Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Διαβάσαμε και παίξαμε με το βιβλίο... Ιδιωτική παραλία, της Sophie Lescaut!

 

Είναι μια όμορφη μέρα η σημερινή και η κυρία Ορνιθόρυγχος αποφασίζει να πάρει τα παιδάκια της και μικρό της αβγουλάκι που ακόμα δεν έχει εκκολαφθεί, και να πάνε στην θάλασσα να παίξουν και να διασκεδάσουν. Στην πορεία όμως αντιλαμβάνεται πως δεν θα είναι και πολύ εύκολο να βρουν μια παραλία που να τους δέχεται...





Μια απίστευτα διασκεδαστική ιστορία για την διαφορετικότητα την οποία λατρέψαμε και σας προτείνουμε να την δείτε οπωσδήποτε!
H οικογένεια των Ορνιθόρυγχων θα δυσκολευτει να βρει μια παραλία για την οποία να έχει τα κριτίρια και να της επιτραπεί η είσοδος. Στην μια δεν θέλουν ζώα με ράμφη, στην παρακάτω απαγορεύονται τα ζώα που κάνουν αβγά, στην πιο πέρα δεν μπορούν να περάσουν ζώα που έχουν τρίχες. Η κυρία Ορνιθόρυγχος όμως δεν είναι διατεθημένη να το βάλει έτσι εύκολα κάτω και σύντομα θα βρει την πιο έξυπνη  λύση!



Μέσα από το έξυπνα γραμμένο κείμενο, με μπόλικη δόση χιούμορ η εικονογράφος Sophie Lescaut μας μιλάει για τη διαφορετικότητα, τον ρατσισμό και τον αποκλεισμό που ενώ είναι έκδηλος μέσα στην ιστορία, παρόλα αυτά δεν την κάνει "βαριά" και στενάχωρη. Αυτό οφείλεται τόσο στο διασκεδαστικό κείμενο, όσο και στην χαρούμενη εικονογράφηση που προσδίδει μια ελαφρότητα και μια φρεσκάδα!   



Οι εικόνες σε παστέλ χρώματα, κυρίως με ξυλομπογιές, με πλούσιες λεπτομέρειες συμπληρώνουν και επεκτείνουν το κείμενο, καθώς προσθέτουν επιπλέον στοιχεία για τους χαρακτήρες. Θα ταυτιστείτε με την μητέρα ορνιθόρυγχο που κουβαλάει ολα τα πράγματα για την θάλασσα και τα παιδιά της γκρινιάζουν ότι κουράζονται να περπατούν και ρωτούν επανειλημμένα "πόσο έχουμε ακόμα;" κλπ. Λάτρεψα τις φράσεις που επαναλαμβάνονται από κάποιους ήρωες, είναι μια συχνή τακτική που χρησιμοποιείται από τους δημιουργούς και προσωπικά τη βρίσκω πάντα διασκεδαστική. 



Το τέλος της ιστορίας, είναι μια ακόμα πινελιά που σου αφήνει μια χαρούμενη και αισιόδοξη γεύση, με τη μητέρα ορνιθόρυγχο να αναλαμβάνει δράση και τελικά να κάνει κάτι ξεχωριστό που σύντομα όλοι θα λατρέψουν.


Δραστηριότητες:
- Σκεφτόμαστε αστείους λόγους οι οποίοι θα μας απαγόρευαν να πάμε θάλασσα:
Απαγορεύεται για όσους διαβάζουν πολλά βιβλία!
Επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε όσους τρώνε παγωτό φράουλα!

- Αν ο ορινιθόρυγχος ήταν διασταύρωση από κάποια ζωά μπορούμε να μαντέψουμε από ποια; Παρατηρώντας το βλέπουμε οτι έχει ράμφος πάπιας, ουρά κάστορα, πόδια βίδρας.


- Ψάχνουμε να βρούμε περίεργα ζώα της φύσης που πραγματικά μοιάζουν σαν να προήλθαν από αταίριαστες διασταυρώσεις ζώων.
Όπως το παρακάτω πάντα-μυρμήγκι. (δείτε περισσότερα εδώ)




 
- Φτιάχνουμε τα δικά μας αστεία ζώα με διασταύρωση ζώων. 

- Μαθαίνουμε τα πάντα για του ορνιθόρυγχους.
To ξέρετε ότι δεν έχουν στομάχι;
Ότι παρόλο που είναι θηλαστικά γεννούν αβγά; 
Ότι είναι από τα λίγα θηλαστικά που είναι δηλητηριώδη; Έχουν ένα κεντρί στο πίσω πόδι ικανό να προκαλέσει έντονο πόνο στους ανθρώπους.
Πιστεύεται ότι αποτελεί τον μεταβατικό κρίκο από τα ωοτόκα ζώα στα θηλαστικά.





Μπροείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο στο site των εκδόσεων Κλειδάριθμος.


Ευχαριστώ το βιβλιοπωλείο Δεντρόσπιτο για το χώρο και το χρόνο!

Σας φιλώ γλυκά!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου