Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Διαβάσαμε το βιβλίο... Η Μίνα ανακαλύπτει έναν νέο κόσμο, της Σάντρα Νίμπουρ-Ζιμπερτ!

 




Η Μίνα ετοιμάζεται για την πρώτη ημέρα στο σχολείο. Όπως είναι φυσικό έχει άγχος και το βράδυ πριν από την πρώτη μέρα στριφογυρίζει σρο κρεβάτι της. Ο νέος κόσμος τον οποίο πρόκειται να γνωρίσει, σίγουρα μοιάζει σκοτεινός και τρομακτικός, αλλά με την υπομονή και την αγάπη της δασκάλας σύντομα η Μίνα θα ανακαλύψει όταν είναι μαγικός και υπέροχος!







Ένα βιβλίο για το άγχος που βιώνουν τα παιδάκια μας για το νέο περιβάλλον μέσα στο οποίο πρόκειται να μπουν από τη τρυφερή ηλικία των 4-5, των 3 ή ακόμα νωρίτερα πολλές φορές. Το συγκεκριμένο βιβλίο  ταιριάζει περισσότερο σε παιδάκια ηλικίας 4-5, εκείνα δηλαδή που θα πάνε προνήπειο και νηπιαγωγείο. 
Πραγματικά, πόσο τρομακτικό πρέπει να μοιάζει στους θησαυρούς μας, αυτή την πρώτη μέρα στο καινούριο περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα περνάνε καθημερινά περίπου 5 με 8 ώρες! Δεν θα είναι η μαμά και ο μπαμπάς μαζί τους, ούτε η γιαγιά ή ο παππούς, σίγουρα δεν θα είναι ο αδερφός ή η αδερφή και το πιο τρομακτικό ακόμα θα είναι ένα καινούριο μέρος στο οποίο δεν έχουν ξαναπάει ποτέ! Για προσθέστε σε αυτό και το να είσαι από άλλη χώρα και να μην γνωρίζεις καλά καλά τη γλώσσα!





Μέσα από το κείμενο φαίνεται η αγωνία της Μίνας και πόσο την επηρεάζει ακόμα και όταν κοιμάται, και είναι ξεκάθαρη το πόσο βοηθάει η δασκάλα με το γλυκό της λόγο χωρίς βιάση και πίεση, πάντα στο πλευρό του παιδιού, το κάνει να νιώσει σιγουριά και ηρεμία ώστε να απολαύσει την παρέα των παιδιών, να κάνει φίλους και να ξεδιπλώσει τις πτυχές του εαυτού της. 

Η εικονογράφηση παίζει σπουδαίο ρόλο στο συγκεκριμένο παραμύθι. Μπορεί αρχικά να φανεί πως απλά οπτικοποιεί το κείμενο, αλλά προσέχοντας λίγο περισσότερο, πώς αλλάζουν τα χρώματα, πώς γεμίζουν οι εικόνες αντιλαμβανόμαστε πως εκφράζουν και τον συναισθηματικό κόσμο της Μίνας, που στην αρχή λόγο φόβου είναι ασπρόμαυρο και μουντό και στην τελευταία εικόνα είναι με έντονα χαρούμενα χρώματα.



Υπέροχη η τελευταία σελίδα, η "πινελιά" με την οποία κλείνει η συγγραφέας δίνοντάς μας έναυσμα να μιλήσουμε για την προσφορά και την αλληλεγγύη. Αλλά δεν θα σας το αποκαλύψω! Θα το δείτε μόνοι σας όταν θα διαβάσετε το βιβλίο.


Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αλλά και να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες  αν επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου