Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Διαβάσαμε το βιβλίο... Ο ρυθμός της βροχής, του Grahame Baker-Smith


Ο μικρός Άιζακ έπαιζε στην πλαγιά του αγαπημένου του λόφου, όταν ξεκίνησε η βροχή. Αμέσως αδειάζει στη λιμνούλα το νερό που είχε μαζέψει και τρέχοντας αρχίζει να το ακολουθεί. Πού πάει το νερό που έριξε; Σε ποιους τόπους ταξιδεύει;



Μέσα από τη μαγευτική εικονογράφηση ο μικρός αναγνώστης κάνει το ταξίδι του κύκλου του νερού και φτάνει σε μέρη μακρινά. Γιατί το νερό που έριξε ο μικρός Άιζακ κυλάει στα ποτάμια, πέφτει στις θάλασσες, μέχρι τα πιο μεγάλα βάθη, φτάνει από το Βόρειο Πόλο μέχρι την Αφρική, ανεβαίνει στον ουρανό και πέφτει πάλι πίσω, περνάει από δάση και πόλεις, εκτοξεύεται μέσα από το τεράστιο συντριβάνι που ξεφυσάει μία φάλαινα και συνεχίζει την αέναη διαδρομή του, από την μια άκρη της γης στην άλλη.


Όμως είναι και περισσότερο από τον κύκλο του νερού. Ο εικονογράφος, που ειναι και συγγραφέας του βιβλίου μας δείχνει με τρόπο εντελώς βιωματικό πως το νερο δεν είναι απλώς ένα υγρό στοιχείο. Είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε ένα παιδί στην Αμερική με εκείνο στην Αφρική, ανάμεσα στη φάλαινα και τη ζέβρα, ανάμεσα στους ανθρώπους και τη φύση! Μας ενώνει με τρόπο μοναδικό και μέσα από αυτό γινόμαστε ένα! Το νερό είναι ζωή και γύρω από αυτό κινούμαστε.
Η εικονογράφηση είναι τόσο δυνατή, με μοναδικά χρώματα και συνδιασμένα μαγικά! 
Είναι από τα βιβλία στα οποία παίζει τον πρώτο ρόλο και μιλά από μονη της. Οι εικόνες σε ταξιδεύουν και δεν μπορείς παρά να τις κοιτάς για ώρες.  


Ένα απλό, σαν ιστορία, φαινομενικά βιβλίο αλλά με μηνύματα τόσο δυνατά και με εικονογράφηση η οποία είναι απόλαυση για τα μάτια των μικρών μας θησαυρών, που νομίζω αξίζει να υπάρχει στη βιβλιοθήκη σας!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος και μπορείτε να δείτε περισσότερα γι αυτό εδώ.


Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου