Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Διαβάσαμε το βιβλίο... Φον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη, του Κυριάκου Χαρίτου!


Όλοι ετοιμάζονται για τα Χριστούγεννα! Βιτρίνες στολίζονται, γονείς στους δρόμους να ψάχνουν για τα δώρα, οι δρόμοι μοσχομύρισαν γλυκά, εορταστικές μουσικές ακούγονται παντού. Όλοι είναι μέσα στη χαρά και στο κέφι. Δηλαδή, σχεδόν όλοι. Γιατί στα γλυκοστρατόπεδα, Χριστούγεννα σημαίνει πόλεμος! Πολεμικές ετοιμασίες, σκληρή γυμναστική και έντονες προετοιμασίες κάνουν τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες για να αναμετρηθούν μεταξύ τους για το ποιο είναι το πιο χριστουγεννιάτικο γλυκό από τα δύο. Ποιο είναι καλύτερο, ποιο είναι νοστιμότερο, ποιο προτιμούν οι άνθρωποι. Οι ορκισμένοι εχθροί και φέτος θα δώσουν τη μάχη τους! Άρχηγός των λευκών γλυκών είναι ο Φον Κουραμπιές. Και τον μελομένων, ο Κόμης Μελομακαρόνης. Μόνο που φέτος δεν θα προλάβουν να αναμετρηθούν γιατί μια καταιγίδα θα τους χαλάσει τα σχέδια. Και τελικά ίσως μέσα στις περιπέτειες και τις δυσκολίες που θα συναντήσουν το αποτέλεσμα θα είναι μια έκπληξη και για τους δύο!



Πιθανότατα είναι από τα πιο αγαπημένα μας Χριστουγεννιάτικα βιβλία! Αυτό το παραμύθι του Κυριάκου Χαρίτου πρωτοεκδόθηκε το 2009 και δεν χάνει την μαγεία του όσα χρόνια κι αν περάσουν. Είναι ευφυέστατο, με απίθανο χιούμορ και με φανταστικό μήνυμα που όμως σου περνάει χωρίς διδακτισμό!

Αυτό το βιβλίο το έχω αφηγηθεί εκατοντάδες φορές και το έχω ανεβάσει θεατρικό στο σχολείο των παιδιών μου 2 φορές!
Του έχω ιδιαίτερη αδυναμία όπως καταλαβαίνετε και έχουμε κάνει του κόσμου τις δράσεις με αυτό! Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας έναν τρόπο να το αφηγηθείτε στα παιδιά σας, που θα το κάνει πιο βιωματικό και θα τα βοηθήσει να καταλάβουν ακόμα παραπάνω το παραμύθι!


Δραστηριότητα!
Πριν ξεκινήσω την ανάγνωση μαζεύω δίπλα μου τα υλικά τα οποία χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε τα 2 αυτά γλυκά (όχι όλη την ποσότητα) και φυσικά μένουμε όσο πιο κοντά γίνεται στη συνταγή που αναφέρει το βιβλίο. Έχω από τη μία μεριά τα υλικά για τον κουραμπιέ και από την άλλη αυτά για το μελομακάρονο. Καθώς διαβάζω όταν φτάνω σε σημείο που λέει ότι ο ήρωας αποχωρίζεται ένα συγκεκριμένο υλικό βάζω αυτό το υλικό στην άκρη (δηλαδή το αφαιρώ από τη στοίβα με τα υλικά του). Έτσι μόλις φτάσω στο σημείο που τα 2 γλυκά έχουν απομείνει με κοινά υλικά πριν το αποκαλύψω εγώ, ζητάω από τα παιδιά να δουν και να παρατηρήσουν τι έχει μείνει μετά από όλη αυτή την περιπέτεια!


Ένα παραμύθι για την διαφορετικότητα, για τον ανόητο πόλεμο, και το άνευ λόγου μίσος προς τον συνάνθρωπο.


Η εικονογράφηση από τη Ντανιέλα Σταματιάδη, είναι σίγουρα διαφορετική από αυτό που περιμένεις σε ένα παιδικό παραμύθι. Καταφέρνει με ένα ιδιαίτερο τρόπο να είναι ταυτόχρονα παιδική αλλά και για ενήλικες. Ακριβώς αυτό είναι που την κάνει ιδανική και δίνει άλλο αέρα στο παραμύθι. Εμείς προσωπικά την λατρεύουμε και θεωρούμε πως του ταιριάζει καταπληκτικά! Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχει κερδίσει Βραβείο Εικονογράφησης από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2010.


Στις τελευταίες του σελίδες θα βρείτε προτάσεις για εκπαιδευτικές δραστηριότητες, καθώς και ένα cd με την αφήγηση του παραμυθιού και τα 6 τραγούδια που έχουν ηχογραφηθεί γι αυτό! Επίσης το βιβλίο περιέχει QRcode για να σκανάρετε και να ακούσετε κατευθείαν από το κινητό σας το παραμύθι!!

Στο δικό μας σπίτι δεν γίνονται Χριστούγεννα χωρίς Φον Κουραμπιέ και Κόμη Μελομακαρόνη! Ένα βιβλίο που πρέπει να έχετε οπωσδήποτε στη βιβλιοθήκη σας!

Αν θέλετε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αλλά και να ξεφυλλίσετε τις πρώτες του σελίδες επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Μεταίχμιο!!


Σας φιλώ!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου