Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Διαβάσαμε και παίξαμε με το βιβλίο... Πλανητικές συνεντεύξεις, της Ράνιας Λάμπου!


 


Ένας νεαρός δημοσιογράφος, προσκαλεί στην εκπομπή του έναν έναν τους πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος για να τους πάρει συνέντευξη και μέσα από τις απαντήσεις τους αποκαλύπτουν ο καθένας την προσωπικότητά του.
Όλοι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα... εκτός από τη Γη. Εκείνη έχει σοβαρούς λόγους να μην παραβρεθεί...




Ένα βιβλίο για τους πλανήτες διαφορετικό από όσα έχετε διαβάσει μέχρι τώρα! Μόλις το έπιασα στα χέρια μου σκέφτηκα πως θα είναι ένα ακόμα βιβλίο για το διάστημα, μέσα στα τόσα που κυκλοφορούν. Ανοίγοντάς το όμως ξαφνιάστηκα ευχάριστα. Διαβάζοντας την πρώτη συνέντευξη, που ήταν του Ερμή, αμέσως ανέτρεξα να δω ποια είναι η συγγραφέας! Κοιτώντας το βιογραφικό της κατάλαβα πως εδώ έχουμε να κάνουμε με μια εντελώς ξεχωριστή και υπέροχη περίπτωση εκπαιδευτικού, ευρηματικής και ακούραστης.
Η Ράνια Λάμπου λοιπόν, είναι μια δραστήρια εκπαιδευτικός, με πολλές ανησυχίες και με σπουδαίες συμμετοχές και διακρίσεις στο ενεργητικό της. Αφού ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα CERN για εκπαιδευτικούς, έλαβε για τα projects της 15 Διεθνή βραβεία. Το 2019 διακρίθηκε ανάμεσα στους καλύτερους εκπαιδευτικούς του κόσμου με το Global Teacher Prize για τις δράσεις της στη Φυσική, την Αστρονομία και το STE(A)M και είναι Πρέσβειρα Παιδείας της Ελλάδας του Ιδρύματος Varkey. Και αν νομίζετε πως αυτά είναι αρκετά, θα σας διαψεύσουμε με μεγάλη χαρά γιατί τον Ιούνιο του 2020, έλαβε τον τίτλο "Διακεκριμένη Εκπαιδευτικός του 2020", στο διαγωνισμό  "Εducation Leaders Awards 2020".


Μετά από όλα αυτά δεν μας κάνει εντύπωση ο δημιουργικός και ευρηματικός τρόπος προσέγγισης του διαστήματος.
Η Ράνια Λάμπρου καταφέρνει μέσα από τους παιχνιδιάρικους διαλόγους να μας μεταφέρει και να μας τονίσει τα βασικά χαρακτηριστικά του κάθε πλανήτη, και εξαιτίας των ζωντανών και διασκεδαστικών κειμένων οι πληροφορίες αυτές εντυπώνονται στην μνήμη μας αβίαστα.

Έτσι ολοκληρώνοντας τις ιστορίες, θυμόμαστε ότι ο Άρης είναι κόκκινος όχι μόνο γιατί είναι νευριασμένος που τον ενοχλούμε συνέχεια με τις διαστημοσυσκευές που του στέλνουμε και του γρατζουνάνε την πλάτη του, αλλά και επειδή έχει πολύ σίδηρο στο χώμα του, η Αφροδίτη είναι φλογερά όμορφη εξαιτίας των ηφαιστείων που έχει στην επιφάνειά της, ο Ερμής από τη μια κρυώνει και από την άλλη ζεσταίνεται κλπ.

Τα κείμενα είναι εξαιρετικά γραμμένα, και πολύ διασκεδαστικά και σίγουρα τα βλέπω να αποτελούν έμπνευση για τους εκπαιδευτικούς, με λίγες επιπλέον προσωπικές πινελιές, για θεατρικές παραστάσεις (ιού επιτρέποντος βεβαίως βεβαίως!).




Η εικονογράφηση του βιβλίου από την Μαρία Μανουρά είναι εξαιρετική. Έντονα χρώματα, παιχνιδιάρικη διάθεση και εδώ, η εικονογράφος καταφέρνει να αποδώσει τον χαρακτήρα του κάθε πλανήτη ευφάνταστα παραστατικά!


Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε πολλές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες σχετικές με τους πλανήτες, αλλά σκεφτήκαμε και εμείς μερικές:
- Ντυνόμαστε πλανήτες. Ψάχνουμε στο σπίτι να βρούμε υλικά, ρούχα και αντικείμενα που θα μας βοηθήσουν να μεταμφιεστούμε σε κάποιον πλανήτη.
- Παίζουμε πλανήτες. Αφού διαβάσουμε το βιβλίο μπορούμε να κάνουμε τους ρόλους, αυτοσχεδιάζοντας με τις πληροφορίες που θυμόμαστε. Ο σκοπός δεν είναι να αποστηθίσουμε το κείμενο, αλλά να διασκεδάσουμε παίζοντας με τη γνώση. Συνδυάζεται απίθανα με την προηγούμενη δραστηριότητα.
- Παίρνουμε συνέντευξη από τον ήλιο και το φεγγάρι!

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο αν επισκεφθείτε το site της Ελληνοεκδοτικής!
Να το ψάξετε οπωσδήποτε!

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου