Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Πανέμορφες πλωτές βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία σε όλο τον κόσμο!


Όταν συνδιάζεις βιβλία και καράβι τι έχεις;

Πλωτές βιβλιοθήκες ή πλωτά βιβλιοπωλεία.

Και όμως υπάρχουν πολλές στο κόσμο. Άλλες μεταφέρουν βιβλία σε απομακρισμένες περιοχές, παρέχοντας 
έτσι σε παιδάκια, που δεν θα είχαν διαφορετικά την δυνατότητα, πρόσβαση σε βιβλία και στην χαρά του παραμυθιού, και άλλες είναι αγκυροβολημένες προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία.
Σε κάθε περίπτωση είναι πανέμορφες και σίγουρα ξεχωριστές!






ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Η πλωτή βιβλιοθήκη Έπος κάνει βόλτες ανάμεσα σε δύο χώρες στα παράλια της Νορβηγίας, το Hordaland  και το Møre og Romsdal. Σε αυτή την περιοχή υπάρχουν πολλά νησάκια που κατοικούνται καθώς και πολλές απομονωμένες περιοχές ανάμεσα στα φιορδς και είναι πιο εύκολο να τα προσεγγίσει ένα καράβι από ό,τι ένα αυτοκίνητο.
Το συγκεκριμένο καράβι φτιάχτηκε το 1963 ακριβώς για να υπηρετήσει ως πλωτή βιβλιοθήκη, και κουβαλάει 6000 βιβλία!
Δείτε περισσότερα εδώ







 Λάος
Στο Λάος τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε βιβλία. 
Γι αυτό η Community Learning International (CLI) δώρισε 2 βάρκες-βιβλιοθήκες οι οποίες επισκέπτονται τα χωριά γύρω από τον ποταμό Μεκόνγκ. 
Η κάθε βάρκα κουβαλά μέχρι και 1000 βιβλία και φτάνει στο κάθε χωριό νωρίς το πρωί. Αυτή τη μέρα τα παιδιά του χωριού δεν πάνε σχολείο ώστε να την έχουν όλη διαθέσιμη για να επισκεφθούν τη βάρκα-βιβλιοθήκη. Το επόμενο πρωί τα βιβλία επιστρέφονται και η βάρκα-βιβλιοθήκη ξεκινάει για το επόμενο χωριό!
Δείτε περισσότερα εδώ.





 Ινδονησία
Το 2015, ο δημοσιογράφος Muhammad Ridwan Alimiddin αποφάσισε να ενώσει τις 2 μεγάλες του αγάπες: τα βιβλία και τα καράβια. Εφτιαξε λοιπόν το Perahu Mustaka (Το καράβι του βιβλίου). Σκοπός του ήταν να προσφέρει την χαρα της ανάγνωσης σε απομωνομένα χωριά και μικρά νησιά σε περιοχές που τα παιδιά δεν είχαν πρόσβαση σε βιβλία.
Δείτε περισσότερα εδώ.
 





ΓΑΛΛΙΑ
Το πανέμορφο πλωτό βιβλιοπωλείο με όνομα ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ (L'eau et les reves) κάνει βόλτες στο Canal de l'Ourcq στο Παρίσι. Είναι ανοικτό από Τετάρτη μέχρι και το Σάββατο από τις 15:00 εώς τις 19:00. Μπορεί να κανείς να βρει και να αγοράσει κυρίως βιβλία με θαλασσινά θέματα και ταξίδια.
Δείτε περισσότερα εδώ.








ΓΕΡΜΑΝΙΑ

To Logos Hope ανήκει στην Γερμανική φιλανθρωπική GBA (Goob Books for All) που ταξιδεύει σε 50 χώρος στο κόσμο. 500 εθελοντές βρίσκονται στο πλοίο για να βοηθήσουν τους επισκέπτες οι οποίοι μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα στα 7000 βιβλία που κουβαλάει αυτή η πλωτή βιβλιοθήκη.
Δείτε περισσότερα εδώ.




ΣΟΥΗΔΙΑ

Η πλωτή βιβλιοθήκη  Bokbåten κάνει 2 φορές το χρόνο ένα ταξίδι σε 23 νησια στο πέλαγος της Στοκχόλμης: 1 την άνοιξη και 1 το φθινόπωρο, δίνοντας έτσι όλο το καλοκαίρι στα μέλη της να διαβάσουν τα βιβλία που δανειστηκαν.
Μεταφέρει 3000 βιβλία, και έχει 3 βιβλιοθήκες.
Για περισσότερα δείτε εδώ.



ΑΓΓΛΙΑ

Aπό τα πιο διάσημα πλωτά βιβλιοπωλεία είναι το Word on water που ειναι αγκυροβολημένο στην Canary Square του Λονδίνου. Πρόκειται για μια μαούνα του 1920 που μετατράπηκε σε βιβλιοπωλείο το 2011 και πουλάει μεταχειρισμένα βιβλία.
Δείτε περισσότερα εδώ


Σας φιλώ γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου