Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Διαβάσαμε το βιβλίο... Νι Πι Ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου και το νερό της ζωής, του Γιώργου Χατζόπουλου!


Βρισκόμαστε στο 1828. Αυτή την εποχή γίνεται μια προσπάθεια του ελληνικού στόλου, με τη βοήθεια των Γάλλων συμμάχων, να καθαρίσουν το Αιγαίο από τους πειρατές. Ο Νι Πι με τον φίλο του Βαρθολομαίο βρίσκονται πάνω σε μια μικρή βάρκα και πλέουν ακυβέρνητοι 7 μέρες χωρίς νερό και φαγητό. Καθώς οι μέρες περνάνε η εξάντληση τους φέρνει στα όριά τους και ευτυχώς που εκείνη τη στιγμή εμφανίζεται ένα ελληνικό πλοίο. Κυβερνήτης της φρεγάδας Λαμπουάρ, είναι ο μοίραχος Αντώνιος Κυριαζής, ο οποίος αφού τους έδωσε καθαρά ρούχα, φρέσκο φαγητό και μπόλικο νερό, μαζί με τον γάλλο φιλέλληνα Ιππόλυτο Μπυσσόν προσφέρανε στον Νι Πι και τον Βαρθολομαίο μια συμφωνία: απαλλαγή από τις κατηγορίες που τους βαραίνουν και ένταξή τους στις ένοπλες δυνάμεις ή απασχόλησή τους στην καλλιέργεια της γης, αρκεί να παραιτηθούν από την πειρατεία και να παραδώσουν τα πλοία τους στο ελληνο-γαλλικο-αγλικό ναυτικό. Μα ο κατεργάρης Νι Πι έχει στο μυαλό του το θησαυρό του Γάντζου του Σούσουρα και στην τσέπη το χάρτη που θα τον οδηγήσει στο σημείo όπου βρίσκεται. Μα μια στιγμή! Τον χάρτη αναγκάζεται να τον δώσει στην μαντμαζέλ Ελέν για να μην πέσει στα χέρια του Μπαρμπαρόσα. Και τη μαντμαζέλ Ελέν την στέλνουν σε κάποιο χαρέμι μακριά! Και ο Νι Πι γίνεται αιχμάλωτος του Μπαρμπαρόσα! Μπερδεμένα και δύσκολα τα πράγματα για τον πειρατή... Θα καταφέρει άραγε να ελευθερωθεί και να βρει το θησαυρό; 


Το βιβλίο "Νι Πι, ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου και το νερό της ζωής" είναι από αυτά που όταν τα τελειώνεις, εύχεσαι να είχε κι άλλο! Ο Γιώργος Χατζόπουλος μας αφηγείται μια ιστορία η οποία ταλαντεύεται μεταξύ παραγματικών γεγονότων και μυθοπλασίας. Ο Νι Πι είναι ένας σπιρτόζος και τόσο όμορφα στοιχιοθετημένος χαρακτήρας που σε βάζει μέσα στην πλοκή χωρίς να το καταλάβεις. Η γλώσσα που χρησιμοποιείται, μοναδικά περιγραφική, παιχνιδιάρικη με διάσπαρτα έξυπνα διασκεδαστικά σημεία και ιδιαίτερη καθώς είναι πλούσια σε πειρατικά και ναυτικά στοιχεία, των οποίων η ερμηνεία βρίσκεται στο τέλος σε ένα αναλυτικό γλωσσάρι. Ο συγγραφέας πραγματεύεται ένα κομμάτι της ιστορίας μας που μας είναι άγωστο και μας δίνει μια αρκετά καλή εικόνα σχετικά με αυτό! Ενδιαφέρουσα είναι η αναφορά που γίνεται επίσης στο τέλος, όπου μας ενημερώνει πως το μεγαλύτερο μέρος της ναυτικής ορολογίας καθώς και πραγματολογικά στοιχεία για τον κοσμο των ναυτικών και των πειρατών της εποχής (18ος-19ος αιώνας) του βιβλίου βασίστηκαν σε διηγήματα του Ανδρέα Καρκαβίτσα, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, του Φώτη Κόντογλου και σε δημοτικά τραγούδια.

Πρέπει να σας πω ότι παίζονται αρκετές θεατρικές παραστάσεις βασισμένες στην ιστορία του βιβλίου και αν το βρείτε στην περιοχή σας μην το χάσετε. Εμείς είδαμε αυτή που παίζεται στην πόλη μας, το Ηράκλειο της Κρήτης, και ενθουσιαστήκαμε! Όταν το διάβαζα σχεδόν άκουγα τη φωνή του ηθοποιού που έπαιζε τον Νι Πι στα αυτιά μου!


Φωτογραφία από την παράσταση της Παιδικής σκηνης του Θεατρου ΚΑΤΩ

Το βιβλίο προτείνεται για παιδιά από 10χρ και μπορείτε να δείτε περισσότερα γι αυτό αλλά και να διαβάσετε ένα απόσπασμα στο site των εκδόσεων Πατάκη εδώ!

Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου