Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

Διαβάσαμε και παίξαμε με το βιβλίο, ...Ο πρίγκιπας Χαρταετός, της Ελένης Μπετεινάκη!

 


Στο απομακρυσμένο νησί του Πηγαινέλα, στη μέση του ωκεανού, κατοικεί ο πρίγκιπας Χαρταετός με τους γονείς του, το βασιλιά Γαργαλίτσα και τη βασίλισσα Σκανταλιά. Ο Χαρταετός έχει ένα όνειρο. Να ταξιδέψει μακριά. Να φύγει πέρα και έξω από το νησί του, να ανακαλύψει τον κόσμο. Τις σκέψεις του όμως τις άκουσε η μάγισσα Χαρβάλω, η οποία θα αρπάξει την ευκαιρία αμέσως και θα προσπαθήσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ώστε να αναγκάσει το βασιλιά να  ζητήσει τη βοήθειά της, φυσικά με αντάλλαγμα μια θέση στο παλάτι! 


Ένα παραμυθένιο παραμύθι! Ναι, σωστά διαβάσατε, δεν χρειάζεται να ξαναδείτε την προηγούμενη φράση!  Παραμυθένιο παραμύθι! Με μάγισσες και βασιλιάδες, με νησιά φανταστικά, με νάνους, με μάγια και ξόρκια. Ένα παραμύθι με μυρωδιά από εκείνη που έχουν τα παλιά καλά παραμύθια, άλλων εποχών. Και είναι αλήθεια πως αυτό το βιβλίο σε ταξιδεύει σε άλλους καιρούς, τότε που οι άνθρωποι ταξίδευαν με άλογα, που πίστευαν στις νεράιδες. Την έχει αυτή την μαγική ικανότητα η Ελένη Μπετεινάκη. Η γραφή της πλούσια και παραστατική,
σε μεταφέρει σε αλλότινους καιρούς!  Και αν το καταφέρνει με τη γραφή της, πού να την ακούσετε κιόλας να το αφηγείται!  


Τέτοιο είναι αυτό το παραμυθένιο παραμύθι. Και καθώς κάνουμε αυτό το ταξίδι, μέσα από την ιστορία του πρίγκιπα Χαρταετού, προβληματιζόμαστε για τις σχέσεις των ανθρώπων. Πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να κλέψει την εμπιστοσύνη των παιδιών και να τα ξεγελάσει; Πόση δύναμη έχουν τα όνειρά μας; Πόσο σημαντική είναι η θέληση που έχει ο καθένας; Πόση δύναμη και θάρρος χρειάζεται για να μείνεις πιστός σε αυτά που αγαπάς; Ο πρίγκιπας Χαρταετός πάντως μας δείχνει ότι με τον καλό τον τρόπο και με την ευγενική καρδιά είναι πιο εύκολο να επικοινωνήσεις με τους δίπλα σου και να πετύχεις το στόχο σου. Μας δείχνει ότι κανένα εμπόδιο δεν είναι ικανό να σε σταματήσει αν θέλεις κάτι πολύ!
Μας δείχνει όμως και κάτι ακόμα. Τη δύναμη της συγχώρεσης και της καλοσύνης, που απελευθερώνει ψυχές και βασανισμένα μυαλά και φωτίζει τον κόσμο. Ενώ η εκδίκηση και το μίσος μας κρατάει για πάντα αιχμάλωτους και εγκλωβισμένους σε ένα κόσμο κρύο και μαύρο.

 

 



Ακόμα και χωρίς να διαβάσουμε ποιος έχει κάνει την εικονογράφηση το μυαλό μας πάει κατευθείαν στην ταλαντούχα Αιμιλία Κονταίου καθώς οι γραμμές και το στυλ είναι κάτι σαν ταυτότητα! Αμέσως την αναγνωρίζουμε ανάμεσα στις γραμμές! Υπέροχη εικονογράφηση με χρώματα και σχήματα, εικόνες και πινελιές να μας χορεύουν ένα μαγικό χορό στον κόσμο της φαντασίας!  Εκφράζει απόλυτα το ύφος της ιστορίας, και προσωπικά λάτρεψα την μάγισσα Χαρβάλω και ζήλεψα το κοστούμι της!

 

 

Δραστηριότητες:

1) Μαθαίνουμε τα πάντα για τους χαρταετούς! Πότε και πού φτιάχτηκε ο πρώτος; Πού τους χρησιμοποιούσαν; Με τι υλικά  τους φτιάχνουμε σε όλο τον κόσμο; κλπ

2) Φτιάχνουμε τους δικούς μας χαρταετούς!

3) Πόσες σύνθετες λέξεις μπορούμε να βρούμε που να περιέχουν το "χαρτί";

4) Τι να είδε από ψηλά ο πρίγκιπας όταν πετούσε; Πιάνουμε τις μπογιές μας και ζωγραφίζουμε!


====================
Αστείες και περίεργες πληροφορίες για τους χαρταετούς

Ο πρώτος χαρταετός φτιάχτηκε 3000 χρόνια πριν!

Το 1760 απαγορεύτηκε στην Ιαπωνία το πέταγμα των χαρταετών γιατί ο κόσμος προτιμούσε να κάνει αυτό από το να πηγαίνει στη δουλειά του!

Στην Κίνα υπάρχει η πεποίθηση πως αν κοιτάμε τους χαρταετούς που πετάνε ψηλά εξασκούμε την όρασή μας και την κάνουμε πιο δυνατή!

Στην Ταϊλάνδη υπάρχουν 78 κανόνες πετάγματος χαρταετού!

====================

Όπως σας είπα, ένα παραμύθι παραμυθένιο και μαγικό για το οποίο μπορείτε να δείτε περισσότερα αν επισκεφθείτε το site της Ελληνοεκδοτικής.

Σας φιλώ γλυκά!
 

1 σχόλιο:

  1. Ωωωωω..... Ο Χαρταετός μου άρχισε να πετάει πολύ ψηλά και η αγαπημένη Βανέσα του έδωσε κι άλλη ώθηση   Ευχαριστώ πολύ κι εγώ κι ο νάνος Άνω Κάτω κι η μάγισσα Χαρβάλω κι η γριά Μοναδική. Όσο για τον βασιλιά Γαργαλίτσα δήλωσε συγκινημένος <3
    Ελένη Μπετεινάκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή