Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Διαβάσαμε το βιβλίο... Ο μπαμπάς μου είναι ψηλός και δυνατός μα... της Coralie Saudo!

 



O μπαμπάς μου είναι και δυνατός και ψηλός. Αλλά κάθε βράδυ επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία που ξεκινά κάπως έτσι:

ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΩ ΓΙΑ ΥΠΝΟ!

 Θέλει να συνεχίσει το παιχνίδι, να του διαβάσω ακόμα άλλη μια ιστορία και παίρνει αυτό το παραπονιάρικο βλέμμα στο οποίο δεν μπορώ να πω όχι. Και του διαβάζω δεύτερη ιστορία όμως μετά το παίρνω απόφαση και του λέω "Τώρα είναι ώρα για ύπνο". Αλλά εκείνος με κοιτάει και μου ζητάει να κοιμηθώ μαζί του. Ας είναι... τελευταία φορά!




Η συγγραφέας Coralie Saudo μας παρουσιάζει τη "μάχη" που δίνουν οι περισσότεροι γονείς σχεδόν κάθε βράδυ, αλλά αυτή τη φορά οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί! Ο μπαμπάς δεν θέλει να κοιμηθεί και το παιδί, προσπαθεί να τον πείσει! Μια διασκεδαστική ιστορία που βάζει τα μικρά μας στα ... παπούτσια μας, δοσμένη με μπόλικο χιούμορ και πολλή τρυφερότητα ανάμεσα στο γονιό και το παιδί! 

Η εικονογράφηση από την Kris Di Giacomo, είναι εξίσου όμορφη. Έντονο παιχνίδι με τις γραμματοσειρές, οι εικόνες σε γήινες αποχρώσεις, απλές με την πρώτη ματιά, αλλά θα παρατηρήσετε πως κάποια σημεια έχουν λεπτομέρειες παραπάνω, που κεντρίζουν τον αναγνώστη, προσθέτουν στην ιστορία και της δίνουν ακόμα ένα διασκεδαστικό τόνο.   

Το βιβλίο έρχεται να μας μιλήσει με αρκετό χιούμορ για μια ζόρικη στιγμή: την ώρα της ετοιμασίας του νυχτερινού ύπνο! Τα παιδιά να αντιδρούν με χίλιες δυο δικαιολογίες και σιγά σιγά η κούραση αναλαμβάνει τα ηνία, ώσπου νιώθουμε τη φούντωση να ανεβαίνει από τις πατούσες μέχρι τον εγκέφαλο. Παρόλα αυτά καταφέρνουμε να βγούμε, αλώβητοι τις περισσότερες τουλάχιστον φορές, προσπαθώντας το καλύτερο που μπορούμε. 




Δεν θα ήταν υπέροχο να τους λέγαμε "Ώρα για ύπνο" και τα παιδιά αμέσως να πήγαιναν στο κρεβάτι τους; Χμ, νομίζω πως κανένας δεν θα θελε παιδιά στρατιωτάκια, άβουλα, που δεν ακούν την εσωτερική τους φωνή αλλά υποκύπτουν και ακολουθούν τυφλά τις εντολές. Και θα μου πείτε καλά βρε Βανέσσα, τι θέλουμε τελικά  εμείς οι μαμάδες; 
Θέλουμε παιδιά που σφύζουν από ζωή, που εκφράζονται. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να βρίσκουμε τρόπους επικοινωνίας ώστε να υπάρχει μια συνεχής ροή επικοινωνίας, αναγκών και συναισθημάτων από τα παιδιά μας προς τα εμάς και πίσω πάλι. 
Εν προκειμένω, τα παιδιά θέλουν να συνεχίσουν το παιχνίδι και το ξενύχτι εμείς όμως ξέρουμε πως θα πρέπει να πάνε για ύπνο.


Ακούγοντας την εσωτερική τους φωνή, προσπαθούμε να τα βοηθήσουμε να μπουν σε μια σειρά, να τους δείξουμε τι είναι ωφέλιμο για εκείνα, με ήρεμο και αγαπησιάρικο τρόπο.

Μερικές ιδέες ώστε η ώρα του ύπνου να μην είναι εφιάλτης!

1) Εστιάστε στο τώρα!
Μην σκέφτεστε πως η ώρα πέρασε, ή ότι με το να καθυστερούν, θα αργήσουν να κοιμηθούν και το πρωί δεν θα ξυπνάνε. Μην μεταβαίνετε με τη σκέψη σας στο τι ΘΑ συμβεί το πρωί. Αυτό, το μόνο που θα σας κάνει είναι να σας αγχώσει περισσότερο, να στρεσαριστείτε και να νευριάζετε με την παραμικρή καθυστέρηση που όπως γνωρίζετε είναι πολύ πιθανό να συμβεί. Να θυμάστε ότι βρίσκεστε στο τώρα,πχ είναι αργά το απόγευμα και αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να πάνε τα παιδιά στο κρεβάτι. Με το να μένετε στο τώρα, δεν προσθέτετε έξτρα άγχος πάνω σας για το αύριο και μπορείτε να είσαστε πιο ήρεμη.
Διαβάστε περισσότερα για τη δύναμη του τώρα στο άρθρο που είχε μεγάλη απήχηση στους αναγνώστες μας "Πού βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή;"

2) Μειώστε την ένταση 1 ώρα πριν τον ύπνο
Αφού λοιπόν βρισκόμαστε στο τώρα πάμε να δούμε πώς θα βοηθήσουμε τη μετάβαση από το παιχνίδι και την ξενοιασιά στο κρεβάτι. 
Αντιλαμβάνεστε πως ένα παιδί που τρέχει πάνω κάτω δύσκολα θα ξαπλώσει σύντομα. Απαιτείται χρόνος για να γίνει η μετάβαση ομαλά και να ρυθμιστούν οι ορμόνες (να πέσουν αυτές που λόγω κίνησης και παιχνιδιού έχουν ανέβει και αρχίσει να παράγεται η ορμόνη του ύπνου που μας χαλαρώνει). Έτσι μην ελπίζετε πως ένα παιδί που έχει υπερένταση θα σας ακούσει και θα τρέξει να βάλει τις πιτζάμες του. 

Καλό λοιπόν θα είναι να έχουν αποφύγει τα παιδιά μας τις έντονες δραστηριότητες αλλά και τις οθόνες τουλάχιστον 1-2 ώρες πριν την ώρα που θα θέλαμε να κοιμηθούν. Οι οθόνες προκαλούν επίσης υπερδιέγερση στον εγκέφαλο και όπως καταλαβαίνετε απαιτείται περισσότερη προσπάθεια και ενέργεια για να ηρεμήσουν. (αν θέλετε να μάθετε περισσότερα διαβάστε αυτό το άρθρο)

3) Χαλάρωση
Αν είναι τα παιδιά σε ένταση και με τίποτα δεν θέλουν να πάνε στο κρεβάτι, μπορούμε να βρούμε τρόπους να τα βοηθήσουμε να χαλαρώσουν.
Μια πολύ καλή ιδέα είναι να ορίσουμε ώρα βιβλίου ακριβώς πριν την ώρα του ύπνου. Έτσι βοηθάμε το παιδί να κατεβάσει τους τόνους. Εναλλακτικά, μια αγκαλιά στον καναπέ, μιλώντας ήρεμα για την ημέρα που πέρασε, κάνοντας σχέδια για την επόμενη. Ένα ζεστό ντουζάκι επίσης αποφορτίζει την ένταση. 

4) Μην μένετε στο ότι πρέπει να κοιμηθούν!
Αν ακολουθήσατε τα 2 προηγούμενα βήματα αλλά επιμένετε και τους λέτε ότι πρέπει να πάνε για ύπνο, τότε ξανασκεφτείτε το. 
Με το να επιμένετε να επαναλαμβάνετε κάτι στο οποίο αντιδρούν, δημιουργείτε ένταση, την οποία δεν την θέλουμε, δεν θα μας βοηθήσει. Έτσι κρατήστε την προσοχή σας στο πώς θα τα βοηθήσετε να κάνουν την μετάβαση.
Δεν είναι λίγες οι οι φορές που τα παιδιά μου ενώ δεν ήθελαν να κοιμηθούν, τους λέω να κάνουν το ντουζάκι τους και αν θέλουν να συνεχίσουν μετά αυτό που έκαναν, αλλά μόλις νιώσουν το ζεστό νεράκι στο σώμα τους, μου λένε "Νομίζω πως νυστάζω τελικά". 

5) Σταθερό πρόγραμμα ύπνου
Τα οφέλη του σταθερού προγράμματος ύπνου είναι σημαντικά. Τα παιδιά κοιμούνται όσο χρειάζονται δίνοντας έτσι στον εγκέφαλό τους όλο το χρόνο που απαιτείται για να κάνει τις νυχτερινές του διεργασίες. Ο εγκέφαλός μας είναι ιδιαίτερα δραστήριος όταν κοιμόμαστε εκτελώντας σπουδαίες και αναγκαίες, για την ομαλή λειτουργία του, ενέργειες (μάθετε περισσότερα εδώ). 
Από την άλλη αν τα παιδιά μας γνωρίζουν πως για παράδειγμα στις 20:30 είναι η ώρα για ύπνο, και έχουν μεγαλώσει με αυτό το πρόγραμμα, τότε γίνεται συνήθεια και είναι πιο εύκολο να ακολουθήσουν την ρουτίνα τους. 

6) Συνεχής διάλογος
Καταλαβαίνετε πως τα πράγματα είναι πιο εύκολα με τα μικρά παιδιά και όσο μεγαλώνουν δυσκολεύει το πράγμα. Συζητήστε μαζί τους, βρείτε από κοινού τρόπους και ιδέες και συμφωνήστε σε κάποιους "κανόνες". Εμείς για παράδειγμα όταν μεγαλώνοντας  η Χριστιάννα μου ήθελε να μένει ξύπνια πιο αργά, συμφωνήσαμε πως τις ημέρες που δεν έχει σχολείο μπορεί να κοιμάται ό,τι ώρα θέλει.


Φυσικά κάθε παιδί και κάθε οικογένεια είναι διαφορετική. Έχουν άλλες ανάγκες και άλλες αξίες. Οι ιδέες που σας έδωσα δεν είναι πανάκεια, αλλά ιδέες που θα τις διαβάσετε, θα κρατήσετε ό,τι σας ταιριάζει, θα πετάξετε ό,τι θεωρείτε άχρηστο, θα τις προσαρμόσετε και θα αυτοσχεδιάσετε!




Όπως και να έχει, το βιβλίο πάντα βοηθά στην χαλάρωση και οδηγεί τα παιδιά μας στην αγκαλιά του Μορφέα. Και τούτο εδώ το βιβλίο από τη Μικρή Σελήνη, είναι σίγουρο πως όχι μόνο θα χαλαρώσει τον μικρό αναγνώστη αλλά θα τον βοηθήσει να κοιμηθεί με ένα χαμόγελο μέχρι τα αφτιά! 

Εδώ πρέπει να σημειώσω πως την επόμενη νύχτα όταν είπα στον Γιώργο "Είναι η ώρα για ύπνο", μου είπε αυτόματα "Όχι ακόμα" και μετά αμέσως έσκασε στα γέλια! 
"Κάνω σαν τον μπαμπά που διαβάσαμε χθες! χαχαχαχαχα. Καλά εντάξει έρχομαι"!
χαχαχαχαχαχαχαχα

Αν θέλετε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μικρή Σελήνη.

Σας φιλώ γλυκά!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου