Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Διαβάσαμε το βιβλίο ... Γλυκανάλατος πόλεμος, του Κώστα Μάγου!



Η Αλατία και η Ζαχαρία είναι δύο γειτονικές πόλεις. Τις χωρίζει ένα ποτάμι που κυλάει ανάμεσά τους και κατά τα άλλα είναι ολόιδιες. Έχει η κάθε μία τον βασιλιά της, βουνά και πεδιάδες, κατοίκους άλλους πλούσιους και άλλους φτωχούς, άλλους μορφωμένους και άλλους που δεν είναι, κάποιες χρονιές δύσκολες και κάποιες εύκολες. Παρόλα αυτά, μία έχθρα υπήρχε ανάμεσά τους που πήγαινε πίσω πολλά δεκάδες χρόνια, τόσα πολλά που πλέον είχαν ξεχάσει για ποιο λόγο μισούσαν οι μεν τους δε...




Μέχρι που ένα παιδί της Αλατίας έκανε την εξής απλή ερώτηση: "Γιατί μας μισούν οι κάτοικοι της Ζαχαρίας;". Ο μπαμπά του δε ήξερε να του απαντήσει και έτσι πήγε και ρώτησε το δάσκαλο. Αλλά και εκεί πήρε μια αόριστη απάντηση "Γιατί έτσι λένε τα βιβλία της ιστορίας μας". Σιγά σιγά η ερώτηση του παιδιού έφτασε στα αφτιά άλλων ανήσυχων πολιτών και εκείνοι με τη σειρά τους ήθελαν να μάθουν τα αληθινά αίτια και την πηγή του μίσους. Και τότε θα ξεκινήσει μια αλλαγή που κανένας δεν την περιμένει!


Πώς διαιωνίζεται το μίσος; Πώς γράφεται η ιστορία και τι συμφέροντα εξυπηρετούνται; Πώς δημιουργείται η προπαγάνδα και πώς μπορεί εύκολα κανείς να χειραγωγήσει τον λαό; Θέματα πολύ δυνατά θέτονται με απλά λόγια μέσα από μια πολύ όμορφα δομημένη ιστορία από τον Κώστα Μάγο η οποία μας παρουσιάζει πολλές πτυχές της δικής μας καθημερινότητας και μας προτρέπει να αναρωτηθούμε για τα δικά μας πιστεύω και τις δικές μας προκαταλήψεις.
Μας άρεσε ιδιαίτερα το γεγονός πως μέσα από την ιστορία αυτή μας παρουσιάζεται με αβίαστο τρόπο το όπλο που έχουμε για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα, και αυτό είναι η γνώση. Θέτοντας ερωτήματα, προσπαθώντας να μάθουμε και διερευνώντας την αλήθεια είναι το μόνο μας όπλο για να προστατευτούμε από μυθεύματα που μας καθοδηγούν σε λάθος δρόμους.


Υπέροχη και η εικονογράφηση από την Μαρία Μανουρά, η οποία με πολύχρωμες και ρεαλιστικές λεπτομέρειες ζωντανεύει τον κόσμο της Ζαχαρίας και της Αλατίας και τους κατοίκους της.

Φανταστικό αλληγορικό παραμύθι για το πόσο εύκολα μπορεί να διαστρεβλωθεί η αλήθεια, να μεγαλοποιηθεί ένα γεγονός αλλά και να χρησιμοποιηθεί για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αν επισκεφθείτε το site της Ελληνοεκδοτικής.

Σας φιλώ γλυκά!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου