Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Διαβάσαμε το βιβλίο: Πες μας, παππού... Πώς πήγαμε στο φεγγάρι, του Διονύση Π. Σιμόπουλου



Αυτό είναι ένα από τα βιβλία με τα οποία ο Γιώργος (και όχι μόνο) δεν μπορούσε να ξεκολλήσει!
Ξέρετε πια ότι αγαπάμε τις επιστήμες ειδικά όταν δίνονται με διασκεδαστικό και παιχνιδιάρικο τρόπο. Όταν τα κείμενα έχουν την επιστημονική επιμέλεια από ειδικούς  που έχουν σχέση με το θέμα όχι μόνο εξαιτίας των γνώσεων αλλά ένα παραπάνω επειδή έχουν χρόνια δουλέψει πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι, τότε τα βιβλία αυτά είναι μικροί θησαυροί. Κάπως έτσι θεωρούμε αυτό που θα σας δείξουμε αμέσως τώρα!





Από πότε ο άνθρωπος φανταζόταν ταξίδια στο διάστημα;
Ποια βιβλία γράφτηκαν με θέμα την επιβίωση έξω από τη Γη;
Το ξέρετε ότι η πρώτη πρακτική επίδειξη λειτουργίας των πυραύλων και του νόμου δράσης αντίδρασης παρουσίαστηκε το 4ο αιώνα π.Χ.;
Πώς ξύνουν οι αστροναύτες τη μύτη τους αν τους πιάσει φαγούρα την ώρα που φοράνε τη στολή τους;





Μαθαίνουμε για τις αποστολές Σπούτνικ, Εξπλόρερ, Βοστόκ, Μέρκιουρι, Απόλλων κ.α. και βλέπουμε πώς εξελισσεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Σοβιετική ένωση με την πάροδο των χρόνων.
Γνωρίζουμε μεγάλους και διάσημους αστροναύτες αλλά και επιστήμονες που έβαλαν τις βάσεις για τα ταξίδια στο διάστημα, και μαθαίνουμε πώς θα ήταν αν μέναμε στο φεγγάρι. 
Βασικές γνώσεις, σημαντικές πληροφορίες αλλά και αστείες λεπτομέρειες που σίγουρα θα κινήσουν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων και θα καλλιεργήσουν την αγάπη για την αστρονομία.






Θα μπορούσα να γράφω με τις ώρες για το υλικό που περιέχεται μέσα σε τούτο το βιβλίο, αλλά νομίζω πως θα σας κουράσω. Έχω να σας πω όμως πως είναι μια φανταστική αφορμή για ταξίδια μακρινά, πέρα στο σκοτεινό διάστημα.
Η παιδαγωγική επιμέλεια αλλά και η εικονογράφηση ολοκληρώνουν άψογα το βιβλίο τούτο και το καθιστούν διαμαντάκι για τη βιβλιοθήκη σας ειδικά αν έχετε μια αδυναμία στα ... αστέρια! :)





Ο επιστήμονας πίσω από αυτό το βιβλίο είναι ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος. Σπούδασε και εργάστηκε στις ΗΠΑ, είχε την τύχη να παρακολουθήσει από κοντά τις αποστολές Απόλλων, και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα και συνέχισε να μεταδίδει τις γνώσεις του και την αγάπη του για την αστρονομία από τη θέση του Διευθυντή του Ευγενίδειου Πλανηταρίου όπου υπηρέτησε για 40 χρόνια. Έχει γράψει 30 βιβλία, πάνω από 500 σενάρια για επιστημονικές τηλεοπτικές εκπομπές, καθώς και τα πολυθεάματα του Πλανηταρίου. Για το σπουδαίο του έργα έχει λάβει πολλά βραβεία και διεθνή αναγνώριση.


Αν θέλετε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο αλλά και να ξεφυλλίσετε τις πρώτες του σελίδες μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα των εκδόσεων Μεταίχμιο εδώ.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου