Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Διαβάσαμε το βιβλίο... Ο Ιωάννης και τα γεώμηλα της Αίγινας, της Μαρία Ανδρικοπούλου!



 Με το έκτο της ψήφισμά, η Γ' Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας το 1827 εκλέγει στο όνομα του Ελληνικού Έθνους, τον κόμη Ιωάννη Καποδίστρια για Κυβερνήτη της Ελλάδος. Του είχε προταθεί να ηγηθεί της Φιλικής Εταιρείας, αλλά εκείνος δεν είχε θεωρήσει ότι δεν ήταν ακόμα η ώρα για εξεγέρσεις. Ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης αργότερα που πρότεινε την ηγεσία του Αγώνα, αλλά ο Καποδίστριας δεν γνώριζε από όπλα για να δεχτεί. Όταν όμως εκλέγεται ηγέτης, αρχηγός λαού ελεύθερου ελεύθερα εκλεγμένος απ' αυτόν, τότε μόνο λέει το Ναι. Τον Ιανουάριο του 1828 το Βρετανικό δίκροτο "Wirspare" με τον σπουδαίο επιβάτη του προσεγγίζει την Αίγινα...


Κατα τη διάρκειά του ταξιδιού του προς την Ελλάδα, πριν φτάσει ακόμα για πρώτη φορά, έχει ξεκινήσει τον μεγάλο αγώνα για να βοηθήσει το νεοσύστατο κράτος. "Βομβαρδίζει" με επιστολές όσους έχουν δύναμη να βοηθήσουν, ζητώντας να ενισχυθούν φρούρια, αναζητώντας δασκάλους και βιβλία για να καλλιεργήσει την ελληνική παιδεία, σπόρους για να φυτέψει... Μα πάνω από όλα ζητά οικονομική ενίσχυση αφού πρώτα όμως ο ίδιος έχει πουλήσει όλα του τα υπάρχοντα για να συνδράμει τη χώρα!

Η συγγραφέας Μαρία Ανδρικοπούλου μας μεταφέρει, σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, την ιστορία του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια. Ακούμε τις σκέψεις του και νιώθουμε σύντροφοί του σε αυτό το μοναχικό ταξίδι, γινόμαστε μάρτυρες ιστορικών στιγμών, και μαθαίνουμε σημαντικές πληροφορίες για μια τόσο σπουδαία περίοδο, για τη σύσταση και την έναρξη λειτουργίας του Ελληνικού Κράτους που τότε περιλάμβανε: Ανάπλι, Αίγινα, Πόρος, Ύδρα, Κόρινθος, Μέγαρα, Σαλαμίνα. Η κα Ανδρικοπούλου επιλέγει να κάνει την ιστορία ακόμα πιο οικεία, να μας φέρει ακόμα πιο κοντά παρουσιάζοντας την αφήγηση σαν ημερολόγιο. Έτσι μοιάζει σαν να έχουμε στα χέρια μας ένα πολύτιμο ιστορικό αντικείμενο, γραμμένο από τον ίδιο τον Καποδίστρια.





"Έμαθα πως ο Γερμανός ποιητής, ο Γκαίτε, γνώριμός μου από τα ευρωπαϊκά σαλόνια, ανησυχεί αν θα τα βγάλω πέρα, καθώς μου λείπει το σπαθί, όπως το έθεσε ποιητικά."


Το βιβλίο επικεντρώνεται στο διάστημα κατά την άφιξη του Καποδίστρια στην Ελλάδα, και την παραμονή του στην Αίγινα και μαθαίνουμε για τις δυσκολίες και τη δυσπιστία που αντιμετώπισε, τις προσπάθειες που έκανε και τις αντιδράσεις που συνάντησε κατά την εφαρμογή του οράματός του.
Λιτή αλλά πλούσια δομημένη γραφή και τεκμηριωμένη αφήγηση, συνθέτουν ένα βιβλίο θησαυρό που ρίχνει φως, σε μία από τις σπουδαιότερες στιγμές της Ελληνικής ιστορίας.

Η έρευνα και η μελέτη που έχει κάνει η συγγραφέας είναι εντυπωσιακή το λιγότερο! Το κείμενο είναι βασισμένο στην επιστολογραφία του ίδιου του Καποδίστρια και σε πολλά σημεία διαβάζουμε δικά του λόγια που έχουν αποδοθεί ελεύθερα. Ανάμεσα στιςσελίδες παρεμβάλλονται επιστολές του οι οποίες μας δίνουν μια ακόμα διάσταση για το χαρακτήρα του και την προσωπικότητά του.



Η εικονογράφηση από τον Φίλιππο Φωτιάδη, με απλές γραμμές, σε άσπρο και μαύρο
, μοιάζει με γκραβούρα εποχής και καταφέρνουν να αποδώσει την ευγένεια και την ταπεινότητα του της μεγάλης αυτής προσωπικότητας, να μας δώσει την εικόνα του "κομψού επαίτη" όπως αναφέρεται στο κείμενο.

Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου βρίσκουμε τις περιοχές και τις πόλεις τις οποίες έζησε και άφησε το στίγμα του ο Ιωάννης Καποδίστριας.

Ένα βιβλίο θησαυρός, μέσα από το οποίο τόσο ο μικρός αναγνώστης όσο και κάποιος μεγαλύτερος θα μάθει για τα 3 χρόνια διακυβέρνησης της εμβληματικής αυτής προσωπικότητας και θα γνωρίσουν τους αγώνες του και την κατάσταση της Ελλάδας εκείνη την περίοδο. Ένα ξεχωριστό βιβλίο καθώς που αξίζει μια θέση στη βιβλιοθήκη σας.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες στο site των εκδόσεων Καλέντη.

Σας φιλώ γλυκά!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου