Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Διαβάσαμε το βιβλίο... Μπάρναμπους- Η μεγάλη απόδραση, των αδερφών Φαν!

 



Κάτω από το κατάστημα "Τέλεια κατοικίδια", υπάρχουν σκοτεινές στοές και ανήλια εργαστήρια όπου κατασκευάζονται τέλεια και ξεχωριστά ζωάκια. Όμως ό,τι δεν είναι εντελώς τέλειο, θεωρείται αποτυχία. Ο Μπάρναμπους, μισό ποντίκι και μισό ελέφαντας, ανήκει σε αυτή την κατηγορία, και θα οδηγηθεί στην ανακύκλωση. Δηλαδή θα του μεγαλώσουν τα μάτια, θα τον κάνουν πιο αφράτο και πιο χνουδωτό. Ο Μπάρναμπους όμως δεν θεωρεί πως πρέπει να αλλάξει τίποτα πάνω του γιατί εκείνος βρίσκει τον εαυτό του τέλειο. Έτσι μαζεύει όλο του το θάρρος και αποφασίζει να αποδράσει...



 

Κάθομαι λοιπόν και σας γράφω 5 γραμμές, μια μικρή περίληψη της υπόθεσης του βιβλίου, σβήνω και ξαναγράφω. Τα διαβάζω ξανά και ξανά και τα αλλάζω συνέχεια και σκέφτομαι πως ό,τι και να γράψω είναι λίγο και δεν μπορεί να σας μεταφέρει τη μαγεία αυτού του βιβλίου. Κάποιοι από εσάς, και μόνο που είδατε τους δημιουργούς νομίζω καταλάβατε αμέσως τι εννοώ.
Πλέον μόλις δω ένα βιβλίο από τους αδερφούς Φαν γνωρίζω πως είναι διαμαντάκι πριν καν το ανοίξω. Μέχρι στιγμής δεν έχω απογοητευτεί ποτέ!




Για άλλη μια φορά μας ετοίμασαν έναν σουρεαλιστικό, πλούσιο και λεπτομερή κόσμο, με απίθανα χρώματα, μαγικές εικόνες που καταφέρνουν να σε μαγνητίσουν και να σε ρουφήξουν μέσα τους. Όσο το διαβάζαμε τόσο σκεφτόμουν ότι θα ήθελα να το δω σε ταινία! Τόσο ζωντανή η εικονογράφηση και τόσο δυνατές οι σκηνές που νομίζω πως θα ήταν υπέροχο να το δούμε με animation!

Το κείμενο είναι εξίσου μαγικό και μας μιλάει για σημαντικές αξίες χωρίς διδακτισμό.
Ο γλυκύτατος Μπάρναμπους που δεν θεωρείται τέλειος αλλά αποτυχία και απορρίπτεται από το σύστημα που έχουν φτιάξει οι "δυνατοί", τελικά αποδεικνύεται τέλειος και ό,τι πρέπει για τους φίλους του!



Η ιστορία των αδερφών Φαν, μας υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχουν νόρμες που να ορίζουν πώς πρέπει να είναι τα πράγματα και οι άνθρωποι. Αυτό που για μένα δεν είναι όμορφο, για σένα μπορεί να είναι υπέροχο. Αυτό που για μένα μπορεί να κάνει τη διαφορά στη ζωή μου, μπορεί για σένα να είναι άχρηστο.

Ας αφήσουμε τα παιδιά μας να ανθίσουν όπως είναι, γιατί έτσι είναι φτιαγμένα, τέλεια από τα σύλληψή τους, με τα θετικά και τα αρνητικά και ας πάψουμε να κατηγοριοποιούμε τους ανθρώπους.

Ας είμαστε δίπλα σε αυτούς που μας έχουν ανάγκη, και όπως Μπάρναμπους να σκεφτόμαστε τους γύρω μας και να βοηθάμε. Η αλληλεγγύη είναι υπέρτατο αγαθό.

Ας ακολουθούμε τα όνειρά μας όσο "αδύνατα" και να φαίνονται. Σίγουρα θα μας πάνε πιο μπροστά, θα κάνουμε μερικά βήματα και να προχωρήσουμε παραπέρα.

Τόσα πολλά θετικά μηνύματα για τα παιδιά μας, με αυτή την πέρα από τα όρια της φαντασίας εικονογράφηση!




Ναι, ακούγεται περιττό, αλλά πρέπει να σας το πω: Είναι ένα βιβλίο που αξίζει να έχετε στη βιβλιοθήκη σας και που σίγουρα μπαίνει στα αγαπημένα μας!


Δραστηριότητα:

- Φτιάχνουμε το δικό μας φανταστικό ζωάκι και του δίνουμε όνομα. Τι τρώει; Ποιες συνήθειες έχει;
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε χρώματα και να το ζωγραφίσουμε, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πχ ανακυκλώσιμα υλικά για να το κατασκευάσουμε, ή πλαστελίνες!
Σίγουρα θα χρειαστούμε χαρτί και μολύβι για να γράψουμε πληροφορίες γι αυτό.

- Ο Μπάρναμπους ήταν μισός ποντίκι και μισός ελέφαντας. Το ξέρετε πως στη φύση υπάρχουν πολλά ζώα που μοιάζουν να προέρχονται από περίεργες διασταυρώσεις; Όπως αυτή η καμηλοπάρδαλη (ναι καλά διαβάσατε) που μοιάζει να έχει διασταύρωση με ζέβρα, και αυτό το μυρμήγκι που μοιάζει να έχει διασταύρωση με πάντα!




Θέλετε να δείτε τους αδερφούς Φαν να διαβάζουν το βιβλίο τους; Σας έχουμε το video!




Ένα φανταστικό βιβλίο που θα σας ενθουσιάσει, όπως άλλωστε καταφέρνουν πάντα οι αδερφοί Φαν.
Για να δείτε περισσότερα αλλά και να διαβάσετε τις πρώτες του σελίδες επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Σας φιλώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου