Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Διαβάσαμε το βιβλίο... "Πράκτορες του πλανήτη - Η απαγωγή της Δ", της Ελένης Ανδρεάδη!





"Προσοχή!
Κρατάς στα χέρια σου ένα άκρως απόρρητο εγχειρίδιο, μεταμφιεσμένο σε βιβλίο. Βλέπεις μεταμφιέστηκε έτσι ώστε να κρυφτεί σε βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες και να εντοπίσει παιδιά, μικρά και μεγάλα, που είναι πρόθυμα να σώσουν τον κόσμο. Θα βοηθήσεις και εσύ; Διότι ο κόσμος μας σε χρειάζεται περισσότερο από ποτέ!
Ο εχθρός αυτή τη φορά; Το πλαστικό μιας χρήσης
!"




 Σου κάνουν δώρο στα γεννέθλιά σου και τι πιο λογικό να θες να το ανοίξεις να δείς τι είναι. Ξετυλίγεις λοιπόν το πακέτο και βλέπεις άλλο ένα βιβλίο της σειράς "Πράκτορες του πλανήτη" με τίτλο "Η απαγωγή της Δ". Αποφασίζεις να το ξεφυλλίσεις, φυσικά δεν θα το διαβάσεις τώρα, αφού είναι τα γεννέθλιά σου και έχεις κόσμο. Καθώς όμως πας να ανοίξεις το βιβλίο τότε οι φίλοι σου φωνάζουν: "Μη! Μη το ανοίξεις εδω!". Και πείτε μου τώρα εσείς πως δεν θα το ανοίγατε με περισσότερη όρεξη και περιέργεια. Ε, κάπως έτσι την πάτησε ο αναγνώστης-ήρωας της συγκεκριμένης ιστορίας και άνοιξε το βιβλίο και ... τον ρούφηξε μέσα στην ιστορία του!!!!
Και η  περιπέτεια ξεκινά!!!!



"Η απαγωγή της Δ" είναι το 5ο βιβλίο της πολύ πετυχημένης σειράς "Πράκτορες του πλανήτη", της συγγραφέως Ελένη Ανδρεάδη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Με βασικό στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για τους περιβαλλοντολογικούς κινδύνους, η συγγραφέας καταπιάνεται σε κάθε βιβλίο της με ένα θέμα-απειλή για το πλανήτη μας και με τρόπο διασκεδαστικό και παιχνιδιάρικο, μας κάνει πρωταγωνιστές, μας μεταμορφώνει σε μυστικούς πράκτορες και μας εντάσσει στην μεγάλη ομάδα των ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ.  Έτσι ο αναγνώστης δεν διαβάζει απλά παθητικά μια ακόμα ιστορία, αλλά καλείται να δράσει και να συνδράμει στην προστασία του περιβάλλοντος. Μέσα από αυτή την έξυπνα σχεδιασμένη πλοκή, μαθαίνουμε τόσο για το ποιος και τι αποτελεί απειλή, αλλά και πώς μπορούμε να αποτελέσουμε μέρος της λύσης  του προβλήματος.


"Σε τριάντα χρόνια η θάλασσα θα έχει περισσότερο πλαστικό παρά ψάρια!"



Αυτή τη φορά εχθρός μας το μικροπλαστικό, το οποίο δεν είναι εύκολο να το δούμε και άρα είναι πολύ δύσκολο να το εντοπίσουμε. Ο αόρατος αλλά μεγάλος αυτός εχθρός βρίσκεται παντού. Στο αλάτι που βάζουμε στο φαγητό μας, στον αέρα που αναπνέουμε. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την τωρινή κατάσταση, αλλά μπορούμε να σταματήσουμε να την τροφοδοτούμε ώστε να μην μεγαλώσει και γίνει χειρότερη. 


Ξεχωριστή σειρά βιβλίων που συνδυάζουν την γνώση με το παιχνίδι, την μάθηση με την ανακάλυψη, το βιβλίο με το κινητό! Ναι ναι, καλά διαβάσατε! Από τις λίγες φορές που η τεχνολογία και συγκεκριμένα τα κινητά και τα τάμπλετ μπορούν να δώσουν άλλη ώθηση στο βιβλίο, να το επεκτείνουν, και να καλλιεργήσουν την φιλαναγνωσία στα παιδιά. Μην ξεχνάτε πως τα κινητά και τα τάμπλετ από μόνα τους δεν προκαλούν "κακό". Είναι η "κακή" χρήση που τα μετατρέπει σε αντικείμενα που θέλουμε να αποφύγουν τα παιδιά μας. Το βιβλίο αυτό έχει πολλά QRCodes με επιπλέον εικόνες και πληροφορίες τα οποία αξίζει να βρούμε και να δούμε.
Πέρα από αυτό όμως το βιβλίο είναι τόσο πλούσιο σε πληροφορίες για μέρη και σημεία του κόσμου που εξάπτουν τη φαντασία των παιδιών αλλά και των μεγάλων. Ο Γιώργος πολλές φορές μου ζήταγε να δει εικόνες και άλλα πράγματα που αναφέρονται στο βιβλίο.

Έτσι λοιπόν....

Δραστηριότητα
- Απορία του Γιώργου:"Πού και πώς είναι η τάφρος των Μαριανών". Ανοίξαμε τον υπολογιστή (κινητό ή ταμπλετ μπορεί να είναι πιο βολικά αν είσαστε αραχτοί στον καναπέ σας) και είδαμε πού βρίσκεται στο χάρτη. Πόσο βαθιά είναι, αν ζουν ζώα εκεί κλπ.

- Πώς είναι το Έβερεστ; Ψάξαμε και είδαμε εικόνες.


Αυτό το βιβλίο δεν είναι μόνο οι 100 σελίδες του. Είναι οι τόσες και τόσες επιπλέον αφορμές που μας δίνει και μας καλλιεργεί την περιέργεια και την αγάπη για μάθηση και την αίσθηση ευθύνης που έχουμε όλοι για τον πλανήτη μας!

Φυσικά μπορείτε να γίνετε και εσείς Πράκτορας του πλανήτη αρκεί να κάνετε εγγραφή στη σελίδα τους ή απλά να πάρετε το βιβλίο και να βοηθήσετε στην αποστολή.


Αν θέλετε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για την σειρά των βιβλίων αλλά και να διαβάσετε τις πρώτες τους σελίδες επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μεταίχμιο.

 
Σας φιλώ γλυκά! 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου