Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Διαβάσαμε το βιβλίο... Μια χαζομάρα και μισή, του Δημήτρη Μπογδάνου

 




Ο Νικόλας δεν τα πάει καλά στην έκθεση. Πάντα δυσκολεύεται να γεμίσει τη σελίδα και το σχόλιο της δασκάλας του είναι κάθε φορά "Μπορείς και καλύτερα Νικόλα". Ώσπου μια μέρα η δασκάλα ανακοινώνει στην τάξη ότι μπορούν να γράψουν έκθεση με ό,τι θέμα τους αρέσει. Ο Νικόλας, γεμίζει όχι μία αλλά 4 σελίδες. Όταν ολοκληρώνει την έκθεση και τη διαβάζει μια φορά μόνος του αρχίζει να αμφιβάλει. Θα αρέσει στη δασκάλα; Θα την ακούσουν με χαρά οι συμμαθητές του ή θα τον κοροϊδεύουν;




Ο Νικόλας νιώθει πως δεν μπορεί να γράψει μια σωστή και καλή έκθεση. Ο λόγος; Η δασκάλα ποτέ δεν διαβάζει την δική του στην τάξη και τους έχει ξεκαθαρίσει πως θα διαβάζει πάντα την καλύτερη. Σε συνδυασμό με το σχόλιό της στο κάτω μέρος της σελίδας ότι μπορεί και καλύτερα, είναι λογικό να νιώθει ότι δεν είναι αρκετά καλός. Και να που έρχεται ένα ελεύθερο θέμα και καταφέρνει όχι μόνο να γράψει 4 σελίδες, αλλά να μην το καταλάβει κιόλας και ακόμα περισσότερο να το ευχαριστηθεί! Μόνο που η ψυχολογία του δεν είναι δυνατή σε αυτό το θέμα, οπότε όταν την ξαναδιαβάζει μόνος του, δεν μπορεί να την δει με καθαρό μυαλό και πιστεύει πως θα είναι άλλη μια αποτυχημένη προσπάθεια.  Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος που δίνει στη έκθεση, σε μια προσπάθεια να δείξει τουλάχιστον ότι έχει το γνώθι σ' αυτόν, αλλά και το ύφος με το οποίο την παραδίδει στη δασκάλα.


Το κείμενο είναι διασκεδαστικό και σίγουρα οι μικροί αναγνώστες θα απολαύσουν την έκθεση του μικρού Νικόλα και θα γελάσουν με τη καρδιά τους.


Αξίζει όμως να το διαβάσουμε και εμείς (ευκαιρία για αγκαλιά και βιβλίο) και να αναλογιστούμε... Πόσο επηρεάζουν τα λόγια μας τις προσπάθειες των μικρών παιδιών; Πόσο τα αποθαρρύνουμε άθελά μας; Το κείμενο σίγουρα σε βάζει σκέψεις αλλά το κάνει με τόσο ευχάριστο τρόπο και σε  προτρέπει σε μια πιο θετική προσέγγιση χωρίς να σου κουνάει το δάκτυλο. Λάτρεψα τη δασκάλα που άδραξε την ευκαιρία να δώσει ώθηση στο μαθητή της και να τον βοηθήσει να "ανθίσει"!


Ένα βιβλίο για τις χαζομάρες που μας βοηθούν να πάμε μπροστά, από τον Δημήτρη Μπογδάνο σε υπέροχη εικονογράφηση από την Ρένια Μεταλληνού

Στο τέλος του θα βρείτε 6 σελίδες με δραστηριότητες βασισμένες στην ιστορία. Προτείνεται για παιδιά από 7χρ και μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αλλά και να διαβάσετε τις πρώτες του σελίδες στο site των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Σας φιλώ γλυκά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου