Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Διαβάσαμε το βιβλίο... Κανονικά, της Μαρίας Λυκάρτση!


 "Ένα παιδί σε έναν κόσμο
που δεν είναι πια όπως τον ήξερε.
Πόσο διαφορετικά θα μετρούσε ο χρόνος
αν τα πράγματα ήταν κανονικά';
Ένα βιβλίο για τις μικρές χαρές
της καθημερινότητας και την αξία της στιγμής,
την τόσο εύθραυστη και τόσο πολύτιμη."





Καθημερινότητα... Κανονικότητα... Ζούμε την κάθε μέρα χωρίς να εκτιμούμε αυτό που ζούμε. Χωρίς να αντιλαμβανόμαστε πως ακόμα και για τα πιο μικρά πράγματα θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που τα έχουμε. Μέσα από αυτή την ιστορία του μικρού αγοριού, που αναπολεί τις προηγούμενες μέρες, αυτές που ζούσε κανονικά, η  Μαρία Λυκάρστη θέλει να μας μεταφέρει ακριβώς αυτό. Tις μικρές χαρές της ζωής! Έτσι το μικρό αγόρι αναπολεί... Κανονικά αυτή την ώρα θα γυρνούσε από το σχολείο περπατώντας με τους φίλους του. Κανονικά αυτή την ώρα θα κούρδιζε την κιθάρα που. Μόνο που δεν μπορεί, γιατί πλέον τίποτα δεν είναι κανονικό. Και πόσο του λείπει ακόμα και αυτή η ξεκούρδιστη κιθάρα που κάθε φορά πάλευε να την φτιάξει.

Λάτρεψα τον τρόπο που η εικονογράφος Ντανιέλα Σταματιάδη μεταφέρει μέσα από τις εικόνες της την μετάβαση της κανονικότητας προς την αληθινή πραγματικότητα που ζει ο πρωταγωνιστής. Το πώς σιγά σιγά μας μεταφέρει στον τρέχοντα χρόνο και χώρο που ζει ο αφηγητής. Στην 1η σελίδα παρατηρείς τις γκρίζες λωρίδες αλλά είναι τόσο μικρές σε μέγεθος που θεωρείς πως απλά είναι θέμα εικαστικό.



Γυρνώντας τις σελίδες αντιλαμβάνεσαι πως είναι κάτι παραπάνω, κάτι πιο ουσιαστικό. Τα χρώματα και η κανονικότητα δίνουν τη θέση τους σε κάτι πιο μουντό και στενάχωρο. Είναι η στιγμή που αντιλαμβάνεσαι πως ακόμα και τα μικρά πράγματα, πχ ο καφές που παίρνεις το πρωί όταν πας δουλειά, το αεράκι που σου ανακατεύει τα μαλλιά, το μεσημεριανό φαγητό που τρως στο τραπέζι με τους δικούς σου, ακόμα και όταν τσακώνεστε , ακόμα και όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως ακριβώς τα θέλουμε, ακόμα και τότε θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που τουλάχιστον είμαστε γεροί και είναι τέτοιες οι συνθήκες που, αν δεν μπορούμε να τα φτιάξουμε όπως θα θέλαμε, τουλάχιστον μπορούμε να προσπαθήσουμε! 

Υπέροχο βιβλίο, με μοναδικό μήνυμα, άρτια δοσμένο, που είμαι σίγουρη πως θα αγαπήσετε και εσείς.

Το βιβλίο προτείνεται για παιδιά από 3χρ και μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Καστανιώτη.

Σας φιλώ γλυκά!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου