Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Διαβάσαμε και παίξαμε με το βιβλίο... Συλλέκτης λέξεων, του Πίτερ Χ. Ρέινολντς!


Υπάρχουν συλλέκτες γραμματοσήμων, νομισμάτων ή έργων τέχνης. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που συλλέγουν πράγματα μοναδικά και ξεχωριστά, όπως ο Τζερόμ που συλλέγει λέξεις! Όπου τις βρει, σε βιβλία σε περιοδικά, σε μια συζήτηση με φίλους, ή σε αφίσες στους δρόμους, ο Τζερόμ σημειώνει τη λέξη του σε ένα χαρτί και τη βάζει στη συλλογή του. Μέχρι που οι λέξεις είναι πια πολλές και ο Τζερόμ αποφασίζει να κάνει κάτι μοναδικό!!!

Μια ακόμα υπέροχη ιστορία που εμπνέει, από τον αγαπημένο, βραβευμένο συγγραφέα και εικονογράφο Πίτερ Χ. Ρέινολντς. Όταν ήταν μικρός, ήταν και ο ίδιος συλλέκτης λέξεων και μέχρι και σήμερα διατηρεί ένα μπλοκάκι όπου καταγράφει τις αγαπημένες του λέξεις. Μια από αυτές ήταν το "yummer", που σημαίνει κάτι σαν "αυτός που λαχταρά", και σκέφτηκε ότι αφού λαχταρά τόσο πολύ τις λέξεις θα ήταν μια ωραία ιδέα να μοιραστεί το πάθος του για αυτές, γράφοντας ένα βιβλίο με ήρωα ένα αγοράκι που συλλέγει λέξεις. Έτσι δημιουργήθηκε ο Τζερόμ, που όχι μόνο τις κάνει συλλογή, αλλά τις μοιράζεται με τον κόσμο και τον κάνει πιο όμορφο.


Δραστηριότητες:

- Αν ήταν μία λέξη να περιγράψει τον εαυτό μας ποια θα ήταν αυτή και γιατί;
- Γράφουμε περίεργες λέξεις που έχουμε ακούσει και μας κάνουν εντύπωση. Ίσως αυτό να είναι μια δραστηριότητα που θα την έχετε στο μυαλό σας κατά τη διάρκεια πολλών ημερών. Πιθανότατα τα παιδιά να το ξεχνάνε στην αρχή, αλλά αν εσείς το θυμάστε και πότε πότε ακούτε μια λέξη και την επαναλαμβάνετε δυνατά συμπληρώνοντας για παράδειγμα "Να μια όμορφη λέξη για τη συλλογή μου", θα γίνει συνήθεια και στα παιδιά! :)
- Σκεφτόμαστε λέξεις τις οποίες θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να περιγράψουμε πχ τη θάλασσα.
- Ποιες λέξεις μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα; Ποιες λέξεις μας δίνουν δύναμη;
- Γράφουμε τη λέξη και τη ζωγραφίζουμε έτσι ώστε να θυμίζει την έννοιά της όπως το επόμενο!






Για άλλη μια φορά ο Ρέινολντς κάνει τα ... "μαγικά" του με μια ιστορία που μας μιλάει για τις λέξεις και τη δύναμη που έχουν να μας ενώνουν, να μας μεταμορφώνουν και να μας εμπνέουν!
Ξεχωριστό βιβλίο, που το περιμέναμε όλο προσμονή και δεν μας απογοήτευσε καθόλου!

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο αλλά και να διαβάσετε κάποιες από τις πρώτες του σελίδες στο site των εκδόσεων Μεταίχμιο!

Σας φιλώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου