Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Τζάνι Ροντάρι: 100 χρόνια από τη γέννησή του!




Σήμερα (23/10/2020) κλείνουνε 100 χρόνια από τη γέννηση του Τζιάνι Ροντάρι. Αλλά ποιος είναι αυτός ο διάσημος συγγραφέας;



Γεννήθηκε στo Omegna της Ιταλίας, 23 Οκτωβρίου 1920. Αφού πήρε το πτυχίου του εκπαιδευτικoύ, εργάσθηκε ως δάσκαλος για μερικά χρόνια. Στο τέλος του 2ου Παγκόσμιου πολέμου, ξεκίνησε η καριέρα του ως δημοσιογράφος και συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες και περιοδικά  όπως "L'Unita", "Pionere", "Paese Sera". Το '50 εκδόθηκαν κάποια βιβλία του για τα παιδιά, τα  οποία αμέσως έλαβαν μεγάλη αποδοχή από το κοινό και τους κριτικούς. Τα έργα του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και έχουν κερδίσει πολλά βραβεία με κορυφαίο το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν το 1970. Το '60 και το '70 έλαβε μέρος σε πολλά συνέδρια και συναντήσεις σε σχολεία  με δασκάλους, βιβλιοθηκάριους, γονείς αλλά και μαθητές. Οι σημειώσεις που κρατούσε από αυτές τις συναντήσεις αποτέλεσαν το βιβλίο "Η γραμματική της φαντασίας" (1973) το οποίο θεωρείται ένα εγχειρίδιο για τη δημιουργικότητα στην εκπαίδευση, και το οποίο αμέσως έγινε βιβλίο αναφοράς για όσους ασχολούνταν με το παιδικό βιβλίο και την φιλαναγνωσία.


"Τα λάθη δεν είναι το τέλος αλλά η αφετηρία!"


Μέσα στο συγκεκριμένο βιβλίο βλέπουμε ιδέες οι οποίες δεν απευθύνονται μόνο στα παιδιά, αλλά είναι και για τους μεγάλους. Δίνοντας παραδείγματα ο Ροντάρι επιχειρεί να μας δείξει τι εννοεί δημιουργικότητα στην εκπαίδευση. Π.χ. με μία συγκεκριμένη πρόταση στην οποία αν δεν μπει απόστροφος αλλάζει εντελώς η έννοιά της (
“lago di Garda” που σημαίνει η λίμνη Garda, βάζοντας απόστροφο γίνεται “l’ago di Garda” που σημαίνει μεγάλη βελόνα Garga) , ο Ροντάρι προτείνει αντί να χρησιμοποιήσει ο εκπαιδευτικός το κόκκινο στυλό για να σημειώσει το λάθος, να το χρησιμοποιήσει ως αφετηρία για να μιλήσει με τους μαθητές για τη ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτη τη μεγάλη βελόνα και πού θα μπορούσε να βρίσκεται! Να ξεκινήσει δηλαδή ένα ταξίδι στη φαντασία με συνοδοιπόρο τον εκπαιδευτικό και τους μαθητές! 

 "Το βιβλίο με τα λάθη" στην ιταλική του έκδοση.
Δυστυχώς δεν κυκλοφορεί πλέον στα ελληνικά.

Άλλο ένα γνωστό βιβλίο του Ροντάρι είναι το "Βιβλίο με τα λάθη"
Το όνειρό του ήταν η μάθηση μέσα από τη διασκέδαση και μάλιστα συχνά έλεγε "Γιατί να μάθεις μέσα από δάκρυα και όχι μέσα από γέλια?"

πηγή φωτογραφίας: https://www.ilgiorno.it/milano/cultura/rodari-1.5109711


Όλοι είμαστε καλλιτέχνες!

Ο Ροντάρι πίστευε πως όλοι οι άνθρωποι μπορούν να δημιουργήσουν ποίηση, ή μια φανταστική ιστορία, ή να ζωγραφίσουν και πως αυτή η μορφή έκφρασης είναι εξίσου σημαντική όσο και οι επιστήμες. Όλοι είμαστε καλλιτέχνες! 

Μερικά από τα πιο γνωστά βιβλία του είναι τα παρακάτω.










Ο Τζιάνι Ροντάρι παντρεύτηκε την Maria Teresa Feretti και αποκτήσανε ένα κοριτσάκι. Πέθανε στη Ρώμη το 1980.

Μπορείτε να διαβάσετε αποσπάσματα από τα βιβλία του είτε από το site των εκδόσεων Κέδρος, είτε στο site των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Αν θέλετε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες με το Τζιάνι Ροντάρι επισκεφθείτε το site των εκδόσεων Κέδρος.

Σας φιλώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου