Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Τα φανταστικά βιβλία του Magnus Weightman!




Βρήκαμε αυτά τα 2 βιβλία από τις εκδόσεις Διόπτρα και είμαστε ενθουσιασμένοι! Και με ποιους θα μοιραστούμε τη χαρά μας; Μα, με εσάς αγαπημένοι happy learning Seeders που με βοηθάτε καθημερινά να σπείρουμε τα σποράκια της χαρούμενης μάθησης!
Τα δύο αυτά βιβλία, γραμμένα από τον Magnus Weightman, ο οποίος για αρχιτέκτονας πήγαινε, αλλά τον κέρδισε η εικονογράφηση των βιβλίων, είναι φανταστικά και ιδανικά για παιδιά από 5χρ.
Ας τα δούμε όμως ένα ένα για να καταλάβετε τι εννούμε...και να ενθουσιαστείτε μαζί μας!


Το μεγάλο ταξίδι στο ποτάμι




Τα λαγουδάκια παίζουν δίπλα στο ποτάμι. Ξαφνικά το πλαστικό παπάκι τους παρασέρνεται από το νερό. Με μιας τα μικρά λαγουδάκια, ανεβαίνουν στη βάρκα τους και ξεκινούν ένα ταξίδι για να προλάβουν να το πιάσουν.
Μια φαινομενικά απλή ιστορία, που όμως έχει τόσες πολλές προεκτάσεις που θα σας αφήσει με το στόμα ανοικτό. 
Από τη μία έχουμε τις φανταστικές εικόνες, που είναι γεμάτες με λεπτομέρειες και αξίζει να περάσεις πολλές ώρες παρατηρώντας τες και ανακαλύπτοντας μικρές εκπλήξεις.





Παραλληλα, καθώς ακολουθούμε το ταξίδι των ηρώων, βλέπουμε πόσο σημαντικό είναι το νερό για εμάς και τον πλανήτη μας, πόσα οικοσυστήματα στηρίζονται σε αυτό, αλλά και πόσα επαγγέλματα εξαρτώνται από νερό. 
Βλέπουμε το νερό σε όλες τις εκφάνσεις του και με όλες τις δυνατότητες που μας παρέχει.






Κατά τη διάρκεια της ιστορίας ψάχνουμε μαζί με τους ήρωες το πλαστικό παπάκι, μια δραστηριότητα που αρέσει πολύ πολύ στα μικρά παιδιά. Στο τέλος του βιβλίου ένα άλλο ζωάκι μας ρωτάει αν το συναντήσαμε μέσα στην ιστορία, κάτι το οποίο μας δίνει κίνητρο να ξαναψάξουμε στις σελίδες του και να επεξεργαστούμε ακόμα λίγο τις εικόνες, ανακαλύπτοντας ακόμα περισσότερα! 



O MIΚΡΟΣ ΚΑΣΤΟΡΑΣ ΚΑΙ Η ΧΑΜΕΝΗ ΦΩΛΙΑ






O Kάστορας ανεβαίνει στη βάρκα και ξεκινάει για ένα ταξίδι με σκοπό να εξερευνήσει τον κόσμο. Όταν πια το ταξίδι του έφτασε στο τέλος, κουρασμένος αλλά και χαρούμενος με όλες τις νέες εμπειρίες που μάζεψε αποφάσισε να γυρίσει πίσω στο σπίτι του, αλλά έντρομος ανακαλύπτει πως δεν ξέρει πώς. Για καλή του τύχη έρχεται το Σκυλάκι με το αερόστατο και του προτείνει να τον πάρει μαζί του και να βρουν παρέα το σπίτι του κάστορα, μια και η θέα από ψηλά διευκολύνει να βλέπεις μεγάλες εκτάσεις. 








Έτσι ξεκινάει ένα υπέροχο ταξίδι στη φύση που καθώς ψάχνουμε να βρούμε τη φωλιά του κάστορα, συναντάμε άλλα ζωάκια και μαθαίνουμε για τις δικές τους φωλιές. Ποιος μένει πάνω στα κλαδιά του δέντρου και ποιανού η φωλιά κρέμεται από αυτά; Ποιος κάνει τη φωλιά του βαθιά στη θάλασσα και ποιος κουβαλάει τη δική του;






Με εικόνες γεμάτες λεπτομέρειες που αξίζει να περάσεις αρκετή ώρα παρατηρώντας και ανακαλύπτοντας, είναι σίγουρα ένα βιβλίο που θα σας μαγέψει και θα σας κρατήσει αρκετή ώρα παρέα.
Μέσα από το ταξίδι του κάστορα για την αναζήτηση του σπιτιού του, οι μικροί αναγνώστες μαθαίνουν για τα ζώα, τον τρόπο ζωής τους, αλλά και το πόσοι διαφορετικοί τρόποι υπάρχουν για να φτιάξουν τις φωλιές τους. Μάλιστα τα ζώα που επέλεξε ο εικονογράφος και συγγραφέας Magnus 
Weightman, δεν είναι τα συνηθισμένα και τετρημένα, δίνοντας την ευκαιρία να γνωρίσουμε την πλούσια βιοπικιλιότητα της φύσης! Έτσι μαθαίνουμε για τους τερμήτες, για τον λευκό μπακαλιάρο, για τον ερημίτη κάβουρα, για τα εντομοφάγα πουλιά πλοκείς,για τα τρωκτικά κυνόμυες και άλλα πολλά! Υπέροχος και ο χάρτης που υπάρχει στο τέλος του βιβλίου που μας δείχνει την διαδρομή που ακολούθησαν οι ήρωες, καθώς και πού συνάντησαν (και βρίσκονται) τα διάφορα ζωάκια στην πορεία τους.




Και τα δύο αυτά βιβλία καταρχάς ξεχωρίζουν για την υπέροχη, πλούσια, και γεμάτη εκπλήξεις εικονογράφηση που πιάνει και γεμίζει και τις δύο σελίδες. Το μέγεθος των βιβλίων είναι λίγο μεγαλύτερο από το κλασικό, το οποίο δίνει περισσότερο χώρο στις εικόνες και το κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό.
Στην συνέχεια και εξίσου σημαντικό είναι οι προεκτάσεις και οι δυνατότητες που σου δίνουν, εξασκώντας τόσο τη χωροταξική αντίληψη, όσο και τη γλωσσική, τη μαθηματική, τη νατουραλιστική κλπ.
Το κείμενο είναι απλό και σύντομο, αλλά ακριβώς εξαιτάις των γεμάτων λεπτομέρειες εικόνων, μας δίνεται αφορμή για κουβέντα καθώς μπορούμε να "χτίσουμε" ένα διάλογο με το παιδί, ακολουθώντας το "δρόμο" που μας δείχνει, και τα σημεία που του τράβηξαν περισσότερο το ενδιαφέρον. 
Είναι από αυτα τα βιβλία που θα τα ανοίγεις ξανά και ξανά και για πολύυυυυυ καιρό θα έχουν και κάτι καινούριο να σου πουν!
 
Μας ενθουσίασαν και πιστεύουμε πως αξίζει να τους ρίξετε μια ματιά στην επόμενη βόλτα σας στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς!

Μπορείτε να διαβάσετε τις πρώτες σελίδες τους και δείτε περισσότερες πληροφορίες στο site των εκδόσεων Διόπτρα.

Ευχαριστώ το βιβλιοπωλείο Δεντρόσπιτο που με άφησε να σκαρφαλώσα στα ράφια του για άλλη μια φορά! 

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου