Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Διαβάσαμε το βιβλίο... Κουκούτσης και Αβγούλα, των Alex Latimer και David Litchfield!

 



O Κουκούτσης και η Αβγούλα είναι δύο αγαπημένοι φίλοι. Από την αρχή ταιριάξανε γιατί είχαν περίπου το ίδιο σχήμα και μέγεθος. Έπαιζαν όλη μέρα, έτρεχαν, κολυμπούσαν στο ποτάμι. Μέχρι που μια στιγμή όλα άλλαξαν. Ο Κουκούτσης έβγαλε ρίζες και μετά ένα μίσχο. Έτσι βρέθηκε φυτεμένος σε ένα σημείο από το οποίο δεν μπορούσε να μετακινηθεί.
H Αβγούλα δεν θα αφήσει μόνο το φίλο της και θα φροντίσει να συνεχίσουν το παιχνίδι ακόμα και ας μην μπορούν να φύγουν μακριά.
Τι θα γίνει όμως όταν μια μέρα αλλάξει και εκείνη και μεταμορφωθεί σε ένα πανέμορφο πουλί;




H Αβγούλα λοιπόν παρόλο που θέλει να συνεχίσει να μένει κοντά στο φίλο της, μια εσωτερική παρόρμηση την σπρώχνει να πετάξει μακριά και να γνωρίσει άλλους τόπους. Ο Κουκούτσης την αγαπάει τόσο πολύ που δεν θέλει να την κρατήσει κοντά του και να της στερήσει αυτό που έχει ανάγκη. Ετσι οι δύο φίλοι όσο και αν αγαπιούνται χωρίζουν με την υπόσχεση να ξαναβρεθούν.

Νομίζω ότι από τα ονόματα των δημιουργών που διαβάσατε παραπάνω καταλαβαίνετε πως αυτό το βιβλίο είναι κάτι παραπάνω από εγγύηση! Το καταπληκτικό κείμενο του Άλεξ Λάτιμερ, συναντά τις απίστευτες εικόνες του Ντέιβιντ Λίτσφιλντ και το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από μαγικό.



Η ιστορία είναι συγκινητική και έχει να μας προσφέρει πολλά ερεθίσματα σχετικά με την αληθινή αγάπη και την ουσιαστική φιλία.
Μπορούν 2 φίλοι να είναι ακόμα φίλοι αν και βρίσκονται μακριά;
Πώς μπορείς να αγαπάς κάποιον και να τον αφήνεις πίσω; Πώς μπορείς να αγαπάς κάποιον και να μην τον κρατάς κοντά σου; Πόσο πολύ μπορεί να κρατήσει μια φιλία; Οι σχέσεις αλλάζουν μορφή;
Σαν την Αβγούλα και τον Κουκούτση αλλάζουμε και εμείς οι άνθρωποι με το πέρασμα των χρόνων. Αλλά όπως συμβαίνει και στους δύο αυτούς ήρωες του βιβλίου και οι μεταξύ μας σχέσεις προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες.


Όσα λόγια και να σας πω για την εικονογράφηση θα είναι λίγα. Λίτσφιλντ είναι αυτός, και δυστυχώς ό,τι και να σας περιγράψω και πάλι δεν θα καταφέρω να σας μεταδώσω τη μαγεία των εικόνων. Μόνο κοιτάζοντάς τες μπορείτε να πάρετε μια γεύση! Δεν είναι απλώς ο τρόπος που ζωγραφίζει αλλά και ο τρόπος που χρωματίζει τις εικόνες είναι ... από άλλο πλανήτη!


Δραστηριότητες
1) Μιλάμε για τους τρόπους που γίνεται η αναπαραγωγή σε φυτά και ζώα. (θηλαστικά, πουλιά, ερπετά, δέντρα, λουλούδια κλπ)

2) Φυτεύουμε φακιές! Η all time classic δραστηριότητα των δικών μας παιδικών χρόνων είναι φανταστική για να δουν τα παιδιά μας τις ρίζες και τις φύτρες! :)

Πρέπει να σας πω πως αρχικά όταν είδα τον τίτλο ξίνισα τα μούτρα μου (μην με ρωτάτε γιατί, δεν έχω ιδέα γιατί μου "έκατσε" περίεργα), αλλά διαβάζοντάς το το λάτρεψα!
Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο στο site των εκδόσεων Ίκαρος.

Σας φιλώ γλυκά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου