Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Διαβάσαμε το βιβλίο... Το παιδί και το άγαλμα, της Αγγελικής Δαρλάση!



Υπήρχε πραγματικά ένα άγαλμα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν μισοβυθισμένο στα νερά του λιμανιού; Και άραγε υπήρξε πραγματικά ένα παιδί που όχι μονο γοητεύτηκε από αυτό το άγαλμα αλλά του μιλούσε κιόλας; Τι συνέβη εκείνο το βράδυ των γενεθλιών του μεγάλου Δανού παραμυθά;



Ένα μικρό μοναχικό αγόρι κατεβαίνει συχνά στο λιμάνι και βλέπει το μισοβυσθισμένο άγαλμα του μεγάλου παραμυθά, Χανς Κριστιαν Άντερσεν. Πολλοί περνούν από αυτό το σημείο. Άλλοι κοντοστένονται για λίγο μέχρι να καταλάβουν τι συμβαίνει, άλλοι κοιτάζουν αποδοκιμαστικά, άλλοι μουρμουρίζουν ότι ο γλύπτης τρελλάθηκε. Όλοι όμως μετά από 5 λεπτά συνεχίζουν το δρόμο τους. Μόνο το μικρό αγόρι, που αγαπούσε πολύ τα παραμύθια, πλησιάζει κάθε βράδυ και κάθεται εκεί δίπλα στην προβλήτα με ύφος ονειροπόλο. Ένα αγόρι που κανένας δεν του έδινε σημασία, παρα μόνο το άγαλμα που το κοιτούσε με την άκρη του ματιού του.

Μια δυνατή σχέση θα αναπτυχθεί καθώς και οι 2 αγαπούν τις ιστορίες και την βραδιά των γενεθλίων του μεγάλου συγγραφέα,  ο ουρανός θα φωτιστεί με όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, ο μολυβένιος στρατιώτης,  μικρή γοργόνα, ο Χανς και η Γκέρτα, η βασίλισσα του Χιονιού και τόσοι άλλοι ήρωες θα εμφανιστούν και η βραδιά θα γίνει παραμυθένια... 

Ένα βιβλίο γραμμένο αριστοτεχνικά που αποτίει φόρο τιμής στον μεγάλο Δανό παραμυθά. Αγαπώ κάθε τι που γράφει η Αγγελική Δαρλάση γιατί εκτός του ότι οι ιστορίες της είναι πάντα ξεχωριστές και πουθενά αλλού δεν έχουμε διαβάσει κάτι παρόμοιο, η γραφή της πάντα μας αγκαλιάζει τρυφερά και μας οδηγεί μέσα στην ιστορία. Για λίγο ξεχνάμε ότι είμαστε στο κρεβάτι και διαβάζουμε ένα βιβλίο, και νομίζουμε πως βρισκόμαστε εκεί στο λιμάνι, νιώθουμε την υγρή παγωνιά της θάλασσας και ακούμε τον νωχελικό παφλασμό των νερών στην προβλήτα.
Αυτή τη φορά η συγγραφέας, με αφορμή το άγαλμα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν που βρέθηκε για ένα διάστημα μισοβυθισμένο στα νερά του λιμανιού του Οντενσε, μας μιλά για όλα αυτα τα παραμύθια που μας συντρόφευσαν στα παιδικά μας χρόνια, τιμώντας με τον τρόπο της αυτό τον μεγάλο παραμυθά!

(φώτο από την ημέρα που ξεκίνησε η μετακίνησή του στο λιμάνι -
δείτε την μεταφορά του αγάπλματος εδω ==>>πηγη )

Η πραγματική ιστορία του αγάλματος:
Ο γλυπτης Γενς Κάλσιοτ, έφτιαξε ένα άγαλμα του μεγάλου Δανού συγγραφέα, το οποίο αρχικά τοποθετήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης Οντενσε. Σύμφωνα με τον Κάλσιοτ, αυτό το άγαλμα θα ήταν μέρος μια μεγαλύτερης κατασκευής που θα στόλιζε το κέντρο της πόλης και θα είχε αναφορές σε όλα τα παραμύθια του Αντερσεν. Η οικονομική κρίση όμως έκανε αυτό το μεγαλεπίβολο σχέδιο να ναυαγίσει και ως συμβολική ένδειξη της απογοήτευσηής του ο Κάλσιοτ αποφάσισε να βυθίσει το άγαλμα στο λιμάνι της πόλης. 
"... είχαν σκοπό να τοποθετήσουν το άγαλμα στο λιμάνι για να τραβά τους τουρίστες εκεί. Τώρα που το πρότζεκτ έχει παγώσει, νομίζω πως θα πάω με τα νερά τους και θα τοποθετήσω εγώ με το δικό μου τρόπο, το άγαλμα στο λιμάνι ώστε να τραβά τους τουρίστες, μπορεί να μην είναι αυτό που είχαν στο μυαλό τους αλλά από την άλλη το άγαλμα θα συνεχίζει να γράφει ιστορία..." (φαίνεται να έχει δηλώσει ο γλύπτης)


(ο ίδιος ο Κάλσιοτ στο πίσω μέρος της φωτος κοιτάζοντας το άγαλμά του
λίγα λεπτά μετα τη βύθισή της - πηγή)

Επιστροφή στο βιβλίο και πρέπει οπωσδήποτε να σας μιλήσουμε για την εικονογράφηση του μοναδικού Βασίλη Κουτσογιάννη, ο οποίος όπως σας έχουμε ξαναπεί έχει γίνει από τους αγαπημένους μας! Αυτή τη φορά το στυλ που ακολούθησε είναι λίγο διαφορετικό απόαυτά που έχουμε συνηθίσει, χωρίς να χάνει το στίγμα του και την ταυτότητά του. Εντυπωσιακές όπως πάντα οι εικόνες που μοιάζουν σαν να ξεπετάχτηκαν από κάποιο όνειρο, και συνδιασμός χρωμάτων με έντονες αντιθέσεις συνοδεύουν αρμονικά την ιστορία και βρίσκονται σε κατάλληλη ισορροπία μαζί της. Νομίζω πως αυτό το δίδυμο Δαρλάση- Κουτσογιάννης είναι αχτύπητο! 





=====================================
Δραστηριότητες:
1) Πόσα διαφορετικά αγάλματα υπάρχουν εμπνευσμένα από τον Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν και τα παραμύθια του;
Ψάχνουμε στο διαδίκτυο (πηγή).
2) Φτιάχνουμε τα δικά μας αγάλματα εμπνευσμένα από τα αγαπημένα μας παραμύθια, χρησιμοποιώντας πλαστελίνες ή πηλό.

=====================================

Υπέροχο βιβλίο για τον μεγάλο παραμυθά εμπνευσμένο από ένα αληθινό άγαλμα που θα το αγαπήσετε τόσο για το κείμενο όσο και για την εικονογράφηση!

Προτείνεται για παιδιά από 5χρ και μπορείτε αν δείτε περισσότερες πληροφορίες αλλά και να ξεφυλλίσετε τις πρώτες του σελίδες αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Σας φιλώ γλυκά!



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου