Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Διαβάσαμε το βιβλίο... Ένα δέντρο για μένα, της Μαριάννας Κουμαριανού!

Ο μικρός ήρωας του βιβλίου έχει για εργασία να φτιάξει το οικογενειακό δέντρο. Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζει τι είναι ακριβώς αυτό και πώς πρέπει να γίνει. Τότε η γιαγιά του αναλαμβάνει να του εξηγήσει τι σημαίνει και να του δώσει ένα χέρι βοηθείας. Και ο μικρός ήρωας σύντομα καταλαβαίνει πως αυτή είναι μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή εργασία!



Η Μαριάννα Κουμαριανού με μοναδικό τρόπο μας μιλάει για το δέντρο της ζωής και τις ρίζες της οικογένειας. Μας δίνει μία άλλη διάσταση της κλασικής παιδικής δραστηριότητας του οικογενειακού δέντρου και μας δείχνει ένα τρόπο να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο, και να γνωρίσουμε ανθρώπους για τους οποίους πιθανότατα να μην είχαμε αναρωτηθεί μέχρι σήμερα.

 Η ιστορία ξεκινάει με την καθημερινότητα του μικρού ήρωα και την αλληλεπίδρασή του με τα άλλα μέλη της οικογένειας, όπως πώς περνάει την ώρα του σπίτι της γιαγιάς και του παππού, πώς φροντίζει το μικρό του αδερφάκι κλπ. Το κυρίως θέμα του βιβλίου ξεδιπλώνεται με την εργασία που έβαλε η δασκάλα στους μαθητές της. Από εκεί και έπειτα μνήμες ξυπνούν, εικόνες καινούριες στα μάτια ενός μικρού παιδιού, και πρόσωπα που τα βλέπει για πρώτη φορά καθώς δεν είχε ποτέ σκεφτεί πως και η γιαγιά του κάποια στιγμή ήταν μικρό κοριτσάκι, κόρη μιας μαμάς, αλλά και η πρόγιαγιά του ήταν και αυτή παιδί κάποτε. Σκέψεις με προφανείς απαντήσεις σε εμάς τους μεγάλους, αλλά για τα παιδιά είναι όλα τόσο παράξενα! Η γιαγιά ήταν κάποτε μικρό κοριτσάκι! Δύσκολο να το φανταστείς όταν όλη τη ζωή σου την ήξερες μεγάλη με άσπρα μαλλιά!



Η Μαριάννα Κουμαριανού μας προτείνει μια άλλη διάσταση του χρόνου,αυτή που περνά μέσα από τις γενιές των ανθρώπων και ο τρόπος που το παρουσιάζει είναι φανταστικός και μοναδικά βιωματικός!
Πολύ τρυφερό κείμενο με σημεία που γεμίζουν την καρδιά σου με μια γλυκιά μελαγχολία η οποία μ
ας βάζει στη διαδικασία να αναζητήσουμε τους δικούς μας προπαππούδες, να ψάξουμε στις παλιές φωτογραφίες της γιαγιάς μας και να ανακαλύψουμε τους θησαυρούς της δικής μας οικογένειας.


Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο στο site των εκδόσεων Ελληνοεκδοτική εδώ.

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου