Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Διαβάσαμε το βιβλίο... Ο μικρός μου εξωγήινος, της Κατερίνας Σέρβη!



 Τα νέα είναι ευχάριστα!! Η μαμά θα φέρει στον κόσμο ένα μωρό! Το αδερφάκι ετοιμάζεται και ο Αντώνης δεν ξέρει πώς να νιώσει. Πολλές απορίες και σκέψεις ταλανίζουν το μυαλό του. Από πού έρχονται τα μωρά; Θα είναι κορίτσι ή αγόρι; Θα παίζουν μαζί χαρούμενα ή θα τσακώνονται συνέχεια όπως έχει ακούσει να κάνουν οι φίλοι του με τα δικά τους αδέρφια; Όταν έρχεται το δικό του αδερφάκι στο σπίτι, θυμάται τα λόγια που του είπε ο φίλος του ο Πάρης για το πώς έρχονται τα μωρά, βλέπει πως η μαμά του αφιερώνει λιγότερο χρόνο σε αυτόν, ακούει το κλάμα του συνεχώς, οι πολλές βόλτες κοπήκαν.... και τελικά αρχίζει να βλέπει με άλλο μάτι, και μάλιστα με στραβό, το νέο μέλος της οικογένειας!



Ο Αντώνης δεν ξέρει πώς να πάρει το νέο που του λέει η μαμά του. Δεν ξέρει αν πρέπει να χαρεί ή να στενοχωρηθεί, να ενθουσιαστεί ή να αρχίσει τις προετοιμασίες. Πάντως νιώθει μπερδεμένος. Τόσες ερωτήσεις στριφογυρίζουν στο μυαλό του και για τις περισσότερες απαντήσεις θα πρέπει να περιμένει. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν ο αδερφός του φίλου του ο Πάρης, του λέει πως τα μωρά τα φέρνουν εξωγήινοι! Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Η ρουτίνα του, τα πράγματα που κάνει συνήθως με την οικογένειά του πλέον δεν γίνονται. Πχ η μαμά του δεν τον ξυπνάει με 32 φιλιά όπως παλιά, οι εκδρομές κοπήκαν, η ησυχία χάθηκε από το σπίτι τους. Να προσθέσουμε εδώ ότι ακόμα και τα πράγματα που συνεχίζει να κάνει φαίνονται τώρα αλλόκοτα. Γιατί δηλαδή αυτός να ξυπνάει το πρωί και να πηγαίνει σχολείο ενώ ο κλαψιάρικο μωρό να μένει στο σπίτι;


Αν έχετε 2 παιδάκια τότε οι παραπάνω εικόνες σαν φαίνονται πολύ γνώριμες! Αν έχετε ένα, τότε οι καταστάσεις που μόλις περιγράψαμε είναι μια πιθανή κατάσταση την οποία θα βιώσετε όταν με το καλό έρθει το νέο μέλος στην οικογένειά σας. Ο μικρός Αντώνης μας μιλάει για το πώς βιώνει αυτόν τον ερχομό και πόσο αλλάζει ο κόσμος του από τη μία μέρα στην άλλη. Πόσο δύσκολο είναι για ένα μικρό παιδί που ήταν "άρχοντας" ξαφνικά να χάνει τα μεγαλεία της προσοχής και της ολοκληρωτικής αφοσίωσης από το περιβάλλον του και πρέπει τώρα να μοιράζεται όλα αυτά τα προνόμια με ένα ακόμα πρόσωπο και μάλιστα τόσο ξένο που θα μπορούσε κάλλιστα να έχει έρθει από άλλο πλανήτη. Όσο υπερβολικά τραγικό κι αν ακούγεται, για τα πρώτα μας παιδάκια κάπως έτσι είναι. Η συγγραφέας Κατερίνα Σέρβη κάνει κάτι εξαιρετικό αν θέλετε τη γνώμη μου. Δεν μας προτείνει λύσεις. Δεν μας δίνει "5 συμβουλές για τα πρώτα αδερφάκια", ούτε μας μιλάει για τις "3 κινήσεις που θα προετοιμάσουν τα παιδιά σας για το αδερφάκι". Μας μιλάει για την μοναδική αλήθεια που είναι η πραγματική και ρεαλιστική λύση.

Πολύ έξυπνα γραμμένο κείμενο από την Κατερίνα Σέρβη που μαζί με την υπέροχη εικονογράφηση από την Λίλα Καλογερή,  μας παρουσιάζουν με χαριτωμένο τρόπο αυτό το πραγματικά δύσκολο διάστημα, τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους, και μας θυμίζει πως η η υπομονή και η κατανόηση είναι τα δυνατά μας χαρτιά σε αυτές  τις περιόδους.


Στις τελευταίες σελίδες μπορείτε να βρείτε όμορφες δραστηριότητες βασισμένες στην ιστορία.

Το βιβλίο προτείνεται για παιδιά από 7 χρόνων και μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αλλά και να ξεφυλλίσετε τις πρώτες του σελίδες αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μεταίχμιο!

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου