Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Διαβάσαμε το βιβλίο... Αντίο Σμύρνη, της Ιωάννας Μπαμπέτα!





 Φέτος είναι η επέτειος των 100 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης. Πολλά βιβλία κυκλοφορούν αλλά λίγα έχουμε ξεχωρίσει. Ένα από αυτά είναι το "Αντίο, Σμύρνη" της Ιωάννας Μπαμπέτα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.
Ο Λευτέρης μαζί με τον φίλο του τον Ασλάν ονειρεύονται ταξίδια και μια ζωή χαρούμενη... όμως τα όνειρά τους θα διακοπούν ...



Ο Λευτέρης
με τον φίλο του τον Ασλάν είναι αχώριστοι. Όλη μέρα παίζουν και πότε πότε κάνουν και κάποια δουλειά που θα τους έχει ορμηνεύσει κάποιον μεγάλος. Φέτος ο Λευτέρης για τα γενέθλιά του θέλει οπωσδήποτε ένα ποδήλατο, και ο μπαμπάς του υποσχέθηκε πως θα το έχει μια και κλείνει τα 10. Και η μεγάλη μέρα ήρθε ! Ο Λευτέρης πήρε το ποδήλατο που λαχταρούσε αλλά οι Έλληνες έλαβαν άσχημα μαντάτα. Ο Ελληνικός στρατός έχανε στον πόλεμο και οι Τούρκοι κέρδιζαν εδάφη. Ο πατέρας του Λευτέρη που έχει ένα χάρτη στο γραφείο του σπιτιού όπου σημειώνει τις νίκες των Ελλήνων στον πόλεμο σιγά σιγά άρχισε να τις βγάζει και στη θέση τους μένει μόνο η τρυπούλα από την καρφίτσα. Σεπτέμβριος του 1922 πια, όλες οι σημαίες κατέβηκαν και τα όνειρα έγιναν εφιάλτες... πλέον δεν υπήρχε επιστροφή.





Ο Ιωάννα Μπαμπέτα με εξέπληξε ευχάριστα. Γράφει μια ιδιαίτερα προσεγμένη ιστορία για την καταστροφή της Σμύρνης, και μας μεταφέρει εικόνες συναισθήματα και μυρωδιές. Ναι, μπορώ να μυρίσω το μπαρούτι και την φωτιά και να ακούσω τις απελπισμένες φωνές. Τόσο ζωντανή είναι η αφήγηση, δοσμένη με προσεγμένο, ευαίσθητο τρόπο. Η εικονογράφηση με φρέσκες νότες, από την Άρτεμις Πρόβου, αγκαλιάζει τρυφερά το κείμενο και αποδίδει μοναδικά την ιστορία.

Πολύ δύσκολη ιστορική στιγμή από μόνη της, αλλά με την πένα της Ιωάννας Μπαμπέτα αποκτάει μια τρυφερή χροιά και γίνεται ένα πολύ δυνατό ανάγνωσμα για παιδιά από 5χρ. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μίνωας.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου