Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Διαβάσαμε και παίξαμε με το βιβλίο... Σι Λόντε, το κορίτσι που βρήκε τη μουσική, του Μίλτου Πιστώφ!

 


Στο μικρό χωριό Αμπαγιόμι, κάπου στην Αφρική, όλοι οι κάτοικοι ζουν με τη μουσική! Δουλεύουν μουσικά και αναπνέουν μουσικά, σκουπίζουν και μασουλάνε τα καρότα τους μουσικά, δηλαδή με ρυθμό. Κάθε πρωί φυσικά ξυπνάνε και με ρυθμό: η γιαγιά χτυπάει το τύμπανό της ντουμ ντουμ ντουμ και έτσι ξεκινάει η μέρα τους! Όμως ένα πρωινό το τύμπανο δεν χτύπησε. Ο μάγος πήγε μέχρι την καλύβα της γιαγιάς να δει τι συμβαίνει και ανακάλυψε πως δεν είναι πια εκεί! Πώς θα κάνουν όλα αυτά που κάνουν αν δεν ξεκινήσουν τη μέρα τους με το τύμπανο  της γιαγιάς που τους έδινε ρυθμό; Η εγγονή της, η Σι Λόντε, ένα κορίτσι θαρραλέο και γεμάτο περιέργεια, αποφασίζει να αναζητήσει τη γιαγιά της και να ξαναφέρει τη μουσική πίσω στο χωριό. Και τι υπέροχο ταξίδι είναι αυτό!

 

Μια ιστορία με μυρωδιά Αφρικής από τον Μίλτο Πιστώφ, γεμάτη μουσική, χρώματα και εικόνες! Το θαρραλέο κορίτσι μέσα από το ταξίδι της θα ανακαλύψει τον εαυτό της, και να βρει τη δύναμη να αντιμετωπίσει την απώλεια του αγαπημένου της προσώπου νιώθοντας ανακούφιση μέσα από την τέχνη και την αίσθηση της συνέχειας!



Πληροφορία

Το Αμπαγιόμι είναι αντρικό όνομα στη Νιγηρία και σημαίνει "Οι εχθροί μου θέλησαν να με περιγελάσουν αλλά ο θεός δεν τους το επέτρεψε!" (για την ακρίβεια όλο το όνομα είναι : Ota ibà yomi sugbon Ọlọ́run òjé)


Τρυφερό και σου δίνει πάσα να ξεκινήσεις μια όμορφη δραστηριότητα με τα παιδιά να ανακαλύψετε τον ήχο που κάνουν διάφορα αντικείμενα και πώς μπορούμε να φτιάξουμε μουσική με διαφορετικό τρόπο. Ενδιαφέρον έχει να αναζητήσουμε στο youTube video με μουσική που δημιουργηθεί με ντουλάπια, ποτήρια, ή έστω και απλά με τις παλάμες!



Άλλες δραστηριότητες:
- Μιλάμε για τα ζώα της ζούγκλας. Ανακαλύπτουμε όλα αυτά τα ζώα που συνάντησε στο δρόμο της η Σι Λόντε.
- Πού είναι η Νιγηρία; Πώς ζουν τα παιδιά εκεί. Ψάχνουμε πληροφορίες στο διαδύκτιο!

Με βοηθό την μαγική εικονογράφηση από τον Γιάννη Σκουλούδη, ο συγγραφέας μας μιλάει για την απώλεια και μας προτρέπει να βρούμε διεξόδους για να εξωτερικέψουμε την θλίψη μας και τα συναισθήματά μας αντί να τα κρατήσουμε μέσα μας!


Πρέπει να σταθούμε λίγο στις εικόνες  και οφείλουμε να σας τονίσουμε πόσο φανταστικές είναι! Όπως θα δείτε από τις φώτος που σας έχω βάλει δεν μπορείς παρά να μαγευτείς και να τις λατρέψεις! Με τα έντονα χρώματα, και χωρίς να τσιγκουνευτεί το χρόνο καθώς μοιάζει να έχει αφιερώσει πολύ για να βγει αυτό το αποτέλεσμα, ο εικονογράφος φαίνεται πως σέβεται πολύ τους μικρούς αναγνώστες! Είναι από αυτά τα βιβλία που εκτός από το εκπληκτικό παραμύθι θέλεις να το έχεις και για τις μοναδικές εικόνες!

Αν θέλετε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο και να διαβάσετε ένα απόσπασμα επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Διόπτρα!

Ευχαριστώ το φιλόξενο Δεντρόσπιτο για το χρόνο και το χώρο!

Σας φιλώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου