Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Διαβάσαμε το βιβλίο... Το Γιαρκ, Τραγανά κοκαλάκια και ζουμερά ματάκια, του Μπερτράν Σαντινί




To Γιαρκ είναι ένα τριχωτό τέρας που λατρεύει τα παιδάκια. Ως κολατσιό βέβαια!
Έχει όμως ένα πρόβλημα: το στομάχι του είναι ευαίσθητο στομάχι του μπορεί να ανεχτεί μόνο τα καλά παιδιά.
Τα άτακτα του φέρνουν καούρα και τα τεμπέλικα ανακατωσούρα...
Μα αλήθεια πού χάθηκαν τα καλά παιδιά;
(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Θυμάστε που όταν ήμασταν μικροί μας φοβέριζαν "Να είσαι καλό παιδιά γιατί τα κακά παιδιά τα παίρνει ο μπαμπούλας!" ;
Ε, κάπως έτσι, πάει και εδώ, μόνο που το Γιαρκ δεν τρώει τα "κακά" παιδιά, αλλά τα καλά. Αυτά που σέβονται και κάνουν όλες τις ασκήσεις τους. Που τρώνε όλο το φαγητό τους και δεν αντιμιλούν. Όμως είναι πλέον πολύ δύσκολη δουλειά για το Γιαρκ να βρει στη σημερινή εποχή καλά παιδιά.  Σκέφτηκε λοιπόν να κλέψει τη λίστα του Άι Βασίλη! Και από εκεί ξεκινούν οι περιπέτειές του! Θα καταφέρει να την πάρει και να χορτάσει επιτέλους το στομάχι του; Ή κάτι άλλο ανατρεπτικό θα συμβεί;

Μια όμορφη αλλά και τρομακτική ιστορία, η οποία θα αρέσει στα μεγαλύτερα παιδιά αλλά και στους μεγάλους. Τόσο για το χιούμορ του όσο και για την έξυπνη ιστορία. Παρόλο που προτείνεται από 9χρ, προσωπικά θα έλεγα πως είναι πιο κατάλληλο για 1-2 χρόνια παραπάνω, ιδανικά να έχουν ξεπεράσει τους νυχτερινούς φόβους. Όχι ότι τους ενισχύει, σε αντίθεση αποδομεί τελικά το τέρας, αλλά μπορεί κάποιες περιγραφές να φανούν δύσκολες.

"Οι άνθρωποι δεν έχουν πολλή φαντασία. Δεν βλέπουν την ομορφιά παρά μόνο σε ό,τι τους μοιάζει."
"Μα κι εσύ άνθρωπος είσαι!" εκπλήσσεται το Γιαρκ.
"Ναι, και αφού σε βρίσκω όμορφο, θα πει ότι μοιάζουμε εμείς οι δυο!"
Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε 10 γλώσσες και έχει διασκευαστεί για το θέατρο σε εθνικές σκηνές. Μεταξύ των πολυάριθμων βραβείων που έχει τιμηθεί είναι και αυτό του Καλύτερου Παιδικού Βιβλίου - New York Public Library 2018. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξύ και μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα τους εδώ.

Σας φιλώ γλυκά!

2 σχόλια: