα διεκδικεί ώστε να προστατεύεται και να ανταπεξέρχεται στις καθημερινές διαπροσωπικές δυσκολίες. 
Πολύ εύστοχα λοιπόν η συγγραφέας Μαριέττα Κόντου, αντιπαραβάλει μέσα από στην ιστορία της Περ, καταστάσεις που βιώνουν καθημερινά τα παιδιά για να μας δείξει πως η ίδια κίνηση, πχ το γαργαλητό, μπορεί να είναι οκ υπό μια συνθήκη, αλλά υπό μία άλλη μπορεί να είναι εντελώς ενοχλητικό μέχρι και παραβατικό. 




Στο τέλος του βιβλίου θα βρούμε δραστηριότητες, τόσο για το σπίτι όσο και για το σχολείο, μέσα από τις οποίες τα παιδιά θα αναλύσουν τη συμπεριφορά της Περ, να βρουν ομοιότητες και διαφορές οι οποίες θα τους δώσουν το έναυσμα να μιλήσουν για τις δικές τους εμπειρίες.

Φανταστικό βιβλίο που σίγουρα θα το λατρέψετε καθώς θα αποτελέσει εργαλείο για συζήτηση και προβληματισμό πάνω σε αυτό το σημαντικό θέμα.
Προτείνεται για παιδιά από 4 χρόνων και μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αλλά και να ξεφυλλίσετε τις πρώτες του σελίδες αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Σας φιλώ γλυκά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου